TL’de değer kaybı ve yüksek enflasyon kalıcı hale gelecek

TL’de değer kaybı ve yüksek enflasyon kalıcı hale gelecek
İşadamı Fatih Ölmez: “16 ay aradan sonra faiz indirimi kararıyla yüzde 19 oranındaki politika faizini yüzde 18’e düşüren Merkez Bankası (MB) bu adımıyla piyasalara sarstı. Lira en çok değer kaybeden para birimi oldu.

Mali Müşavir ve İşadamı Fatih Ölmez, merkez bankasının almış olduğu faiz kararını yorumladı. Ölmez,  Enflasyon beklentilerindeki kötüleşmenin, rezervlerin eksikliğinin ve ters dolarizasyon gibi etkenlerle liranın değer kaybı devam edecek ve yüksek enflasyonla yaşamak zorunda kalacağımızı ifade etti.

Fatih ölmez konu ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu;

“16 ay aradan sonra faiz indirimi kararıyla yüzde 19 oranındaki politika faizini yüzde 18’e düşüren Merkez Bankası (MB) bu adımıyla piyasalara sarstı. Lira en çok değer kaybeden para birimi oldu.

Faiz indirimi kararı açıklandıktan sonra, ilk sert tepki beklendiği gibi dövizden geldi. Kurlar faiz indirimi olasılığının yaygın şekilde tartışılmasına paralel olarak yükselişe geçmiş, dolar/TL 8,35’ten 8,65’e kadar çıkmıştı. İndirim kararından sonra 8,80’e kadar yükselen ve 8,77’de beklemeye geçen dolar/TL’nin yanı sıra, Euro 10, sterlin de 12 TL’nin üzerine yükseldi.

Kurlardaki yukarı yönlü dalgalanmanın süreceği beklentisine karşılık, MB’nin müdahale için elinde yeterli rezervi yok.

Enflasyondaki yükselişin geçici olduğuna dikkat çekilse de enflasyon beklentilerindeki kötüleşmenin, rezervlerin eksikliğinin ve ters dolarizasyonda başarı sağlanamamasının geçici olmadığını, Türk lirasının daha fazla değer kaybedebileceğin ve bunun da enflasyonun yükselmesiyle sonuçlanabileceğin bilmemiz gerekiyor”

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.