TCMB'den kredi adımı! O sınırlar düşürüldü

TCMB'den kredi adımı! O sınırlar düşürüldü
Merkez Bankası, enflasyonla mücadeleyi sıkılaştırmak için kredi musluklarını kısıyor. Bu kapsamda, Türk lirası ticari ve ihtiyaç kredilerinde aylık büyüme sınırları düşürüldü.

Merkez Bankası, enflasyonla mücadeleyi sıkılaştırmak için kredi musluklarını kısıyor. Bu kapsamda, Türk lirası ticari ve ihtiyaç kredilerinde aylık büyüme sınırları düşürüldü.

TL ticari krediler için aylık büyüme sınırı %2,5'ten %2'ye indirildi. İhtiyaç kredilerinde aylık büyüme sınırı %3'ten %2'ye düşürüldü. Taşıt kredilerinde ise bu oran %2 olarak sabit bırakıldı.

Söz konusu düzenlemelerin, son dönemde hızla yükselen enflasyonu kontrol altına almak için atılan adımların bir parçası olduğu belirtildi. Merkez Bankası, kredi büyüme sınırlamalarına ek olarak, enflasyonu dizginlemek için parasal aktarım mekanizmasını da güçlendirecek adımlar üzerinde çalışıldığı açıklandı..

MUAFİYETLER DEVAM EDECEK

Öte yandan İhracat, yatırım, tarım ve esnaf kredileri ile kamu kuruluşlarına ve deprem bölgesine yönelik krediler bu sınırlamadan muaf tutulmaya devam edecek.

Merkez Bankası'ndan yapılan yazılı açıklama şu ifadeler kullanıldı:

"Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, sıkı para politikası duruşunu destekleyici ilave sıkılaşma adımları atmıştır.

Bu doğrultuda, kredi büyümesine dayalı menkul kıymet tesisi kapsamında;

TL ticari krediler için yüzde 2,5 olan aylık büyüme sınırının yüzde 2’ye indirilmesine,

İhtiyaç kredilerinde yüzde 3 olan aylık büyüme sınırının yüzde 2’ye düşürülmesine, taşıt kredilerinde ise yüzde 2 sınırının korunmasına karar verilmiştir.

Kredi büyüme sınırlarına ilişkin uygulamanın etkinliğini artırmak amacıyla, menkul kıymet tesisine ek olarak, kredi büyümesine dayalı zorunlu karşılık tesis edilmesine yönelik çalışmalar devam etmektedir.

Ayrıca, parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesine yönelik ilave adımlar üzerinde çalışılmaktadır.

Kamuoyunun bilgisine sunulur."

MEHMET ŞİMŞEK'TEN DESTEK

Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası tarafından alınan sıkılaşma politikası çerçevesinde kredi sınırının düşürülmesi kararına destek verdi.

Şimşek, aylık enflasyon beklentilerinin şubatta beklenenin üzerinde gerçekleştiğini ifade ederek; "Dezenflasyon zaman ve kararlılık gerektiriyor. Sabırla ve azimle fiyat istikrarı sağlanıncaya kadar çalışmaya devam edeceğiz. Merkez Bankasına desteğimiz tamdır. TCMB'nin ilave sıkılaşma adımlarının, büyümede dengelenmeye, cari açıkta daralmaya ve enflasyonist eğilimleri kırmaya katkısı olacaktır." ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.