ÖTV Farkını Şirketler Karşılıyor
1600 cc üzerindeki otomobillere yapılan ÖTV artışı, şirketlerin ve tüketicilerin planlarını bozdu. Birçok müşteri kaporası yanma pahasına, sipariş verdiği araçları almaktan vazgeçti. Yüzlerce iptal var... Müşteri kaybetmek istemeyen bazı markalar vergi farkını karşılıyor. Düne kadar rekor satışa koşan markalar, hedeflerini değiştirdi. Şirketler, fabrikalara verdikleri siparişleri iptal etti.
Yılın 9 ayında 600 binin üzerine çıkan otomotiv sektörü aniden gelen vergi artışı ile şaşkınlık yaşadı. Otomobil satışlarının yüzde 11'ini oluşturan sınıfta vergiler yükselirken hafif ticarî araçlarda da ÖTV oranı yüzde 10'dan 15'e çıkarıldı. Markalar, önce Euro kuru nedeniyle biraz yavaşlayan satışların şimdi yüksek vergilerle birden durmaması için çözümler geliştiriyor. Pek çok bayide ay sonuna kadar geçerli 'ÖTV bizden' kampanyaları dikkat çekiyor.
CITROEN, hafif ticarî araçlarda ÖTV farkını bir müddet karşılayacağını açıkladı. Vedat Dinçaslan; “2011 yılı YTD verilerine bakıldığında Ocak-Eylül döneminde total pazarın 602.000 adetlerde seyretmesi ve bununda 366.380 adetinin ithal araç satışları ile realize olmuştur. Yine Eylül ayında da 36.239 adet ithal araç satılmıştır. Bu araçların büyük bir kısmı da ÖTV artışına maruz kalan segmentlerdeki araçlardandır. Hükümetin ÖTV artışı konusundaki politikasının ithalatı baskılaması gerçeği açıkça ortadadır. Özellikle hafif ticari araçlar segmentinde %10 olan ötvnin %15 e çıkması mütevazi alıcı kitlesini bir anlamda olumsuz etkilemiştir.Özellikle lüks ithal otomobiller ciddi anlamda artışa maruz kalmış olup bu araçlara ait arz talep dengesi ciddi anlamda değişecektir. Cıtroen Adım Otomotiv K.Maraş Plaza olarak Nemo ve Berlingolar da ÖTV artışını müşterilerimize yansıtmadan satışlarımıza devam ediyoruz” dedi.

DİĞER MARKALARDA AÇIKLAMA YAPTI
BMW, en çok sattığı modellerden biri olan dizel motorlu 320d ve 520d için 31 Ekim tarihine kadar ÖTV farkının bir kısmını karşılıyor. FORD, Transit Connect Kombi modelinde 1.750 TL'ye varan ÖTV farkının tamamını karşılarken; Mondeo, Kuga, S-MAX ve Galaxy'nin 2 lt. modellerinde ÖTV farkının yarısını üzerine alıyor CHEVROLET, Captiva modelinde ÖTV farkını karşılarken 60 aya varan vade seçenekleri sunuluyor. PEUGEOT, 31 Ekim tarihine kadar hafif ticarî araç modellerinde ÖTV farkını karşılıyor, ilk taksit ödemesini de 2012 yılının Mart ayına erteliyor. HONDA, CR-V ve Accord modellerinde kısa bir süre için ÖTV farkının yarısını üzerine alıyor. Kampanya dahilinde CR-V EleganceLifestyle modeli 84.245 TL yerine 79.647 TL'ye, Accord modeli 90.148 TL yerine 85.224 TL olarak satışa sunuluyor. MITSUBISHI, Pajero modelinde ÖTV artışını yansıtmama kararı aldı. Kısa süreliğine Pajero'lar 90 bin Euro yerine 72 bin Euro'luk kampanyalı fiyatı ile satışa sunulacak.

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.