Ordu’da Kivi Hasadı Başladı
- Ordu'da bazı kivi üreticileri, bugün itibariyle kivi hasadına başladı.
Kivi hasat zamanının gelmesiyle kivilerini toplamaya başlayan üreticilerden Coşkun Ünlü, kivinin fındığa alternatif bir ürün olduğunu ileri sürdü. Ünlü, “Fındık üreticisiyiz. Fındık para etmiyor. O nedenle fındığın yanında ek ürün olarak kivi yetiştiriyoruz. Kendim 180 kök kivi diktim. Hasat dönemimiz başladı. Bu sene iyi kivi var. İyi para etmesini ümit ediyoruz. Kivi bizim ek gelirimiz. Benim 2.5 ton kivim olduğunu tahmin ediyorum. Tek başıma iki günde toplarım. Kivinin işçiliği çok fazla yok. Toplaması basit. Fındık gibi işçiliği yok” dedi.
Üretici Ercan Uzunlar ise, “Ürettiğimiz kivileri birlik aracılığı ile satıyoruz. Birlik olmasaydı burada piyasanın çok altında fiyat ile kivi alıyorlar. Birlik aracılığı ile sattığımız için şanslıyız. Üreticilerin birliğe üye olmalarını isterim. Biz üye olduğumuz için avantajlarımız var” ifadelerini kullandı.
Kivi hasadının gerçekleştirildiği bahçede açıklama yapan Ordu Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Yusuf Uzunlar, Kivi Üreticileri Birliği olarak ilk defa bu yıl kiviye fiyat vererek alım yaptıklarını söyledi. "Fındıktan sonra en fazla gelir elde edilen kivinin toplanmasına başlandı" diyen başkan Uzunlar şöyle konuştu: "Bu süreçten sonra üreticilerimiz kivilerini toplayacaklar ve pazara sunacaklar. Biz birlik olarak ilk defa bir fiyat açıkladık. Bu diğer illere örnekte oldu. 80 gram üzeri 1,50 TL, 80-60 gram arası 1 TL, 40-60 gram arası 40 kuruş olarak belirledik. 1 tonun altında getirilen kivileri peşin, üzerinde getirenlerden 5 gün vade ile alıyoruz. Ürün almaya bundan sonraki yıllarda da devam edeceğiz.”
Başkan Uzunlar, kivinin fındığa alternatif bir ürün olduğunu ama asla fındığın yerini tutmayacağını da sözlerine ekledi.
Kaynak:

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.