Oda başkanı dert küpü, sorunlarımıza çare bulunsun

Oda başkanı dert küpü, sorunlarımıza çare bulunsun
Kahramanmaraş Kahveciler Odası başkanı Mehmet Eryılmaz yaşanan pandemi süreci ve esnafının sorunlarını dile getiren basın toplantısı yaptı

Kahramanmaraş Kahveciler Odası başkanı Mehmet Eryılmaz yaşanan pandemi süreci ve esnafının sorunlarını dile getiren basın toplantısı yaptı

Kahramanmaraş Kahveciler Odası Başkanı Mehmet Eryılmaz, gerçekleştirdiği basın toplantısında kahveci esnafının pandemi sürecinde büyük sıkıntı yaşadıklarını ifade ederek, “Yeni normalleşme sürecinde Türkiye genelinde bütün işyerleri normalleşmişken, sadece kahvehanelerimizde okey, tavla, oyun kağıdı, bilardo vb. oyunların halen oynatılmamasını kahvehane esnafları olarak anlamakta güçlük çekmekteyiz” dedi.

Başkan Eryılmaz, Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği binasında basın açıklaması yaptı. Kahveci esnafının koronavirüs (kovid-19) salgını nedeniyle uzun süre iş yapamadığını anımsatan Eryılmaz, “16 Mart 2020 tarihinde İçişleri Bakanlığı’nın 81 ilin valiliğine göndermiş olduğu genelgesi ile kıraathane, gazino, kafe, kafeterya, çay bahçesi, internet kafe ve oyun salonlarının faaliyetleri geçici olarak durdurulmuştu. İnsan sağlığı konusunda hükümetimizin almış olduğu tüm tedbirleri saygı ile karşıladığımızı da açıkça belirtmek isteriz. Kahvehanelerimize vatandaşlarımızın stres atmak, arkadaşları ile hoşça zaman geçirmek için okey, tavla, oyun kağıdı vb. oyun oynamak için iş yerlerimize gelmektedir. Normalleşme adımları kapsamında açılan kahvehanelerimizde oyun oynatılmaması nedeniyle müşterilerimiz iş yerlerimize gelmemekte ve bu nedenle açılan kahvehanelerimizde esnaflarımız günlük masraflarını dahi karşılayamamaktadır. Bu sebeple iş yerlerimizin kiraları, vergileri, SGK primleri, elektrik, su ve doğalgaz giderlerimiz devam etmekte olup; bu koşullar altında bu giderlerin ödenmesi mümkün olmamaktadır. Esnaflarımız günlük kazançları ile yaşamını idame ettirmekte ve yanında çalışanların ücretlerini de günlük yevmiye olarak ödemektedir. Bu koşullar altında esnaflarımız işçisinin yevmiyesini dahi ödeyemez ve neredeyse tamamen kepenk kapatma noktasına gelmiştir” diye konuştu.

“KAHVEHANECİ ESNAFIMIZIN MAĞDURİYETİ GİDERİLMELİ”

Koronavirüs salgını nedeniyle yaşanan sıkıntılı sürecin kahvehane esnafını olumsuz bir şekilde etkilediğini vurgulayan Kahveciler Odası Başkanı Eryılmaz, şöyle konuştu: “Devletimizden talebimiz; Covid-19 salgınından şüphesiz en mağdur olan esnafımız kahvehane ve gazino işletmecileridir. Bu nedenle ekonomik olarak zarar gören ve maddi olarak zor duruma düşen esnafımızın mağduriyetleri en kısa sürede giderilmelidir.   

1-Bu durumdan etkilenen esnafımıza kira yardımı yapılması,

2-Esnafımızın yanında çalışanların ekonomik olarak mağduriyetlerinin giderilmesi,

3-Kahvehane ve gazino işleten esnafımızda bu süreçten etkilenmiş olup, iş yerlerinin en kısa zamanda faaliyete geçmesini ve devletimizin uygulamış olduğu hijyen kurallarına uyarak bu kurallar dahilinde iş yerlerimizin açılmasını, esnafımızın mağduriyetlerinin giderilmesini talep ediyoruz.

4-Birikmiş olan elektrik, su, doğalgaz faturalarının yıl sonuna kadar ertelenmesini,

5- Esnafımızın kapalı kaldığı süre boyunca ödemekle yükümlü olduğu SGK primleri ve vergilerin devletimizce ödenmesi,

6-Tüm kredi borçlarının yıl sonuna kadar faizsiz olarak ertelenmesini talep ediyoruz.

Kahvehanelerimizde hijyen kuralları ve sosyal mesafe kurallarına önemli ölçüde riayet edilmektedir. Bu konuda esnafımızca tüm önlemler alınmış ve alınmaya devam edilmektedir. Kahvehanelerimizde oyun oynatılmasına izin verilmesi halinde devletimizde ön görülecek olan tüm tedbirleri de eksiksiz olarak alacağımızı da ayrıca belirtmek isteriz.

Yeni normalleşme sürecinde Türkiye genelinde bütün işyerleri normalleşmişken, sadece kahvehanelerimizde okey, tavla, oyun kağıdı, bilardo vb. oyunların halen oynatılmamasını kahvehane esnafları olarak anlamakta güçlük çekmekteyiz.

Gerekli tedbirler alınmak sureti ile kahvehanelerimizin tamamen normalleşmesi, yukarıda bahsi geçen ekonomik taleplerimizin karşılanmasını, başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, ilgili bakanlıklarımızdan talep ediyor, bir an önce bu sorunlarımıza çare bulunmasını bekliyoruz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.