Merkez Bankası Enflasyon Raporu (3)

Merkez Bankası Enflasyon Raporu (3)
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın küresel ekonomik krize karşı 'teğet geçmez' açıklamasına katıldığını belirterek, "Bende o kadar güzel konuşabilseydim, bende siyasetçi olurdum. Açıklamayı kesinlikle olumlu karşılıyorum.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın küresel ekonomik krize karşı 'teğet geçmez' açıklamasına katıldığını belirterek, "Bende o kadar güzel konuşabilseydim, bende siyasetçi olurdum. Açıklamayı kesinlikle olumlu karşılıyorum. Çünkü maliye politikasına vurgu var. Döviz kurlarını belirleyen unsurlardan birisi para politikasıysa, diğeri maliye politikasıdır. Ve orada kamuda israfın önlenmesi, mali disiplinin sürmesi gibi Sayın Başbakanımız kuvvetli mesaj verdi"

dedi.

Başçı, Merkez Bankası'nda temmuz ayı Enflasyon Raporu'nu açıkladığı basın toplantısında, gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Bir gazetecinin, 'Başbakan'ın 'teğet geçmez' açıklamasına siz ne kadar katılıyorsunuz?' sorusuna Başçı, "İşte orada siyasetçi ile bürokratın arasındaki farkı görüyorsunuz yani. Bende o kadar güzel konuşabilseydim, bende siyasetçi olurdum. Açıklamayı kesinlikle olumlu karşılıyorum. Çünkü maliye politikasına vurgu var. Döviz kurlarını belirleyen unsurlardan birisi para

politikasıysa, diğeri maliye politikasıdır. Ve orada kamuda israfın önlenmesi, mali disiplinin sürmesi gibi Sayın Başbakanımız kuvvetli mesaj verdi. Bu açıklamaların döviz kurları üzerinden TL'nin değerlenmesi gibi bir etkisi de olur" karşılığını verdi.

"Türk kamuoyunun bunları bilmesi lazım. Türkiye'de durum gerçekten çok iyi durumda. Gidişat çok iyi" diyen Başçı, yatırımların, verimliliğin ve istihdamın arttığını vurguladı. Başçı, "Yani Türkiye'de durum çok çok iyi. Ama durum çok çok iyiyken içinde bulunduğumuz dünya bir takım risklerle karşı karşıya. Bizim şöyle bir avantajımız var; dengeleyici yönde politikalar uygulayabiliyoruz. Burada para politikasına biraz daha fazla iş düşüyor" diye konuştu.

"SERT İNİŞ RİSKİ YOK"

Yabancı finans kuruluşlarının Türkiye'ye ilişkin 'sert düşüş' değerlendirmelerinin hatırlatılması üzerine Başçı, yurtdışından gelen fonların kesilmesine atıf yapılarak bu tarz değerlendirmelerde bulunabildiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Biz Merkez Bankası olarak özellikle buna hazırlıklı olmamız gerekir ve buna hazırlıklıyız. Eğer bu şekilde bir yurtdışı fonlarında ani bir duruş olacak olursa, ki bu ihtimal çok fazla değil, Türkiye'nin biz olumlu yönde ayrışacağını düşünüyoruz, önümüzdeki yıl. Sıkıntılı dönemlerde Türkiye olumlu yönde ayrışacaktır. Ama olurda, ani bir duruş olursa, Merkez Bankası ani bir başlangıç yapabilir. Dolayısıyla ekonomide aşırı bir ısınma görmüyorsak, Türkiye için sert iniş riski de görmüyoruz."

Merkez Bankası Başkanı Başçı, kur politikasına ilişkin bir soru üzerine, Merkez Bankası'nın cuma günkü sunuşunun tamamının iyi okunması gerektiğini belirterek, "Sunuşun temelinde, piyasa dalgalı kur rejiminin doğru olduğu konusunda mesajlar var. Bizim kurla ilgili bir taahhüdümüz yok" dedi.

"TEMKİNLİ KONUŞMAKTA FAYDA VAR"

Türk Lirası'nın şu anda aşırı değerli olmadığını ve bunu kimsenin iddia edemeyeceğini dile getiren Başçı, "TL'nin cari açığa da yapacağı azami katkıyı yaptığını düşünüyoruz. Dolayısıyla bundan daha fazla değer kaybetmesinin bu defa enflasyon üzerinde arzu edilmeyen yansımaları olabilir. Değer kaybı olursa, yapabileceğimiz çeşitli alternatif yaklaşımlar var" diye konuştu.

Başçı, ekonominin iyi gittiği, kredilerin arttığı dönemde sıkılaştırıcı önlemler aldıklarını anlatarak, "Eğer ekonominin desteği ihtiyacı olduğu dönemler gelirse, destekleyici önlemler alabiliriz. Bu şu demek; Avrupa ile ilgili kötü bir haber geldiğinde, bu Türkiye'de para politikasıyla ilgili, finansal sektör politikasıyla ilgili iyi haber demek. O yüzden fiyatlandırmalar Türkiye'yi olumlu yönde ayrıştıracak şekilde bundan sonra oluşacaktır. Ama yapabileceklerimizin sınırını da iyi bilmemiz lazım. O

yüzden temkinli konuşmakta fayda var. Ben şu ana kadar yapılan açıklamalardan, hükümetin mali disipline özellikle dikkat etmeye devam edeceğini anladım" şeklinde konuştu.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.