Kahramanmaraş depremlerinde sözü verilen 30 milyar halen yatırılmadı!

Kahramanmaraş depremlerinde sözü verilen 30 milyar halen yatırılmadı!
Türkiye Tek Yürek kampanyası yayınına bağlanan kurum ve kuruluşlar, büyük felaketi yaşayan depremzedeler için 115 milyar 146 milyon 528 bin lira yardım sözü verdi.

Mart ayının sonuna gelindiğinde taahhüt edilen paranın 74 milyar 200 milyon lirası yatırılmıştı.

AFAD tarafından ödeme yapan kurum ve kuruluşların listesinin yayınlanacağı, böylece söz verip ödeme yapmayanların "ifşa" edileceği belirtildi.

Bu açıklamanın ardından, dönemin Cumhurbaşkanı yardımcısı Nisan başında yaptığı açıklamada 10 milyar 281 milyon 836 bin lira daha yatırıldığını açıkladı.

Böylece 115 milyar 146 milyon lira olarak taahhüt edilen bağıştan 84 milyar 400 milyon lira yatırılmıştı. Taahhütlerini yerine getirmeyen deprem yüzsüzlerinin "ödemedikleri miktar" 30 milyar liraydı.

AÇIKLAMADAN 8 AY SONRA ÖDENMEYEN TUTAR HAL 30 MİLYAR…

CHP Isparta Milletvekili Hikmet Yalım Halıcı tarafından İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’na verilen soru önergesine yanıt geldi;

AFAD, şu ana kadar 85 milyar liranın yatırıldığını açıkladı. Böylece aradan 9 aya yakın bir süre geçmiş olmasına rağmen 30 milyar liralık açığın hala devam ettiği ortaya çıktı. Halıcı, hâlâ bağışlarını yatırmayan holding, kişi ve kurumların açıklanmasını talep etti.

Konuyla ilgili açıklama yapan Halıcı, şunları söyledi:

“BAĞIŞI YAPAN HALKIN KENDİSİ…YAPMAYAN HOLDİNGLER AÇIKLANMALI”

Depremde on binlerce insanımız hayatını kaybetti. Milyonlarca vatandaşımız etkilendi. Şehirler yerle bir oldu. Aradan 9 ay geçti ve biz bağış beyanında bulunan kişi ve şirketlerin bazılarının bu bağışları yatırmadığını öğreniyoruz. Zaten bağışın çok büyük bölümünü kamu kurumları ve bankaları; yani yine halkın kendisi yaptı. Ben Bakan Yerlikaya'ya bağış yapacağını söylemesine rağmen bağışta bulunmayan kişi ve firmaları da sormuştum.

Sayın Bakan bunları da açıklamalıdır. 115 Milyar lira toplandığı söylenmişti ancak aradan geçen neredeyse bir yılda 30 milyar liranın yatırılmadığı ortaya çıktı. Kim bu firmalar? Bunların ne kadar vergi borçları silindi? O tarihten bu yana kaç kamu ihalesi aldılar? Bu bağışları neden yatırmadılar? Bunlar kamuoyuyla paylaşılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Halıcı “Merkez Bankası 30 milyar, Ziraat Bankası 20 milyar, VakıfBank 12 milyar, Halkbank 7 milyar TL olmak üzere birçok kamu bankası ve kamu kurum ile kuruluşları bağışta bulunmuştu. Bakan Yerlikaya'nın söylediği toplanan rakam zaten kamu kurumlarından alındı, yani halktan. Bağışta bulunacağını beyan eden ancak parayı yatırmayan bu büyük holdingler hangileri? Bunlar açıklanmalıdır” dedi.

AFAD'DAN SON DAKİKA KAMPANYA AÇIKLAMASI 

AFAD'dan, sosyal medyada yer alan haberlerle ilgili açıklama yapıldı.

Açıklamada, "Asrın felaketi Kahramanmaraş depremleri dolayısıyla gerçekleştirilen Türkiye Tek Yürek yardım kampanyasına 100 bin lira ve üzeri bağış yapan 1750 bağışçının tamamına, ayrım yapılmaksızın teşekkür belgesi düzenlenmiştir. Bu kapsamda Babala Tv olarak adlandırılan bağışçı da 500 bin lira bağış yaptığı için teşekkür belgesi düzenlenmiştir." bilgisine yer verildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.