İKTİDARIN YANLIŞ ÖNCELİĞİ ENFLASYON DEĞİL, BÜYÜME

İKTİDARIN YANLIŞ ÖNCELİĞİ ENFLASYON DEĞİL, BÜYÜME
Hükümetin enflasyon yerine büyümeye odaklanan ekonomi politikası belirsizliğin ve umutsuzluğu şiddetini artırdığını ifade eden İşadamı ve Mali Müşavir Fatih Ölmez Fed kararı sonrası değerlendirmelerde bulundu.

Hükümetin enflasyon yerine büyümeye odaklanan ekonomi politikası belirsizliğin ve umutsuzluğu şiddetini artırdığını ifade eden İşadamı ve Mali Müşavir Fatih Ölmez Fed kararı sonrası değerlendirmelerde bulundu.

Ölmez şunları söyledi;

Nihayet, FED faizleri, yıllık %8,6 enflasyonu, yapışkan hale gelmeden önlemek için, dünyada var olan savaş ve arz kısıtlarının kalıcı olduğu öngörüsüyle 75 baz puan artırdı.

FED’in aksine biz risklerin geçici olduğu savıyla eksi 53 milyar dolarlık rezervimiz, %73 TÜFE enflasyonumuzla negatif reel faizi eksi %56 seviyesinde tutmaya devam ediyoruz. Üstelik etkisi kısa süreli de olsa kuru bir süre 18 liranın altında tutan kur korumalı mevduat (KKM) gibi sihirli bir alet daha yok heybemizde. Son açıklanan gelire endeksli senedin heyecan yaratmaması bunun kanıtı. Ayrıca artık bireysel döviz talebi çok az. Dövize talep zorunlu ithalat kanalından geliyor. Yani teşhis yanlış.

2022’nin ilk çeyreğinde %7,3 büyüme oranıyla ekonomi dolar bazında %4,3 küçüldü. Bakan Nebati, “Biz tercihimizi enflasyondan değil, büyümeden yana yaptık,” derken, yasamanın, yürütmenin ve hatta yargının başındaki Cumhurbaşkanı, bazı sorunlar olmasına rağmen işlerin yolunda olduğunu söylüyor.

İşler iyi gitmiyor diyenlere had bildiren, “Fakirleşerek büyüyoruz…iktisat bilimiyle çelişen bir yaklaşımı sürdürmemeliyiz” diyen TÜSİAD Başkanı’nı sert sözlerle uyaran Cumhurbaşkanı’nın da önceliği çarkların dönmesi. Ama çarklar dönmekte giderek zorlanıyor. Çünkü çarkları yağlayacak döviz tükenmek üzere.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER’E GÖRE TÜRKİYE’DE 14,8 MİLYON İNSAN AÇLIK ÇEKİYOR

“Ekonomik gidişata dair gerçekçi bir fikir edinmek için yıllık büyümeye değil, çeyrekten çeyreğe büyümeye bakmak gerekir. Geçen yılın son çeyreğinden bu yılın ilk çeyreğine büyüme oranı sadece %1,2, 2021’in 3'üncü çeyreğinden 4'üncü çeyreğine büyüme de %1,5 olmuştu.

Bu arada büyümenin en önemli 2 dişlisi de durmaya yaklaşmış; özel tüketim üç ayda %2,8, ihracat %3,2 azalmış. Maalesef şimdi 6 ay öncesinden çok daha kötü bir yerde duruyoruz.

KKM için bugüne kadar 157 milyar lira harcadık. En kötüsü enflasyon Kasım 2021’in neredeyse 4 katı, Aralık’ın 2,5 katı. Bu arada üretici fiyatları aylık %8,76 artmış. Yıllık artış %132,16.

Hâliyle yoksulluk artıyor. Ipsos Araştırma'ya göre ülkede nüfusun %84’ü sadece hayatta kalmaya çalışıyor. Birleşmiş Milletler’e göre Türkiye’de 14,8 milyon insan açlık çekiyor.”

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in dediği gibi;

“Nebati Bakan’ın ışıltı zihni ekonomi yönetirken; Maliye mezunu gencimizin yevmiyeli işçi olarak çalıştığı, Bay Kriz sarayında sefa sürerken; milletimizin her geçen saatte yeni zamlarla sınandığı bu düzenin değişmesine çok az kaldı!”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum