Firmalar ‘ar-ge’nin Farkında Değil

Firmalar ‘ar-ge’nin Farkında Değil
TUBİTAK Teknik ve Yenilik Destek Programı (TEYDEB) Başkanı Fatih Yülek, bugün Türkiye’deki firmaların Ar-Ge çalışmalarında bulunduğunu, ancak yaptığının Ar-Ge olduğu ve bunun için devletten destek alabileceğinin farkında olmadığını söyledi.

- TUBİTAK Teknik ve Yenilik Destek Programı (TEYDEB) Başkanı Fatih Yülek, bugün Türkiye’deki firmaların Ar-Ge çalışmalarında bulunduğunu, ancak yaptığının Ar-Ge olduğu ve bunun için devletten destek alabileceğinin farkında olmadığını söyledi.

Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) ile Adana Ticaret Odası (ATO) işbirliğinde düzenlenen toplantıda ‘TÜBİTAK TEYBED Ar-Ge Destekleri’ konusu masaya yatırıldı. AOSB Toplantı Salonu’ndaki etkinliğe yoğun ilgi gösterilirken, toplantıya katılanlar arasında AOSB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütçü, Adana ÜSAM Başkanı Fırat Karalı, TEYDEB Başkanı Fatih Yülek, TEYDEB Bilimsel Programlar uzmanları Okan Cengiz ve Mete Tosunoğlu da yer aldı. Burada konuşan AOSB Yönetim Kurulu Başkanı Sütçü, OSB yönetimi olarak sanayicilerin işini kolaylaştıracak tüm hizmetleri bölgeye getirme çabasında olduklarını vurguladı.

“AR-GE İLE İLGİLİ ÇALIŞMALARDA İMKANLARDAN FAYDALANILMALI”

Toplantıyı düzenlemekteki amaçlarının doğru Ar-Ge çalışmalarına yatırım yapılması ve devletin bu konuda iş dünyasına sunduğu imkanlardan en iyi şekilde faydalanması olduğunu vurgulayan Sütçü, “Ben de bir sanayici olarak ekibimizi toplayıp, devletimizin sunduğu bu imkanlardan istifade edilmesi konusunda yönlendirmede bulunacağız” dedi.

AOSB olarak kamu kurum ve kuruluşlarıyla işbirliği yaparak, sanayicilerin bu kurumlarla ilgili konularda bilgilendirilmelerini sağlamaya devam edeceklerini ifade eden Sütçü, sanayicilere de Ar-Ge ile ilgili çalışmaların da devletin sunduğu imkanlardan, prosedürleri mazeret göstermeden faydalanmaları çağrısında bulundu.

TEYDEB Başkanı Fatih Yülek ise, İSO 500’de yer alan firmaların 250’sinin TEYDEB’den destek almadığına dikkat çekerek, “1 milyon euroluk Ar-Ge yapıyorsunuz. Bunun 600 bin TL’sini hibe olarak geri veriyoruz. Yüzde 6 para kazanıyorsanız, 10 milyon TL ciro yapmak gerekiyor. Dolayısıyla 20-30 sayfalık proje hazırlayarak başvuru yapmak 10 milyon euro ciro yapmaktan daha kolay” ifadesini kullandı.

Firmaların en büyük eksiğinin farkındalık olduğunu anlatan Yülek, “Firmalarımız Ar-Ge çalışmalarını yapıyor, ancak yaptığının Ar-Ge olduğunu ve bunun için destek alabileceğinin farkında değil. Proje yaparak destek alan kişiler de muhakkak ikinci defa geliyor” diye konuştu.

Sanayicilere proje üretmeleri yönünde yol gösteren Yülek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Her üç projeden ikisini kabul ediyoruz. Bu gerçekten inanılmaz bir rakam. Avrupalılar bizi artık şikayet ediyorlar; ‘Siz her şeye ‘Evet’ diyorsunuz’ diye. Bu anlamda tüm sanayicilerimizi bize destek vermeye çağırıyoruz.”

“SANAYİ KURULUŞLARI AR-GE’YE DAHA FAZLA KAYNAK AKTARMALI”

TEYDEB Bilimsel Programlar Uzmanı Dr. Okan Cengiz de, Ar-Ge çalışmalarının önemine dikkati çekti. Bilim, teknoloji ve yenilik gibi konuların bugün ekonomik sosyal ve çevresel sorunların çözülmesi ve sürdürülebilir gelişim için anahtar niteliğinde olduğunu vurgulayan Cengiz, sanayi kuruluşlarının Ar-Ge’ye daha fazla kaynak aktarmasını özendirmek için çalışmalar yaptıklarını anlattı. Cengiz, “TÜBITAK ve TEYDEB işbirliğiyle sanayi Ar-Ge projeleri proje pazarları destekleme üniversite-sanayi işbirliği, uluslararası sanayi Ar-Ge projeleri ve öncelikli alanlar araştırma teknoloji geliştirme ve yenilik projeleri destekleme programları yürütülüyor” dedi.

Konuşmaların ardından geçilen soru-cevap bölümünde uzmanlar, sanayicilerin kendilerine yöneltmiş olduğu soruları da yanıtladı.

FİRMALAR ‘AR-GE’NİN FARKINDA DEĞİL

FİRMALAR ‘AR-GE’NİN FARKINDA DEĞİL

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.