Bilim, Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün:
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 2011 yılı Eylül ayında imalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranının geçen yılın aynı ayına göre 2,7 puan, bir önceki aya göre ise 0.1 puan artarak yüzde 76,2 seviyesinde olduğunu söyledi.
Bakan Ergün, Merkez Bankası tarafından açıklanan 'Eylül ayı Kapasite Kullanım Oranı'nı değerlendirdi. Ergün, 2011 yılı Eylül ayında imalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranının geçen yılın aynı ayına göre 2,7 puan, bir önceki aya göre ise 0.1 puan artarak yüzde 76,2 seviyesinde gerçekleştiğini kaydetti. Mevsimsellikten arındırılmış oranın ise, geçen senenin aynı dönemine göre 2,7 olduğunu belirten Ergün, bu oranın bir önceki döneme göre 0,3 puan artarak 74,2 seviyesine yükseldiğini ifade etti. Bu
rakamların, üçüncü çeyrekte de ülkenin yüksek performans göstereceğine ve dünyanın hızlı büyüyen ülkelerinden biri olmayı sürdüreceğine işaret ettiğini vurgulayan Bakan Ergün, 2011 yılı için yüzde 7'lik büyüme oranının tutturulacağını, hatta bir miktar aşılabileceğini söyledi. Ergün, IMF'nin Türkiye için büyüme tahminini bir kere daha yukarı yönlü revize ettiğini ve yüzde 7,5 seviyesine çektiğini belirtti.
Ülkenin, yılın ilk yarısında Çin ile birlikte en hızlı büyüyen iki ekonomiden birisi olduğunu kaydeden Ergün, "Ülkemizin güçlü büyümesi, sağlam kamu maliyesi, sağlıklı işleyen bankacılık sistemi, sanayi altyapısı ve siyasi istikrarına, artık uluslararası derecelendirme kuruluşları da kayıtsız kalamamıştır. Geçtiğimiz günlerde, Yunanistan, Fransa, ABD ve İtalya'da çok sayıda bankanın notunda indirim yapıldı. Aynı ortamda Standard & Poors, Türkiye'nin TL cinsinden kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye
çıkardı. Ancak bu karar, hem geç alınmış bir karardır hem de yetersiz bir karardır. Türkiye'nin notunun çok daha önceden artması gerekirdi" dedi.
Ergün, yılın ikinci yarısında, özellikle Avrupa piyasalarındaki belirsizlik nedeniyle yüksek büyüme hızından daha makul bir hıza geçilmesi beklense de, yıllık bazında yüzde 7 büyüme hızının yakalanmasında herhangi bir sorun görülmediğini kaydetti. Bakan Ergün, özellikle ara malı ve yatırım malları kapasite kullanım oranlarındaki artışın, orta ve uzun vadede ülkenin güçlü büyümesinin devam edeceğini vurguladı. Ergün, bu büyümeye reel sektörün lokomotif olmaya devam edecek olmasının önemine dikkat çekti.
Kaynak:

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.