Ahmet Kuybu: “Her Üç İşsizden Biri Üniversite Mezunu”

Ahmet Kuybu: “Her Üç İşsizden Biri Üniversite Mezunu”
Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Ahmet Kuybu, gençler arasında artan işsizlik oranlarına dikkat çekti.

Yapılan araştırmalara göre, 15-24 yaş aralığındaki işsizlerin sayısı 3 milyonu aştı. Bu işsizlerin yüzde 32,7'sinin üniversite mezunu olduğu belirlendi, bu da 1 milyon 155 bin kişiye tekabül ediyor. Yani her üç işsizden biri üniversite mezunu.

Kuybu, gençlerin geleceğe yönelik planlar yapmalarının ve doğru yönlendirilerek kendilerine uygun meslekleri seçmelerinin önemine vurgu yaptı. Özellikle, kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin canlandırılması ve çıraklık eğitiminin yaygınlaştırılması gerektiğini belirtti. Kuybu, olanakları kısıtlı ancak başarılı ilköğretim mezunu gençlerin, esnaflık, sanayi, bilişim ve hizmet sektöründe meslek liselerine yönlendirilmesinin desteklenmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, staj olanaklarının sağlanarak gençlerin bilgi, beceri ve yeterliliklerinin artırılması ve ekonominin ihtiyaç duyduğu nitelikli teknik elemanların yetiştirilmesinin önemini vurguladı.

Kuybu, çıraklık eğitiminin örgün ve zorunlu eğitim kapsamına alınmasının gençler için en doğru karar olduğunu belirtti. Şu anda 10 bine yaklaşan çırak öğrenci sayısının memnuniyet verici olduğunu ifade eden Kuybu, öğrenci ve velilerin üniversite okumaktan uzaklaşmasının sevindirici bir gelişme olduğunu söyledi. Eğitimdeki 4+4+4 sisteminin acilen değişmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

İstatistiklere göre, 2000 yılında üniversite sınavına başvuran 1 milyon 408 kişiden 414.647'si üniversiteye yerleştirildi. Ancak 2023 yılında bu sayı 3 milyon 527 bin 443'e yükselirken, sadece 1 milyon 63 bin 807 kişi üniversiteye yerleşmeye hak kazandı. 2023 yılı itibariyle yükseköğrenim mezunu olup ne eğitimde ne de istihdamda yer alamayanların sayısı 379 bin oldu. Bu sayının 117 bini erkek, 263 bini kadın.

Ahmet Kuybu, bu istatistiklerin gelecek adına büyük bir üzüntü kaynağı olduğunu belirterek, gençlerin mutlaka hem eğitim hem de meslek eğitimi veren meslek liselerine ve çıraklık eğitim merkezlerine yönlendirilmesi gerektiğini söyledi. Eğitim ve işsiz nesillerin sayısının artmaması için ailelerin ve eğitim alanındaki yetkililerin bu konuda bilinçli hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.