2018 Yılının Temmuz Ayında Dolar Sadece 4,8 Tl

2018 Yılının Temmuz Ayında Dolar Sadece 4,8 Tl
İş İnsanı ve Mali Müşavir Fatih Ölmez, “Türkiye salgına da Rusya işgaline de ters ayakta yakalandı ama ayaklarını düzeltmemekte ısrar ediyor.

İş İnsanı ve Mali Müşavir Fatih Ölmez, “Türkiye salgına da Rusya işgaline de ters ayakta yakalandı ama ayaklarını düzeltmemekte ısrar ediyor. Bu yüzden dünyanın en yüksek faiz ve enflasyonuna sahip olan, milli parası adı sanı bilinmeyen ülkelerden daha değersiz bir ekonomi haline geldik” dedi.

Ölmez şunları söyledi;

“Üretici enflasyonu yüzde 145 iken, yüzde 22 faiz oranı ile kredi alınamadığının belirtildiği, yüzde 22 yerine yüzde 40 civarında bir faiz önerildiğinden şikayet edildiği ve şikayetin muhatabının da yüzde 22’nin üstünde faiz ile kredi alınmamasını tavsiye ettiği bir ülkede ekonomide tüm dengeler zıvanadan çıkmış demektir.

Oysa Türkiye’nin krizi salgından önce başlayan ve aslında salgında fırsata çevrileceği umulan; bu gerçekleşmeyince Rusya işgaline bağlanan ama bir yandan da hem salgının hem de savaşın bölgesel tedarik ve lojistik imkanları nedeniyle sunduğu fırsatlara rağmen dinmeyen bir krizdir. Bu ülkenin Merkez Bankası ve Hazine Bakanlığı 128 milyar dolar rezervi henüz virüsün adı dahi bilinmezken boşaltmaya başlamıştı. Çünkü “faizle amansız savaş!” yüzünden kur yükseliyordu ve hükümet için Dolar’ın TL karşılığı bütün makro göstergelerden daha önemliydi. Bırakın virüsü, savaşı, depremi, seli; dünya yıkılsa bu yanlış politikadan vazgeçilmedi ve o 128 milyar şimdi 190 milyara kadar vardı. Hala satıyoruz… Bu sayede kur arefeyi görüp bayramı göremiyor; 18’in altında debelenip duruyor! 2018 yılının Temmuz ayında; yani başkanlık sistemine mükemmelen geçtiğimiz dönemde ise Dolar sadece 4,8 liraydı…

Türkiye salgına da Rusya işgaline de ters ayakta yakalandı ama ayaklarını düzeltmemekte ısrar ediyor. Bu yüzden dünyanın en yüksek faiz ve enflasyonuna sahip olan, milli parası adı sanı bilinmeyen ülkelerden daha değersiz bir ekonomi haline geldik. Dahası, Kur Korumalı Mevduat yüzünden bütün finansal faaliyetleri de dövize endeksli olan, mutlak dolarizasyonla yaşamaya mecbur bir ülke olduk çıktık.”

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.