Sanatçı Yaptığı Resimle Kendini İfade Eder

Sanatçı Yaptığı Resimle Kendini İfade Eder
Ulusal ve uluslararası çok sayıda prestijli koleksiyonda eserleri bulunan ödüllü sanatçı Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Resim Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ahmet Dalkıran 11’inci kişisel resim sergisini Sanko Sanat Galerisi’nde

Ulusal ve uluslararası çok sayıda prestijli koleksiyonda eserleri bulunan ödüllü sanatçı Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Resim Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ahmet Dalkıran 11’inci kişisel resim sergisini Sanko Sanat Galerisi’nde açtı.

Sergide yer alan resimleri hakkında bilgi veren Dalkıran, eserlerinde, Türk kültürün özellikle mistik yöndeki felsefesinin, bu felsefenin şekillendiği Anadolu’nun saflığını koruyabilmiş köy ve kentlerinden çeşitli karelerle birleştirilerek özgün bakış açısı ile saf biçimlere dönüştüğünü söyledi.

Dalkıran, sergisinin ilgi görmesinden büyük mutluluk duyduğunu belirterek, “Özellikle Türk kültürünün mitolojik yönü ile bana ait doğa gözlemlerine dayalı özgün yorumların çalışmalarımda adeta tutku derecesinde birbiri içerisine girdiğini görürsünüz. Akademik ve sanatsal çalışmalarımla resim sanatına katkı sağlamayı amaçlıyorum” dedi.

Kullandığı renklerin saydam ve temiz, biçimlerin ise yumuşak, düzgün, uyumlu renk ve lekelerle oluşmasına özellikle çaba gösterdiğini anlatan Dalkıran, “Sanatsal etkinlikler, insanların özgürleşmesi ve doğaya hâkim olabilmesi, bireylerin ruhsal gereksinimlerinin doyurulması, dengeli, çağdaş ve duyarlı bir toplum oluşturulması adına önemli bir faktördür” şeklinde konuştu.

ÖĞRENCİLİK HİÇ BİTMİYOR

Tuval üzerinde akrilik boya tekniği ile yaptığı eserlerinde geleneksel Türk tasvir sanatı minyatürün renk ve çizgi esinleri ile ebru sanatının biçim esinlerini optikten uzak bir yüzey duyarlığı ile çağdaş yorumlara taşıdığını vurgulayan Dalkıran, şöyle devam etti:

“Zengin Anadolu kültür ve sanatının başat unsurlarından, mozaik ve vitray esinlerini de çalışmalarıma katarak, içinde yaşadığım coğrafyanın damıtılmış kültürel kodlarını yeni çözümlemelerle ortaya koyma çabası ile günümüz sanat literatürüne katkı sunmayı amaçlıyorum. Ayrıca sempozyum, çalıştay ve benzeri bilimsel ve sanatsal birçok etkinlikte, koordinatör, küratör, düzenleme kurulu üyeliği ve katılımcı gibi aktif görevlerle bu sorumluluğu yerine getirmeye çalıştım.

Sanat bir serüvendir. Her gün bir şeyler öğreniyorsunuz. Hayatta öğrencilik hiç bitmiyor. Tecrübe ve birikimleriniz bu öğrendiklerinizle birleşince doğal olarak eserleriniz de bir yenilenme ve dönüşüme giriyor. Resimlerimde değişim ve dönüşüm bunun yansımasıdır. Tabi ki buradaki değişim köklü, üslup dışına çıkan değişim değildir. Resim yapmak bir ifade biçimidir. Sanatçı resimleriyle kendini ifade eder.

Resimlerimle kendimi ifade ediyorum. Yurtiçi ve yurtdışında birçok seçkin, özel ve resmi koleksiyonlarla müzelerde eserlerim bulunmaktadır. Konya’da atölyemde sanat çalışmalarımı sürdürüyorum. Sanko Sanat Galerisi Türkiye’de istikrarlı, planlı ve projeli hatırı sayılır galerimizden birisidir. Ev sahipliklerinden dolayı teşekkür ederim.”

TÜRK SANATI EVRENSEL SANAT ARENASINDA ADINDAN SÖZ ETTİRİYOR

Özellikle batı ve diğer ulusların sanat anlayışlarının net bir kopyacılıkla, olduğu gibi Anadolu sanatına aktarılması anlayışına karşı olduğunu vurgulayan Dalkıran, sözlerini şöyle tamamladı:

“Söz konusu yaklaşım taklitçilikten öteye gidemez. Zaten geçmişe bakıldığında gitmediği de görülebilir. Küreselleşmenin ön plana çıktığı ve sanat erozyonunun had safhaya ulaştığı günümüzde dünya sanatlarına bilinçli bir seçkiyle yaklaşmalıyız. Sorunlarımıza kendi açımızdan bakarak sanatsal oluşumları biçimden çok daha ötede aramalıyız. Bu şekilde özgünlüğü yakalayabileceğimizi ve ulusal sanatımıza sahip çıkabileceğimizi unutmamalıyız.

Tarihten getirdiklerimiz ve içinde bulunduğumuz coğrafyada sahip olduklarımız bizlere zengin bir birikim sağlamaktadır. Bu birikim ise ustaca değerlendirildiğinde bizlere biçimin ötesinde, özgün ve milli sanatın kapılarını sonuna kadar açacaktır. Bu kapılar açıldığında ise artık sanatın evrensel boyutu içerisinde kaybolup gitmenin önüne geçildiği gibi, evrensel sanatın içerisinde kimlikli bir yer edinmek de söz konusu olacaktır. Türk sanatı bugün için evrensel sanat arenasında adından söz ettirir durumdadır. Bize düşen görev de bu durumu korumak ve daha ilerilere taşımaktır.”

“TÜRKİYE GENELİNDE BİLİNEN BİR GALERİYİZ”

Galerinin 14 yıldır sanatçıların buluşma noktası olduğunu ve şimdiye kadar 250’nin üzerinde sergi açıldığını anımsatan Sanat Galerisi Yürütme Kurulu Üyesi Murat Köylüoğlu ise Türkiye genelinde önemi bilinen bir galeri olduklarını ve bu anlamda çok mesafe kat ettiklerinin altını çizdi.

Sergi açılışına, sanatçının eşi Huriye Dalkıran, Gaziantep Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Resim Bölüm Başkanı Doç. Dr. Elif Şener, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Öğretim Elemanı Mehmet Aksoy, öğretim elemanları ve öğrenciler, Sanko Park AVM yetkilileri, sanatçılar ve sanatseverler katıldı.

Konuşmalardan sonra Sanko Sanat Galerisi Yürütme Kurulu Üyesi Murat Köylüoğlu, Gaziantep Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi Gülfem Karslıgil Marakoğlu ile birlikte, SANKO Holding tarafından bastırılan ve Gaziantep Arkeoloji Müzesi’nin bilimsel yayını olan “Belkıs Zeugma ve Mozaikleri” isimli bilimsel yayını, sanatçı Ahmet Dalkıran’a hediye etti.

Dalkıran’ın 32 eserinin yer aldığı sergisi Sanko Sanat Galerisi’nde, 27 Aralık 2018 tarihine kadar her gün 10.00 – 22.00 saatleri arasında gezilebilecek.

AHMET DALKIRAN

Konya Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı’ndan 2003 yılında birincilikle mezun olan sanatçı, 2006 yılında aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Yüksek Lisans eğitimini, 2010 yılında ise Eğitim Bilimleri Enstitüsü’nde doktora eğitimini tamamladı.

Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nde 2007 yılında öğretim görevlisi, 2011’de yardımcı doçent, 2014 yılında doçent olan sanatçı, 2011-2014 yılları arasında Resim Bölüm Başkan Yardımcılığını ve 2014-2017 yılları arasında Resim Bölüm Başkanlığını yürüttü.

Sanatçı, 2016 yılında atandığı Dekan Yardımcılığı ve Rektör Sanat Danışmanlığı ile 2017 yılında üstlendiği Resim Bölüm Başkanlığı görevleri yanında, akademik ve sanatsal çalışmalarını sürdürmektedir.

Onbir kişisel sergi açan ve ulusal/uluslararası çok sayıda karma/grup/projeli ve yarışmalı sergi ile whorkshop ve çalıştaya katılan sanatçının ayrıca Erciyes Üniversitesi Resim Yarışması’nda Mansiyon (2005), Fırat Üniversitesi Resim Yarışması’nda İkincilik (2009), I. Uluslararası VoVa-MiniArt Bienali’nde Üçüncülük (2009), II. Baloton Szalon Uluslararası Küçük Formatlı Eserler Bianali’nde Övgü (2010) ve II. Uluslararası VoVa-MiniArt Bienali’nde Birincilik (2011) ve Orontes II. Uluslararası Çağdaş Sanat Festivali Resim Dalında Onur Ödülü (2017) bulunmaktadır.

Sanatçı BRHD–Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltıraşlar Derneği ve GESAM-Türkiye Güzel Sanat Eseri Sahipleri Meslek Birliği üyesidir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.