Maraş İşi Lahmacun
Kahramanmaraş zengin bir yemek kültürüne sahip. Yöresel yemeklerimiz oldukça fazla, bunlar içinde kentimize ait lahmacunun ayrı bir yeri var.
Gaziantep, Şanlıurfa, Adana ve Adıyaman’da lahmacun yapılsa da Maraş İşi farklı, çünkü onlar lahmacun hazırlarken sarımsak ile yaparken, bizde daha çok soğan kullanılıyor.
Bunu Hizmet Kasabı Necati Köse’ye sorduk. Necati usta her gün onlarca insana lahmacun içi hazırlayan kalfası Mesut Kazancı’ya bizi yönlendirdi. Yetiştirdiğim ustamız size anlatsın dedi.
Ustamız bakın Maraş’ımıza ait lahmacunun sırlarını nasıl anlattı “ Öncelik ifade edeyim ki lahmacunun lezzetli olması ete ve beraberinde kullandığınız malzeme ile pişirmeye bağlı.
Önce eti iyi seçmeniz gerek, sinirlerinin temizlenmesi ve yağının gerektiği kadar konulması gerek. Et kesinlikle zırh ile doğranmalı. Et makinesinde çekilen lahmacunun lezzeti olmazı. Sonrasında malzeme seçimi iyi yapılmalı. Soğan ile sarımsak pek anlaşamaz. Lahmacunda ya yeşil sarımsak kullanmak gerek, ya da soğan. Biz müşterinin istediği gibi hazırlıyoruz. Ama kentimize ait lahmacunda ağırlıklı olarak soğan kullanılır, bu soğanlarda yine zırhta çekilir. Salçası, biberi, maydanozu, tuzu yeteri kadar atılır. Domatesin suyu kesinlikle sıkılır.
İyice karıştırıldıktan sonra, iş fırıncıya kalır. Eğer fırında serin yerde iyi pişirilmez ise bunca emek boşa gider.
Fırından çıkıncı lahmacun bekletilmemeli, hamur olur, buna da dikkat etmek gerek. Son olarak pervaz, ayran, cacık da yanında bulundurulmalı. Az yenmeli bu da ayrı bir kültürdür dedi.
Kullanılan Malzemeler
750 gr kaburga kıyması
4-5 adet domates
4-5 adet biber
3/1 demet maydanoz
5-6 adet büyük boy soğan
1 baş sarımsak
2 yemek kaşığı biber salçası
yarım çay bardağı sıvıyağ
karabiber
pulbiber
tuz
Hazırlanışı
Bütün malzemeleri küçük küçük doğranır, soğanlar zırhtan geçirilir, salçayı,sıvıyağı, baharatları ekleyip özleşmesi için elle karıştırılır.
Bizim burada odun fırınları var oralarda pişirilir ama fırına götürme imkanı olmayanlar ekmek hamuru alabilir yada kendileri mayalı hamur yapıp merdaneyle açarak ortasına iç harçtan koyup evlerindeki fırında pişirebilirler. …

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.