KSÜ Profesörleri, Organ Bağışının Önemini Anlattı
Kahramanmaraş Tarih Kültür ve Turizm Platformu ve Kahramanmaraş Böbrek ve Diyaliz Hastaları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (KABODER) tarafından Organ Nakli Haftası münasebetiyle Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Organ Nakili profesörleri tarafından organ naklinin önemi anlatıldı.
KSÜ Organ Nakli Başkanı Porf. Dr. İlhami Taner Kale, Genel Cerrah Bölüm Başkanı Prof. Dr. M. Fatih Yüzbaşıoğlu ve Anestezi ve Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Hafize Öksüz’ün konuşmacı olarak katıldığı programda platforma üye STK başkanları ve dernek üyelerine ‘Böbrek Nakli ve Cerrahisi’ hakkında bilgiler verildi.
KSÜ Organ Nakli Başkanı Porf. Dr. İlhami Taner Kale, organ naklinde en büyük sorunlardan bir tanesinin beyin ölümü gerçekleşmiş, organ bağışından bulunmuş insanların aileleri olduğunu belirtti.
Taner, organ nakli işinde yaptıklarının aracı olmak olduğunu söyleyerek, ‘’ Bir muhtaç var, ihtiyaç sahibi var. Birde hayır işlemek isteyen birisi var. Bunun gerçekleşmesini sağlıyoruz. Bizim yaptığımız iş bu. Burada en önemli organ naklinde olmazsa olmaz olan o hayırseveri bulabilmek o hayırsever olmadan o bağış işi olmadan organ nakli gerçekleşemez dolayısıyla bu işin olmazsa olmazı bağışçılar.’’ şeklinde konuştu.
Taner hiçbir şeyin aslı gibi olmadığını belirterek, ‘’ Organ naklinin insan hayatında ki önemi ne, bazı şeyler var yerine yenisini koyamazsınız, bunun bir ilacı yoktur, reçete edilip de eczaneden alınsın, bir takım makinelerle organların fonksiyonları yerine getirilmeye çalışılıyor ama hiçbir şey aslı gibi olmuyor, mutlaka bir yerinden eksik kalıyor. Dolayısıyla son dönem organ yetmezliğiyle ilgili bir organın, bu böbrek olabilir, kalp olabilir, karaciğer olabilir, pankreas olabilir, ince bağırsak olabilir, akciğer olabilir, bugün için nakil edilebilen organlar bunlar. Bunlardan herhangi birisi fonksiyonun yapamaz hale geldiğinde ona mutlaka yeni bir organ takarak o insanın hayatını sürdürmesi sağlanabilir.’’ organ naklinin öneminin altının çizdi.
Organ naklinin Kahramanmaraş’ta çok az olduğunu vurgulayan Taner, ‘’Sağlık bakanlığının verilerine baktığımız zaman Kahramanmaraş kendi ölçeğinde olmayan şehirlere göre çok daha az organ bağışında bulunuyor maalesef. Bu bizim için üzerinde düşünülmesi gereken bir konu.’’ diye konuştu.
Organ naklinde, bağış yapan vatandaşların ailelerine mutlaka söylemesi gerektiğini, yoksa ailenin muvafakatıı olmadan pekte önem arz etmediğini belirterek, ‘’Kimden organ alınıyor, beyin ölümü olmuş bir insanın organları alınıyor. Kafalarda bazı soru işaretleri oluyor. Organları bağışlamasak bu tekrar hayata döner mi? Bugün ki teknolojiyle bugün ki bildiğimiz bilgiye göre bir insana beyin ölümü tanısı konulduysa onun tekrar hayata dönme şansı yok. Biz her ölen insanla az önce saydığım organları çürümeye gönderiyoruz. Kalbi, akciğeri, böbreği, karaciğeri, her ölüpte bağış yapılmamış bu organları toprak altına gömüyoruz. Oysa bu organlarla bu insanlar hayata dönebilirler. Dolayısıyla bu işte toplum olarak hassas olmamız gerekiyor. Bu organ bağışı işini canlandırmak gerekiyor. Bir kişi hayatta iken organlarını bağışlıyor. Ama bizim mevcut yasalarımıza göre hastanın yakınlarının da muvafakat vermesi lazım. Yakınları vermiyor. Bu oranda azımsanacak bir oran değil yüzde 80 – 90 ları buluyor. Hayattayken organlarını bağışlamış ama yakınları biz istemiyoruz diyorlar ve onun organları alınamıyor. Bununla ilgili yasal çalışmalar var. Şu an ki düzenlemede bağış evrakının yakınlarının muvafakatı olmadan çok bir hükmü yok. Her organı bağışlayan insanın yakınlarına da demesi lazım, bu her türlü belgeden daha geçerlidir aile için. ‘’ şeklinde konuşmasını tamamladı.
Anestezi ve Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Hafize Öksüz ise, beyin ölümü hakkında vatandaşların merak ettiği konular hakkında açıklamalarda bulundu. Beyin ölümü sonrası organları için destek ünitesi ile organların yaşamaya deva ettiğini belirten Öksüz, ‘’Beyin ölümü tanısı alan kişi sizin gibi kendinden nefes alan hastalar değildir. Bunlar yoğun bakımda destek tedavisi alan, solunum desteği olan hastalardır. Hiçbir şekilde ağırlıklı uyarılara yanıtı yoktur. Beyin ve beyin sapının ölmesidir beyin ölümü.’’ şeklinde konuştu.
Genel Cerrah Bölüm Başkanı Prof. Dr. M. Fatih Yüzbaşıoğlu, böbrek nakli konusunda Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesinin çok başarılı bir hale geldiğini, modern son teknolojik cihazlarla nakillerin gerçekleştiğini söyledi. Kadavra ve canlıdan canlıya böbrek nakli hakkında bilgiler veren Yüzbaşıoğlu, organ nakli konusunda vatandaşların daha duyarlı olması gerektiğini, tedavisi sadece organ nakli ile mümkün olan hastalıkların ülkemizde en önemli sağlık sorunlarının arasında yer aldığını belirtti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.