BM'nin Türkiye'ye yardım çağrısı havada kaldı: Talep edilenin 5'te 1'i toplanabildi

BM'nin Türkiye'ye yardım çağrısı havada kaldı: Talep edilenin 5'te 1'i toplanabildi
Birleşmiş Milletler ’in deprem konusunda Türkiye’ye yardım için üye ülkelerden acilen bir milyar dolar çağrısı üzerine şimdiye kadar yaklaşık 200 milyon dolar sağlandığı bildirildi

BM, deprem felaketinin hemen sonrasında başlattığı, Türkiye ve Suriye’de farklı kuruluşları ve sahadaki ortaklarıyla insani yardım çalışmalarını sürdürüyor.

BM İnsani Yardım Ofisi (OCHA), dokuz milyondan fazla kişinin doğrudan etkilendiği deprem felaketi sonrasında Türkiye'de, yaklaşık dört milyon kişiye temel ev eşyaları, yaklaşık üç milyon kişiye gıda yardımı ile ulaşarak, Türk hükümeti önderliğindeki insani yardım çalışmalarına desteğini sürdürdüğünü açıkladı.

VOA Türkçe haberine göre BM İnsani Yardım Ofisi Sözcüsü Jens Laerke, deprem felaketinin ardından gelinen mevcut durumun hala "insani acil durum" düzeyinde olduğunu, bu yıkıcı depremden sağ kurtulanlara desteğin sürdüğünü belirtti.

BM İnsani Yardım Ofisi, Türkiye’ye şimdiye kadar özel barınma birimleri, farklı aletler, tamir takımları, barınak ve yaşam alanları desteği sağlandığı, Türk Sağlık Bakanlığı'na 4,6 milyon doz aşı, gezici sağlık klinikleri ve ilaçlarla destek verildiğini açıkladı.

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) da yaptığı açıklamada, 11 önemli tarım ilini etkileyen depremde, Türkiye'nin gıda üretiminin yüzde 20'sinden fazlasının zarar gördüğünü açıkladı.

BM Gıda ve Tarım Örgütü, Türkiye'nin bereketli toprakları olarak bilinen depremden etkilenen bölgenin, ülkenin tarımsal gelirinin yaklaşık yüzde 15'ini oluşturduğuna dikkat çekti. Örgüt, felaketten etkilenen bölgelerdeki insanların üçte birinden fazlasının geçimlerini tarımla sağladığını ancak şimdi zor şartlar içinde mücadele verdiğini belirtti.

BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün, deprem felaketinden etkilenen bölgelerde bir sonraki hasadı kurtarmak için çalışmalarda bulunduğu, çiftçilere nakit yardımı sağlandığı, çiftliklerini ve topraklarını iyileştirmelerine yardımcı olunduğu belirtildi Buna karşın gelecekteki mahsulleri güvence altına almak için çok önemli olan son tarihlerin yaklaştığı, gübre kıtlığının gıda üretimini sürdürmeyi zorlaştıracağı kaydedildi.

BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün Orta Asya Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu, “Gübre ve tohum sağlayarak çiftçilerimizi acilen desteklememiz gerekiyor. Bu yıl mahsul üretim seviyelerini korumak için tek şansımız bu" dedi.

BM İnsani Yardım Ofisi, Suriye’ye de deprem sonrası yardımın sürdüğünü ancak güvenli gıdaya ulaşım tehdidinin artığını, ayrıca mevcut hava şartları nedeniyle yerinden edilmiş kişilerin yaşadığı kampları su bastığı belirtti. Açıklamada “Yaklaşık 8,8 milyon kişinin depremden etkilendiği Suriye'de, kuzeybatıda şiddetli yağışlar yerinden edilmiş aileleri daha fazla zor durumda bırakıyor, kampları su basıyor ve binlerce çadırı yıkıyor. En az 50 yer değiştirme bölgesi sular altında kaldı BM ve ortakları acil durum barınma alanları, yiyecek, su, sanitasyon ve hijyen malzemeleri sağlıyor. Halep, Lazkiye ve Hama vilayetlerinde yüzden fazla okulun toplu sığınak olarak kullanılıyor” denildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.