Unutulan kültürel miraslara sahip çıkıyorlar

Unutulan kültürel miraslara sahip çıkıyorlar
Kahramanmaraş Andırınlılar derneğinin geleneksel olarak her yıl düzenlediği 4. Geleneksel Bahar ve Yöresel Oyunlar Kültür Şenliği ile unutulan kültürel miraslara sahip çıkıyorlar

Kahramanmaraş Andırınlılar derneğinin geleneksel olarak her yıl düzenlediği 4. Geleneksel Bahar ve Yöresel Oyunlar Kültür Şenliği, Kapıçam’da renkli görüntülere sahne oldu. Unutulan kültürel mirasları yaşatmak için düzenlenen şenlikte yöresel oyunlar büyük ilgi gördü.

Orta oyunlarının büyük alkış programda, büyükler eski günlerini yad ederken küçüklerde doyasıya eğlendiler.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Niyazi Can, düzenlenen şenliğin öneminden bahsederek, ‘’Yöresel oyunlarımızı ve kültürel miraslarımız üniversitemizde yaşatacağız. Bununla ilgili kurumsallaşma, oyunlarımızla ilgili gerekli merkezlerimizi daha da geliştirme çabası içerisinde bulunacağız. Böyle bir kültürel ve yöresel oyunlar şenliğini organize edenleri yürekten kutluyorum.’’ dedi.

42392828_247071702621811_5798079603331301376_n.jpg

Kahramanmaraş İl Kültür Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı, Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak kültürel projelere büyük verdiklerini söyledi. Küçükdağlı, şehirde bulunan diğer STK’lara da seslenerek etkinliklerden ve festivallerden mevzuat çerçevesinde değerlendirmelerini istedi.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Andırınlılar Derneğinin düzenlediği 4. Geleneksel Bahar ve Yöresel Oyun Şenliğinde Andırın'a Kırksu Müjdesi vererek, 2019 yılında şenliğin Kırksu'da yapılmasını dernek Başkanı Ahmet Kolutek'ten istedi.

42435043_262678451119866_276980529658593280_n.jpg

Andırınlı hemşerilerini şenlikte yalnız bırakmayan Prof. Dr Mehmet Şahin, oynanan orta oyunların anılarında büyük yer kapladığını ve eski günlere götürdüğünü söyledi. Şahin, ‘’Andırınlılar kurumsal olarak bir araya gelmesi, yöresel oyunlarla kültürel mirasları aktarmak açısından bu tür şenliklerin ve festivallerin düzenlenmesinin faydalı olduğunu düşünüyorum. Andırınlıları bir arada görmek bizleri mutlu ediyor, bizde Maraş dışında yaşayan Andırılılar olarak buraya katılarak desteğimizi veriyoruz. Oyunları küçükken izlerdim çok hoşuma giderdi. Acaba bende yapabilir miyim diye. Üzerinden kırk küsür yıl geçti. Burada izlemek büyük heyecan verdi.  Çocukluğumdaki oyunları görmek onları hatırlamak bana heyecan verdi. İyi ki gelmişim.’’ şeklinde konuştu.

KSÜ rektör Yardımcısı Kadir Saltalı, üniversite olarak kültürel miraslara sahip çıkacaklarını belirterek, ‘’Toplumlar değerler üzerinde yükselir. Temeli ve değeri olmayan toplumlar hızlı yükselse de yeniden yıkılabilir. Kültürel değerleri gün yüzüne çıkarmalıyız ki çocuklarımız bu kültürel değerleri bilmeli ki bizler onlarla birlikte yükselelim. Üniversitemizde Kahramanmaraş’ın kültürel değerlerinin canlandırılması merkezimiz var. Bir projeye dönüştürüp bu konuyu üniversitemiz içerisinde böyle bir alan oluşturacağız.’’ dedi.

Andırınlı Tatarlar Derneği üyesi Remzi Temiz ise, ‘’Amacımız herkesi bir araya getirip, paylaşmak ve kaynaştırmak. Andırın’dan, Kahramanmaraş’tan, çevre illerden gelen Andırınlılar ile birlikte buluşuyoruz. Eski günleri yad ediyoruz. Buradaki oyunlarımız bizim vazgeçilmez kültürümüz, eğlencemiz, birliğimiz ve beraberliğimiz, şenliğimiz. Çocuklarımız da burada bu kültürü öğrenerek yaşatmaya deva edecek.’’ dedi

42447149_357934281417486_75420115344031744_n.jpg

Andırınlılar Kahramanmaraş Derneği Başkanı Ahmet Kolutek, ağıtlarımızla, şenliklerimizle, kültürel değerlerimiz ve oyunlarımızla biz biriz ve beraberiz. Bizleri arada tutan bu değerler diyerek şu şekilde konuştu:

‘’Bir toplumu ayakta tutan tarihi yaşam süreci içerisinde meydana getirmiş olduğu kültürüdür. Bir toplumun kültürü unutulduğu zaman ana damarlarından biri kopmuş demektir. Ne yazık ki günümüzde kültürel değerlerimiz özellikle yöresel çocuk oyunlarımız, köy seyirlik oyunlarımız günden güne nisyana terk edilmektedir. Bunun için biz Kahramanmaraş Andırınlılar Derneği olarak bu oyunları tekrar kültürümüze kazandırmak amacıyla bu şenliği Kültür Bakanlığımızla beraber düzenliyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatih Mehmet Erkoç, gelecek yıl bu şenliğin Andırın Kırksu Yaylasında yapılmasını söyledi. İnşallah 5. Geleneksel Bahar ve Yöresel Oyunlar Kültür Şenliğini Andırın’ın Kırksu yaylasında Kırksu Milli parkında yapacağız.’’ dedi.

4. Geleneksel Bahar ve Yöresel Oyunlar Kültür Şenliği kapsamında Kahramanmaraş’ın ses sanatçısı Furkan Pehlivan sahne alarak Kahramanmaraş türkülerini ve ağıtlarını seslendirdi.

Halk oyunları gösterileri, yöresel düğün oyunları gösterileri, yöresel eğlencelik oyunları gösterileri büyük beğeni topladı. Yöresel çocuk oyunları için kurulan alanda çocuklar gönüllerince eğlendiler. Aileler çocuklarına oyunları anlatarak onlarla birlikte oyunlara eşlik ettiler.

42482962_260234331300965_7937098832863559680_n.jpg

Mendil kapmaca, çuval yarışı, çocukların büyük ilgisini çekti. Şenlikte okçuluk gösterisi ve ok atma yarışı ise vatandaşların ilgi odağı oldu.

Programa, Kahramanmaraş’ın siyasi erkânı ve çok sayıda vatandaş katıldı.   

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.