Nurettin Abacıoglu

Nurettin Abacıoglu

KÜLTÜR PARK PROJESİ VE BİR ÖNERİ

Orta hal binasının yerine yapılması düşünülen Kültür Park Ulusal Mimari  Proje Yarışması 14 ocak 2008’de sonuçlanmıştı. Bu günlerde ihale hazırlıklarının yapılmakta olduğunu öğrendim. Daha işin başındayken projede gördüğüm eksiklikleri  duyarlı bir mimar olarak ilgililere ve yetkililere tekrar hatırlatma ihtiyacı duydum. Belediye başkanı sayın Mustafa Poyraz’ın yaptığı her doğru ve güzel çalışmaları bu güne kadar destekledim, tebrik ettim. Bunu kendisine de söyledim. Sayın Poyraz’ı izlemeye devam ediyorum. Bu ikinci döneminde tecrübesi arttığı için daha başarılı olacağına inanıyorum. Bir Maraş’lı olarak komplekslerimizi bir kenara bırakıp, başarılı çalışma yapanları desteklemeliyiz ve tebrik etmeye alışmalıyız. Onları ancak bu şekilde motive edebiliriz.  

Mimari proje yarışmaları zordur.Yoğun emek ister.   Ben Ankara’da 1970 li yıllarda ünlü mimarlarla proje yarışmalarında çalıştığım için zorluğunu bilirim. 
 
Proje uygulanmadan önce, projede eksik veya yanlış gördüğüm bazı hususları söylemek istiyorum. Gerçi Kolokyumda bazı hususları dile getirmiştim. Ne kadar dikkate alındı bilmiyorum. KOLOKYUMUN AMACI: proje üzerinde eleştiriler yapmak, alternatif çözümler üretmek ve  uygulama projesi sırasında bunlardan faydalanmaktır.
 
ŞEHRİN MERKEZİNDE açık yeşil alanların yetersiz olduğunu  bizim kadar, yarışmaya katılan mimarlar da tespit etmişler. Hatta; “Kentin yoğun yapılaşması içinde kamusal açık yeşil alanların sınırlı sayıda olduğu…” ,“ Çevrede açık yeşil alan yok denecek kadar azdır” demektedirler. Peki 1. seçilen projede halkın gidip oturabileceği yeterli yeşil alan var mıdır? Bu projeye baktığımız zaman halkın yararlanacağı peyzajlı yeşil alan düzenlemeleri yoktur. Yeşilden kasıt çim ekip seyretmek değil, oturma birimleri olan, ağaçlı ve sulu alanlardır. BU PROJEDE  PEYZAJ GÖZ ARDI EDİLMİŞTİR. BU BİR EKSİKLİKDİR.
 
Yarışma projelerinde, projenin olumlu ve olumsuz yönlerini açıklayan JÜRİ RAPORU’nun  olması gerekirdi, kolokyumda okunması gerekirdi.   okunmadı? Okunmadığı için de jürinin proje hakkındaki olumlu ve olumsuz görüşünü ve eleştirisini öğrenemedik.
 
Proje, KORUGAN tarzında ve çatılar eğimli beton olduğu için üzerine ağaç dikilemez. Eğimli betonun üzerinde insanlar zaten duramaz.Yani üst kısım  kullanılamaz. Alt kısımlarda da hiç yeşil alan yok. Demek ki bu proje eksik. PROJENİN  REHABİLİTE EDİLMESİ GEREKİR. Bu hususta park ve bahçeler müdürlüğüne ve peyzaj mimarlarına önemli görev düşüyor. VE BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜNE ÖNEMLİ GÖREV DÜŞÜYOR. PROJEYE KULLANILABİLİR PEYZAJLI ALANLAR İLAVE EDİLMESİ GEREKİYOR. Park ve bahçeler müdürlüğünü, bugüne kadar yaptıkları başarılı çalışmalarından dolayı da ayrıca tebrik ederim. Güzel çalışmaların durmadan devam etmesini dilerim.Kendilerini izlemeye ve başarılarını Maraş halkına duyurmaya devam edeceğim.
 
ÖNERİLER: 1-Şelale parkın merkeze yeterli gelmediğini görüyoruz. Bu nedenle projedeki yapıların çatısının üzeri insanların faydasına sunulmalıdır. Çatıların üzerine de seyir terası şeklinde birkaç adet çay bahçesi konmalıdır. Çatı kotundan aşağıya doğru yer, yer su ögesi kullanılmalı ve şelale olarak akıtılmalıdır.
 
2-Satış büfelerinin olduğu meydan çok büyük beton alandır. Buranın bir bölümü de yeşillendirilerek havuzlu bahçeler yapılmalıdır. Küçük çocuklar için de küçük oyun aletleri konmalıdır.
 
3- Adanın bütün çevresine en az 15 metre genişliğinde ağaçlarla yeşil bant oluşturmalıdır. Ağaçların köklerinin toprakla temas etmesi için binalar biraz  geri çekilmeli ve toprak alan oluşturulmalıdır. Bu yeşillik sayesinde, çevredeki niteliksiz yüksek yapılar görünmez hale ancak  bu şekilde getirilebilir.
 
4- yapı gömülü olduğu için yeteri kadar doğal ışık alamıyor. Elektrikle aydınlanmanın maliyeti çok büyük olacağından, bu  durum proje için eksi bir özelliktir. Havalandırma için de aynı durum geçerlidir. Sanırım bu hususlar jürinin gözünden kaçmıştır.
 
Kolokyumda jüri başkanına; bu korugan yapının çevredeki yüksek niteliksiz binaların olumsuz etkisinden nasıl kurtulacağını sormuştum.Verdiği cevapta; bunu sonradan fark ettiklerini ve  bu nedenle başkan Poyraz’dan, alanın çevresindeki niteliksiz ve kötü görüntünün kapanması için ağaç dikilmesini rica ettiğini söylemişti. Bu bir itiraftı!.. Ama kimse üstüne alınmadı.
 
Halbuki bu niteliksiz görüntü, peyzaja daha çok ağırlık veren bir proje tercih edilerek ortadan kaldırılabilirdi.Şimdide projeyi rehabilite etmek için uğraş verilecek. Hem para hem de zaman kaybı olacak. Eğer en iyisi budur, şehir merkezinde parklara ihtiyaç yok deniyorsa yolunuz açık olsun… 05.05.2009

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Nurettin Abacıoglu Arşivi