Islahat Fermanı ve Maraş

Islahat Fermanı ve Maraş
“Tanzimat Fermanı’yla başlayan Batılaşma macerasında 1856 Islahat Fermanı çok önemli bir mihenk taşıdır.

Müslümanlar ile gayrimüslimleri eşit haline getiren bu ferman, halkı derinden etkiledi. Yurdun her bir yanında fermana karşı ayaklanmalar baş gösterdi.

Bunlardan ilkide Maraş’ta kadıya “Pezevenk” diyen bir İngiliz tüccarının evi basılarak yakıldı. İngiliz eşi ve çocuğu yangında feci şekilde can verdiler. Olayı yapanlar kısa zamanda tespit edilerek yakalanıp cezalandırıldılar. Öldürülen İngiliz’in hayatta kalan diğer oğluna ömür boyu maaş bağlandı.”

Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde Avrupalılar tarafından yönlendirilen, fermanlar enflasyonları ile Osmanlının bağımsızlığına pranga atılmak istenilmiştir. Konumuza geçmeden önce bu fermanlar yumağının biri olan İslahat Fermanı’nı tanıyalım.

Islahat Fermanı ( IslâhatHatt-ı Hümâyûn-û), Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküş döneminde devletin yıkılmaktan kurtarılması amacıyla; siyasî kuruluşlar, kişi hakları ve yeni kurumların kurulması konularında yapılması tasarlanan köklü değişiklikler için Sultan Abdülmecid zamanında yayımlanan fermandır. Tanzimat Dönemi'nin önde gelen devlet adamlarından biri olan Sadrazam Mehmed Emin Âli Paşa tarafından büyük Avrupa devletlerinin arzuları doğrultusunda hazırlanarak yürürlüğe konmuştur. İmparatorluk boyunca en önemli fermanlar:

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYIN...

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.