Mustafa Narlı, rekabet için Kahramanmaraş tekstiline destek istedi!

Kahramanmaraş Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı ve Narteks Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Narlı, dünya piyasasıyla rekabet için Kahramanmaraş tekstiline destek verilmesi gerektiğini belirtti.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen depremler sonrasında kentin farklı noktalarında bulunan birçok fabrika hasar gördü. Bu fabrikalardan biri de Narteks oldu. Deprem şokunu atlatıp hızlı bir toparlanma sürecine giren firma büyük yıkıma rağmen Türkiye genelinde sanayi kuruluşları arasında ilk 500’e girerek 433’üncü sırada yer almayı başardı.

Ancak Kahramanmaraş’ta tekstilcilerin önündeki en büyük engellerden biride aratan üretim maliyetleri olarak gösteriliyor. Artan maliyetler sektör temsilcilerini dünya ile rekabette zora sokuyor.

Kahramanmaraş Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı ve Narteks'in patronu Mustafa Narlı, yurt dışında işçi maliyetinin 200 dolar, Türkiye’de ise bin 200 dolar olduğunu belirterek Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından destek istedi.

Kahramanmaraş tekstilinin yüzde 50 kapasite ile çalıştığını ifadeden Mustafa Narlı, “Depremden sonra çok hızlı şekilde kendi testislerimizi ayağa kaldırdık. Ama şehrin halen yüzde 50’si yok. Nedeni sadece deprem değil. Çünkü dünyada tekstile karşı fazla bir yatırımlar var. Ülkemizde de enerji çok pahalı, işçilik çok pahalı. Bir işçinin bir sanayi kuruluşuna maliyeti bin 200 dolar, yurt dışında 200 dolar. Enerji yurt dışında 3-4 cent bizim ülkemizde 14 cent. Onun için Enerji bakanımızda bize katılırsa, sanayicilerin önünü açarsa o zaman bu kuruluşlar canlanır. Bizde destek olunursa hızla ayağa kalkarız. Ama şuanda maalesef Kahramanmaraş’ta tekstil şuanda yüzde 50.” dedi.

“SATTIĞIMIZ MALIN ARKASINDAYIZ”

100 milyon dolar yatırımla kurulan tesiste dünyanın en kaliteli iplik üretimi yaptıklarını belirten Narlı; “Dünyada sayılı ülkelere, sayılı markalara 50 çeşit iplik üretiyoruz. Dünyanın en kaliteli ipliğini üretiyoruz. Türkiye’nin en modern tesisi bura, el değmeden iplik çıkıyor. Sattığımız malın arkasındayız.” Diye konuştu.

tekstil.gif

“TESİSLER MAKİNE MEZARLIĞINA DÖNMEDEN 5 YIL İSTİYORUZ”

Türkiye’deki bu maliyetlerle Kahramanmaraşlı sanayicinin yurt dışı piyasası ile rekabet gücünün kalmadığına işaret eden Narlı Enerji ve Sanayi Bakanlıklarına şu çağrıda bulundu;

“Bu tesisimiz Türkiye’nin ilk 500’ünde, 433’üncü sırada. Bu ülkeye katma değer üretiyor, döviz getiriyor. Aslında bakanlarımız bir araya gelip bu tesisleri makine mezarlığı yapmadan bir 5 yıl önünü açmaları gerekiyor. Bu maliyetlerle nasıl yurt dışı ile rekabet edeceğiz? Kahramanmaraş’ta TUSAŞ’ı kurduk. İleri teknoloji ürün üreteceğiz. Ama bu makineleri de hurdaya atamayız. Onun için bakanlarımızın bu konuya eğilirlerse çok mutlu oluruz.” (Ömer Kebeli)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.