SOSYAL MEDYANIN PSİKOLOJİK ETKİLERİ

SOSYAL MEDYANIN PSİKOLOJİK ETKİLERİ
Sosyal medyanın insan psikolojisi üzerinde etkileri hakkında bütün bilgiler

Sosyal medyanın insan psikolojisi üzerinde etkileri hakkında bütün bilgiler

Artık akıllı telefonlarla birlikte" sosyal medya  hayatımızda önemli bir yer kaplamaktadır. Bu durum insanlar üzerinde psikolojik etkilere ve değişimlere yol açmaktadır.

Tüketim alışkanlıkları günümüz dünyasında hızla değişmektedir. Bunların bazıları sönüp giderken bazıları kalıcı olup, benzerlerinin oluşmasına yol açabilmektedir. İlk başlarda bilgisayarlarla hayatımıza giren internet kullanımı, giderek daha da hayatımızın içerisine girerek günlük alışkanlıklarımızdan biri haline geldi.

Akıllı telefonların hayatımıza girmesinden itibaren " sosyal medya alışkanlığı " giderek daha da artmıştır. Telefonlar artık dünyayla birey arasında bir köprü işlevi görmeye başlamıştır. Bu durum bedenin ruhsal anlamda güne devam edebilmesini sağlayan biyonik bir organ işlevi görmesini sağlamıştır.

Sosyal medya alışkanlığı, kişilerin her an her yerde ulaşılabilir hale gelmesini sağlamıştır. Artık sosyalleşmek için yapılan buluşmalar bir yana kaldırılarak, bu buluşmalar yerini sosyal medyada yapılan sohbetlere bıraktı. Sanal gerçeklik kişiye sınırsız bir özgürlük alanı sunarken aynı zamanda kişilerin duygu ifadelerini ve ilişkilerini en aza indirmiş durumdadır.

Özellikle içinde bulunduğu sosyal ortamdan memnun olmayan bireylerin sosyalleşmek için kendini sosyal medyada tatmin etmektedir. Bu bağlamda sosyal medyanın kişide bir doyum nesnesi işlevi gördüğü söylenebilmektedir. Bu durumdaki kişilerde şarjın bitmesi ya da elektriğin kesilmesi panik duygusu yaratmaktadır.

Sosyal medyanın bir haber kaynağı olmaktan çıkarıp, hayatının en önemli parçalarından biri haline getiren kişilerde tehlikelere yol açmaktadır. Bu yüzden gerçeklik ile sanal gerçeklik arasındaki sınırların iyi çizilmesi gerekmektedir çünkü sanal bağımlılık kişinin kimlik bunalımı yaşamasına da yol açabilmektedir.

Sosyal medyada geçirilen zamanın, yaşamın yoğunluğunu kapsamıyor olmasına ve bu alışkanlığın bağımlılığa dönüşmemesine dikkat edilmelidir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.