MARAŞ ZEYTİN’İNE SAHİP ÇIKALIM

MARAŞ ZEYTİN’İNE SAHİP ÇIKALIM
Kahramanmaraş’ta yetişen Zeytin’in tat ve rayihası diğer Zeytin türlerine benzemez. Bu açıdan Maraş Zeytin’ine sahip çıkmamızın zamanı gelmedi mi?

Kahramanmaraş’ta yetişen Zeytin’in tat ve rayihası diğer Zeytin türlerine benzemez. Bu açıdan Maraş Zeytin’ine sahip çıkmamızın zamanı gelmedi mi?

Sosyal Medya’da ‘Bir zamanlar Maraş’ adı altında Özcan Gülkesen'in kurduğu Kahramanmaraş’ın eski dönemlerine ait fotoğraf ve anı paylaşan bir grup var. Tarihi ve sosyal bir çok konuyu gündeme getiren bu hesapta şimdi de Maraş Zeytin’i masaya yatırılarak, konunun enine boyuna tartışılması ve mevcut Zeytinlere sahip çıkılması yazılıp çiziliyor.

Bu hesapta Şahin Önyurt isimli Kahramanmaraşlı bu konuda düşüncelerini şu şekilde dile getiriyor.

Felakete doğru giden ağaç katliamına dikkat çekerek bir farkındalık yaratmak, insanların özellikle rant peşinde olan alaylı, yahut mimar-mühendis zat-ı muhteremlerin azıcık ta olsa vicdanlarına dokunmak istedim.
Ayrıca ruhsat verme yetkisi olan muhterem beyfendilere uyarı olur ümidiyle karınca kararınca bir "kamu-oyu" oluşturma hayali hedeflerimden biriydi. Hayal diyorum, çünkü büyük rant söz konusu olduğunda bu gibi uyarıların etkinlği hayal ve umuttan öte gitmez.
Bu konuda yorumlarınızla katkıda bulunmanızı ve ilgililere mesaj iletmenizi rica ederim.‎ Madem ki bu önlenemeyen yapılaşmada duyarlı insanların nasihatları nafile, o halde sızlanmak tan başka yapacak işler var Mesela; Ciddi anlamda kamu oyu oluşturmak. Gerekirse gönüllü bir grup kurarak kampanya başlatmak. (Ege'de bu tür kampanyaların kısmen sonuçları alınmıştır.) Bu tür eylemlerden sonuç alınabilir. Bu kampanya çerçevesi içinde yönetime önerilerde bulunmak mümkün. Mesela benim önerim şu: İnşaatçılar, kestikleri her ağaç yerine aynı yere veya ağaçsız bir yere on ağaç diksinler. Bu zeytin şehrine en yakışan ağaç zeytin fidesi olacaktır
.

KAHRAMANMARAŞ’TA ZEYTİNCİLİK GELİŞTİRİLMELİDİR

Kahramanmaraş Tarım İl Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi Zeytinciliği geliştirmek için çiftçi vatandaşlara ucuz ve zaman zamanda bedava zeytin fidanları veriyor.

Geçtiğimiz yıl 100 bin fidan toprakla buluşmuştu. Ancak bu zeytin fidanlarının Maraş’ın yerli zeytini olmadığını da biliyoruz. Zira bizde yetişen zeytin bir yıl ürün verir bir yıl ise vermez. Ancak dikilen yeni fidanların her yıl zeytin verdiği de biliniyor.

Burada Kahramanmaraş Zeytin’inin geliştirilmesi için de çalışmaların yapıldığı yazılıp çiziliyor.

Kahramanmaraş Tarım İl Müdürlüğü başta olmak üzere Kahramanmaraş’a özgü zeytin ağaçlarının fidanları ile ilgili çalışma yapılması ve bunda verimin artırılması büyük önem arz etmektedir.

  
 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.