Güreş İçin Uluslar Arası Sempozyum Düzenleniyor

Güreş İçin Uluslar Arası Sempozyum Düzenleniyor
1. Uluslararası Karakucak ve Kısa Şalvar Güreş Sempozyumu 30 Eylül’de gerçekleştirilecek.

Kahramanmaraş Belediyesi tarafından organize edilen 1. Uluslararası Karakucak ve Kısa Şalvar Güreş Sempozyumu 30 Eylül’de gerçekleştirilecek. Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, “Amacımız güreşlerimizi bilimsel alanda konuşup, onun tartışılmasını sağlamak ve bir kültür değerimiz olarak bir sonraki nesillere aktarmak” dedi.

Poyraz, konuya ilişkin düzenlediği basın toplantısında sempozyum hakkında bilgiler verdi. Türkiye’de ilk kez ata sporu güreş üzerine böyle bir sempozyum düzenlendiğini kaydeden Poyraz, güreşe ve güreşçiye olan desteklerinin süreceğini ifade etti.

Türkiye’nin yanı sıra, Kırgızistan, Kazakistan ve Rusya’dan da bilim adamlarının sempozyuma katılacağını ifade eden Poyraz, “Sempozyum sonrasında ise 1-2 Ekim tarihleri arasında da 22. Karakucak Güreş Şampiyonasını düzenleyeceğiz. Güreşlerimize çok değerli misafirlerde katılacak. Bunlardan bir diğer isimde Kırkpınar Başpehlivanı Mehmet Yeşilyeşil olacak” diye konuştu.

1.20110927174035.jpg

Geçen yıl düzenlenen güreşlere 700 sporcunun katıldığını hatırlatan Poyraz, “Bu yıl ise bine yakın güreşçinin katılmasını bekliyoruz. Bu güne kadar Kahramanmaraş Belediyesi olarak güreşe ve güreşçiye her zaman destek olduk. Bunun yanında 11 branşta faaliyet gösteriyoruz. Şu anda belediyemiz bünyesinde 100 lisanslı güreşçi ve toplam 450 lisanslı sporcumuz mücadele gösteriyor. Sportif faaliyetlerimiz artarak devam edecek” ifadelerini kullandı.

Düzenleme Kurulu üyelerinden Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Öğretim Görevlilerinden Yrd. Doç. Dr. Mehmet Türkmen’de sempozyumun ilk olacağına işaret etti. Türkiye’de hiçbir zaman spor tarihinin akademik çalışmaların bir nesnesi olmadığına dikkat çeken Türkmen, şöyle konuştu:

“Batı dünyası bir siyasi tarih, ya da kültür tarihi yazarken, o bölgenin spor tarihi yazılmıyorsa, ya da geleneksel sporları yazılmıyorsa büyük eksiklik olarak kabul ediyor. Ama Türkiye’de bu sporu yazmamak adeta bir gelenek halini almış. Bunun için de ata sporu güreş Türk tarihinde büyük yeri olan, gerek geleneksel anlamda gerekse çağdaş düzeyde biliyorsunuz şimdiye kadar olimpiyatlarda en çok madalya getiren spor dalı güreş. Ama maalesef hak ettiği yeri bir türlü alamamış. 2 kez Kırkpınar sempozyumu düzenlendi ama uluslar arası formata uygun değildi. Bunun için yani uluslar arası formata girdirmek için 2 aydır çalışıyoruz. Bu konuda ilk olduğu kesin. Hem bilimsel açıdan, hem format açısından ilk olacak.”

Düzenleme Kurulu üyeleri Belediye Başkanvekili Cevdet Kabakçı ve Milli Takım Antrenörü Avni Tarhan’ın da katıldığı toplantıda, basın mensuplarının sempozyuma ilişkin soruları cevaplandırıldı. Sempozyumda güreşin, tarihsel, sportif, sosyolojik, folklorik, otantik ve ekonomik yönleri ele alınarak tartışılacak.

İHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.