Şendiller Samanyolu Haber’e konuştu…

Şendiller Samanyolu Haber’e konuştu…
1978 Maraş olaylarının 1 numaralı sanığı olarak yargılanmasına rağmen suçsuzluğunu ispat ederek beraat eden Kahramanmaraş eski milletvekili Ökkeş Şendiller, 12 Eylül Pazar günü yapılacak referandum öncesinde Samanyolu Haber’in canlı yayınında neden ‘evet’

Kahramanmaraş Belediyesi tarafından geçen günlerde yapımı tamamlanan ve 20 Ağustos’ta kente gelen Başbakan Erdoğan tarafından açılışı yapılan Muhsin Yazıcıoğlu Parkı’ndan 24 Ağustos Salı günü öğleden sonra saat 15.30 gerçekleştirilen “Referandum turu” isimli canlı yayında Ökkeş Şendiller şunları söyledi:

“Öncelikle milletimizin mübarek ramazan-ı şerifi kutluyorum. 12 Eylül hakikaten anlamlı bir gün. Biz baştan da ifade ettik; arkadaşlarımızla beraber özellikle 12 Eylül dönemine muhatap olmuş, o dönemi hücrelerine kadar yaşamış ülkücü arkadaşlarımızla beraber, daha önceden de sivil bir anayasa talebimiz vardı. 12 Eylül darbe anayasasının bir maddesinin değişmesini bile biz milletimizin önünün açılması bakımından uygun görüyoruz. Özellikle şunu vurgulamak isterim ki; bu bir seçim değildir. Bu bir güven oylaması da değildir. İster hayırcıların, ister evetçilerin bir seçim kampanyası gibi yürütmelerini de gerçekten doğru bulmuyorum. Çünkü bir anayasa değişikliği oylayacağız. Bu anayasa değişikliğinin içerisinde en önemsediğim maddelerden bir tanesi Anayasa Mahkemesinin yapısını değiştirecek maddedir. Şunun için bunu ifade ediyorum; milli irade Anayasa Mahkemesi’nin vesayeti altından kurtulmalıdır. Çünkü egemenlik kayıtsız şartsız milletindir dediğiniz zaman, bunu gerçekten uygulamak lazım. Ama şu hali ile meclis; örnek olarak söylüyorum; 411 milletvekilinin oyları ile bir yasa değişikliği yaptı. Bunda Milliyetçi Hareket Partisi’nin de oyları vardı. Anayasa Mahkemesi’ne CHP bu maddeyi götürdü ve Anayasa Mahkemesi de iptal etti. Ben o zaman da çok keskin açıklamalar yaptım. Ben dedim; mecliste olsam; böyle bir anayasada oy kullandığım için Anayasa Mahkemesi bu yasayı iptal etse, istifa eder halka dönerim diye o zaman ifade ettim. Çünkü bu çok meclise, milli iradeye, hür iradeye ağır bir vesayettir. Öncelikle bundan kurtulması gerekir. İkincisi; yüksek yargı. Adeta birilerinin arka bahçesi haline gelmiş. Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun davranışını ve tutumlarını çok yakından takip ediyoruz. Bugün hâkimlik ve savcılık sıfatını yürütenler adeta bir muhalefet partisi gibi hareket ediyorlar. Bu durum, hem Türkiye parlamentosuna hem demokrasimizin gelişmesine hem de Türkiye’nin önünün açılmasına sağlıklı bir hizmet değil. Bununla beraber; diğer maddeleri de fevkalade önemsiyorum ama şunu çok açıklıkla ifade ediyoruz, deklarasyonumuzda da ifade ettik; bizim bu tavrımız ne bir partiye karşı olmak, ne de bir partinin yanında olarak değerlendirilmemelidir. Biz sırf 12 Eylül mağduru ülkücüler olarak; buradan özellikle üzerine basa basa söylüyorum: Milliyetçi Hareket Partisi sürekli saldırıyor; “eski ülkücüler” diye. Biz kendimizi eski ülkücü olarak görmeyiz. Ülkücünün eskisi olmaz. Ülkücü eskimeyen adamdır. Ki biz ülkücülüğümüzü hamdolsun idam sehpasının altında da sistemin 12 Eylül darbesinin işkencehanelerinde de savunmuş insanlarız. Bundan dolayı hür irademiz ile bu anayasa değişikliğinin faydalı olduğunu düşünüyoruz ve hatta keşke partiler arası bir uzlaşma sağlansa da bir genel anayasa değişikliği, sivil anayasa yapılsa bundan daha çok memnun oluruz.”

yazicioglu-parki1.jpg

Program spikerinin; “Biliyorsunuz bazen parti liderleri ile taban farklı düşünebiliyor. Bu anayasa değişikliğinde de bunu görüyoruz. Lider farklı, taban daha farklı düşünüyor herhalde?” şeklindeki sorusu üzerine de Şendiller; “Elbette taban farklı düşünüyor. Ancak partilerin, farklı düşünen tabanlarına tahammül göstermesi lazım. Hayırcılardan birisi evet diyeceğim derse; derhal ihraç ediliyor. Herhalde evetçiler için de aynı şey söz konusu. O zaman demokrasiden bahsedemeyiz. Tabiî ki partilerin tabanları belediye başkanları hatta milletvekilleri farklı düşünebilir. Eğer bunu bir diktatör tavrı ile susturmaya kalktığınız zaman; o zaman demokrasi lafı da havada kalır. Bunu ifade ederek söylüyorum; Kahramanmaraş, Adalet ve Kalkınma Partisi kurulduğundan bu yana en büyük desteği veren illerimizin birisidir. Son mahalli seçime kadar Türkiye’de 3. olarak çıktı destekte. Bu mahalli seçimde ise; Konya’dan sonra ikinci destek veren il oldu Kahramanmaraş.”

“KAHRAMANMARAŞ TA BÜYÜK ŞEHİR OLMALIDIR”

Spikerin; “Referandumda da aynı şey olur mu?” sorusuna Ökkeş Şendiller şöyle cevap verdi: “Şunu söylüyorum. Sayın Başbakan geçen hafta sonu buraya geldi. Vatandaş bir tepki koydu. Daha önceki mitinglerin çok azı bir insan katıldı. Bunun da sebebi şu: “Kahramanmaraş verdiği desteğin karşılığını alamadı” diye bir intiba var. Bunu bir fırsat olarak ta değerlendirip şunu söylemek istiyorum:

sendiller-halk.jpg

Kahramanmaraş’ta rahmetli genel başkanımızın adını taşıyan bu parktan şunu da ifade ederek bir talebimizi iletmek istiyoruz. Bildiğiniz gibi 3 vilayetle ilgili olarak Büyükşehir konusu gündeme geldi. Şanlıurfa, Denizli ve Malatya’nın büyük şehir olacağı noktasında İçişleri Bakanı’nın bir açıklaması oldu. Buradan çağrıda bulunuyorum: Milletvekillerimize, belediye başkanımıza, sivil toplum kuruluşlarına ve hükümete sesleniyorum. Kahramanmaraş 400 bin nüfusu ile büyük şehir olmayı hak etmiştir. Hükümetten, Kahramanmaraş’tan yüksek bir oyla evet istiyorsa eğer; bu sesimize kulak vererek Kahramanmaraş’ın büyük şehir olacağına dair 12 Eylül’den önce bir açıklama bekliyoruz.”

yazicioglu-parki.jpg

Yaklaşık 8 dakika süren canlı yayının ardından Ökkeş Şendiller, parkta çalışmakta olan işçiler ve vatandaşlarla da bir süre sohbet ederek, ramazanlarını kutlayıp işlerinde kolaylıklar diledi.

samanyolu-muhabirleri.jpg

 

Kanal46

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.