Seçim Heyecanı Başlıyor

Seçim Heyecanı Başlıyor
Seçimlere iki ay kaldı, ilimizi bu defa Ankara’da dahi aktif isimlerin temsil etmesi istendi.

Milletvekili genel seçimlerinin 12 Haziran'da yapılmasına ilişkin önerge TBMM Genel Kurulunda oybirliğiyle kabul edildi. Önerge üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasından sonra yapılan oylamaya katılan 361 milletvekilinin oybirliğiyle kabul edildi. Milletvekilleri seçim kararını alkışlarla karşıladılar. Birleşimi yönetin TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil ise sonuçların hayırlı olmasını diledi. 12 Haziran 2011 tarihinde sandık başına gidecek. Seçimlerde 24. Dönem TBMM'de görev alacak 550 milletvekili belirlenecek. Bu arada seçim takvimi ile ilgili görüşlerini aldığımız Ak Parti Kahramanmaraş İlçe Başkanı Necati Okay, kendilerine henüz bir bilgi ulaşmadığını, ancak Pazartesi günü yapılacak Merkez Karar Yönetim Kurulu toplantısı sonrası seçimlere yönelik takvimin net olarak ortaya çıkmasını beklediklerini söyledi.

Kahramanmaraşlı vatandaşlar, seçimlere iki ay kaldığını, mecliste ilimizi hangi vekillerin temsil edeceğini merak ettiklerine belirtirken, muhabirlerimizde gerek Ankara’dan ve gerekse Ak Parti Teşkilatından edindiği kulis bilgileri okuyucularımıza aktarıyorlar, bu arada köşe yazarlarımızda siyasi gelişmeleri köşelerine taşıyorlar. 

Aday adayı olacak memurlar önümüzdeki hafta açıklanacak seçim takvimine uygun olarak artık basın toplantılarına hazırlanıyorlar. Dr. Nedim Şerefoğlu, Diş Hekimi Sıtkı Güvenç ve Dr. Gökhan Gökşen bu isimlerin başında geliyor.

Şu anda kentimizde Mehmet Balduk ve Ali Doğan’ın aday adaylığı yakın takibe alınmış durumda, bu iki isim siyasete girmez ise birçok isim bende varım diyecek. Ancak bu iki isim aktif siyasete atılıp, aday adaylıklarını açıklarlarsa bilinen aday adayları ile yola devam edileceğe benziyor. Tabi mevcut vekillerin tamamıyla birlikte…

Parti teşkilatı güçlü bir listenin yapılacağını, çünkü yeni meclisin güçlü vekillerle oluşması gerektiğini savunuyor. Dışardan gelecek ağır bir siyasetçi(örneğin Dış İşleri Bakanı Prof. Dr. Davutoğlu gibi) desteklenebileceğini belirtirken. Kulislerde Nevzat Pakdil’in Ankara’dan aday olacağı, mevcut vekillerin ise bir kısmının listede yer alacağını belirtiyorlar.

Aslında bayanlar genel seçimde  şanslı görünüyorlar ama Yönetim Kurulu Başkanımız Mehmet Yüzbaşıoğlu’nun dünkü yazısında ifade ettiği gibi bayanlar ‘ben varım’ diyemiyorlar.

SEÇİM TAKVİMİ MKYK SONRASI

Ak Parti İlçe Başkanı Necati Okay, gazetemize yaptığı açıklamada, ellerine her hangi bir takvim geçmediğini, ancak hafta başında yapılacak Merkez Karar Yönetim Kurulu toplantısından sonra net bilgilere ulaşacaklarını belirterek, kendilerinin seçime hazır olduklarını söyledi.

Okay, seçim stratejilerini belirlediklerini, il ve ilçe teşkilatları olarak tüm hazırlıkları yaptıklarını belirterek şunları söyledi; “ Ak Parti teşkilatı bir yumruk gibi, 12 Haziran için bütün hazırlıklarımızı yaptık. Sandık müşahitlerinin % 98 belirlendi. Çünkü önceliğimiz sandığa sahip olmak olacaktır. Halkın sürekli içindeyiz, partimizin politikalarını birebir anlatıp, ev toplantılarına ağırlık vereceğiz. Bunun yanında kentimize hükümetimiz döneminde yaptığımız bütün hizmetleri de bir kitapçıkta toplayacağız” dedi.

Okay, seçim takvimi belli olduktan sonra siyasetin daha da hızlanacağını belirterek, seçim sonrası halkımızın arzu ettiği demokratik kararları ve özgürlüklerin önünü açacak anayasayı da yapacaklarını ve yollarına devam edeceklerini söyledi.

Bu arada vatandaşlar ise vekil isimlerini önemsediklerini, Ankara’da ilimizi aktif siyaset yapacak vekillerin temsil etmesi gerektiğini söylediler. Muhabirlerimiz Saraçhane Çarşısında ki esnafa Nasıl bir vekil istiyorsunuz? Sorusunu yönetti. Esnaflar, vizyonu olan, ilimizin sorunlarını çözecek, girişimci, dürüst ve ahlaki değerleri ve saygınlığı olan şaibelere karışmamış isimlerin olmasına özen gösterilmesi gerektiğini belirtiyorlar.

YSK SEÇİM TAKVİMİNİ HAZIRLIYOR

 Türkiye, 12 Haziran 2011 tarihinde yapılması öngörülen 24. dönem milletvekili genel seçimi için sandık başına gidecek.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), TBMM'de seçim kararının alınmasının ardından seçim takvimini ilan ederek, seçim sürecini başlatacak.

Hazırlanacak seçim takvimi kapsamında YSK ilk olarak seçime katılabilecek siyasi partileri ilan edecek. Aday olabilmek için yasa gereği istifaları veya görevlerinden ayrılmaları gerekenlerin görevlerinden ayrılma isteğinde bulunmalarının son günü de seçim takvimiyle belirlenecek. Seçimle ilgili bundan sonraki iş ve işlemler Seçim Takvimine göre işleyecek.

YSK bu seçimde, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile Milletvekili Seçimi Kanununda 2010 yılında yapılan değişiklikler nedeniyle 5980 sayılı bu yeni Kanuna göre düzenlemeler yapacak.Anayasa ve kanunlarda yapılan değişikliler gereği bu seçimde birçok ilk uygulanacak.

Bu seçimde ilk kez 25 yaşındakiler milletvekili adayı olabilecek. Anayasanın milletvekili seçilme yaşını düzenleyen 76. maddesi 2006 yılında değiştirilerek, seçilme yaşı 30'den 25'e indirilmişti. YSK, ''seçimlere ilişkin değişikliklerin 1 yıl içinde yapılacak seçimde uygulanamayacağı'' hükmü uyarınca 2007'deki genel seçimde bu düzenlemeyi uygulayamamıştı.

Haziran ayındaki seçimde, tahta oy sandıkları tarihe karışacak. Oy sandıkları eni 40, boyu 55, yüksekliği 50 cm, şeffaf, ısıya ve kırılmaya dayanıklı sert plastikten olacak. Sandıkların ihalesi Devlet Malzeme Ofisince yapıldı. Yalova'da bir firmanın yaptığı şeffaf sandıklar, yapımı tamamlandıktan sonra il ve ilçe seçim kurullarına dağıtılacak.

Seçimlerde kullanılacak oy verme kabinleri de değiştiriliyor. Kabinler, eni 120, boyu 120, yüksekliği 180 santimetre, portatif, hafif metal profil üzerinde, bir tarafı açılıp kapanabilir ve içini göstermeyen koyu renk dayanıklı sentetik kumaşla kaplı, kolay taşınabilir ve katlanabilir olacak şekilde yaptırılacak. Şeffaf sandık ve kabinlerle ilgili hazırlıklarına başlayan YSK, Kanun gereği oy zarflarının boyunu büyütecek. Kanuna göre, zarflar, her seçim için ayrı renkte, eni 15 cm, boyu 21 santimetre olacak.

Kanunla açık yerlerde, güneşin batmasından sonra da propaganda yapılabilmesi mümkün hale getirildi. Buna göre, güneşin batmasını takiben iki saat daha propaganda sürebilecek.

KÜRTÇE PROPAGANDA

Türkçe propaganda ''esas'' olacak ancak bu seçimde ilk kez Türkçe dışındaki dillerde propagandaya hapis cezası verilmeyecek.

Kanunla ayrıca bilboardlarda propaganda süresi uzatılarak 20 günden 30 güne çıkarıldı.

Seçmenler, üzerinde TC kimlik numarası bulunmayan belgeyle de oy kullanabilecek. TC kimlik numarası olmayan bir kimlikle oy kullanılabilmesi için, seçmen bilgi kağıdını ve kimlik numarasını ispata elverişli, YSK tarafından ilan edilecek belgenin gösterilmesi yeterli olacak.

Seçmenler, cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla kapalı oy verme yerine bu seçimde de giremeyecek. Bu tür cihazlar, kapalı oy verme yerine girmeden önce kapatılarak sandık kurulu başkanına teslim edilecek.

Kanunla ayrıca adaylık için görevden çekilmesi gerekenlerin kapsamı da genişletildi. Buna göre, kamu kurum niteliğindeki meslek kuruluşları, sendikalar, kamu bankaları ve üst birliklerin yönetim ve denetim kurullarında görev alanlar da adaylık için görevinden ayrılmak zorunda olacak.

PARA MİKTARI YÜKSELDİ!

Bu seçimde bağımsız milletvekili olmak isteyenlerin yatırması gereken para miktarı da artırıldı. 2839 sayılı Kanunda yapılan değişikliğe göre, ''en yüksek derecedeki Devlet memurunun brüt aylığı kadar parayı'' yatırması gereken bağımsız adaylar, ''en yüksek derecedeki Devlet memuruna mali haklar kapsamında yapılmakta olan her türlü ödemelerin bir aylık brüt tutarını'' ödeyecek.

Buna göre; yapılacak olan ilk seçinde milletvekili adayı olacağını 07.07.2010 tarihinde kamuoyuna açıklayan Kahramanmaraş Bağımsız ve bağlantısız milletvekili adayı Talat Pekin’in aday olması halinde yatıracağı para miktarı da böylece yükselmiş oldu.

OY KULLANMAYA ENGEL OLMANIN CEZASI

Seçim günü, sandık seçmen listesinde kayıtlı olan seçmenin, sandık alanına girmesine veya oy kullanmasına, kanuna aykırı biçimde engel olan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. O seçim çevresinde yapılan seçimlerde, oy kullanma hakkına sahip olan bir seçmenin, oy kullanmaya gitmesine veya sandık alanına girmesine veya oy kullanmasına engel olmak amacıyla, tehdit veya cebir veya şiddet kullanan kimse, üç yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. Bu fiillerin birden fazla seçmene karşı işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte birden yarısına kadar artırılacak.

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanuna eklenen maddeye göre, YSK seçim sonuçlarını, talepleri halinde seçime katılan siyasi parti genel merkezlerine elektronik ortamda aktaracak. Siyasi parti genel merkezleri bu suretle elde ettikleri seçim sonuçlarını, YSK'ca belirlenen süre bitimine kadar kendi teşkilatlarına veya üçüncü şahıslara gönderemeyecek ve kamuoyuna açıklayamayacak.

YURT DIŞINDAKİ SEÇMENLERİN OY KULLANMASI

Yurt dışındaki seçmenler, yine gümrük kapılarında oy kullanacak. Bu seçmenlerin bulundukları ülkelerde kurulacak sandıkta oy kullanma ve elektronik oylama yöntemleri daha sonraki seçimlerde uygulanacak.

YSK, illerin seçim çevrelerine göre çıkaracakları milletvekili sayılarını 2010 yılı adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre yeniden belirledi.

Buna göre, YSK'nın 2007 yılında, 22 Ekim 2000 tarihinde yapılıp Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığınca ilan edilen Nüfus Sayımı sonuçlarını esas alarak belirlediği milletvekili sayıları ile yeni tespit edilen milletvekili sayıları arasında farklar oldu.

Yeni dağılıma göre, Ankara'nın milletvekili sayısı 3, İstanbul'un 15, İzmir, Bursa, Gaziantep ve Kocaeli'nin ise milletvekili sayıları 2'şer arttı. Sakarya, Antalya, Tekirdağ, Diyarbakır, Şanlıurfa, Van, Şırnak ve Kayseri illeri ise milletvekili sayılarını birer artırdı.

Afyonkarahisar, Konya, Tokat, Trabzon ve Yozgat'ın milletvekili sayıları 2 azalırken, Ağrı, Aydın, Bitlis, Çankırı, Çorum, Edirne, Erzincan, Erzurum, Giresun, Isparta, Mersin, Kastamonu, Kırşehir, Kütahya, Malatya, Ordu, Sinop, Sivas, Aksaray, Bayburt, Karaman, Kırıkkale ve Karabük milletvekili sayıları ise birer azaldı, ilimizin vekil sayısı değişmedi.

Karara göre, TBMM'nin 24. Dönem üyelerinin belirleneceği milletvekili genel seçimi 12 Haziran 2011 Pazar günü yapılacak. Anayasa, TBMM genel seçimlerinden önce Adalet, İçişleri ve Ulaştırma Bakanlarının çekilmesi kuralını getiriyor. Buna göre, seçim kararının Resmi Gazete'de yayım tarihinden başlayarak 5 gün içinde bu bakanlıklara, Başbakan tarafından, TBMM içinden veya dışarıdan bağımsızlar atanacak. Daha sonraki süreçte Yüksek Seçim Kurulu (YSK), ilgili mevzuat uyarınca seçim takvimini başlatacak. YSK tarafından belirlenen takvim ve kurallar çerçevesinde yürütülecek seçim sürecinin ardından, seçmenler 12 Haziran 2011 tarihinde sandık başına gidecek. Seçimlerde 24. Dönem TBMM'de görev alacak 550 milletvekili belirlenecek.

SEÇİM SONUÇLARININ İLANI

TBMM İçtüzüğü uyarınca, milletvekili genel seçimi kesin sonuçlarının YSK tarafından TRT kanallarında ilanını takip eden beşinci gün saat 15.00'de TBMM Genel Kurulu çağrısız toplanacak. Bu birleşimde, önce milletvekillerinin and içme töreni yapılacak. Birleşime en yaşlı üye başkanlık edecek, en genç 2 milletvekili de katip üye olarak görev yapacak. Yemin töreninden sonra, Meclis Başkanı seçimi için çalışmalara 5 gün ara verilecek. Bu 5 günlük arada Meclis Başkanı adayları belirlenecek, daha sonraki 5 gün içinde de seçim yapılacak. Gizli yapılacak oylamaların ilk ikisinde üye tamsayısının üçte iki, üçüncü oylamada da üye tamsayısının salt çoğunluğu aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oyu alan iki aday arasında dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, başkan seçilmiş olacak. Meclis Başkanı seçiminden sonra siyasi partiler, temsilleri oranında Başkanlık Divanı üyesi belirleyerek, başkanlığa sunacak.

Partilerin belirlediği bu adaylar, daha sonra Genel Kurulun onayına sunulacak. TBMM Başkanlık Divanının oluşmasından sonra Meclis'te 61. Hükümet'in kuruluş ve güvenoyu süreci başlayacak. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Anayasa gereği bir milletvekilini (teamüllere göre seçimde çoğunluğu sağlayan partinin liderini) Türkiye Cumhuriyeti'nin 61. Hükümeti'ni kurmakla görevlendirecek. Yeni Bakanlar Kurulunun programı, hükümetin kuruluş tarihinden itibaren en geç 1 hafta sonra TBMM'de okunacak. Bunun üzerinden iki tam gün geçtikten sonra program üzerinde görüşme açılacak; görüşmelerin bitiminden bir tam gün geçtikten sonra güven oylaması yapılacak. Öte yandan, 24. Dönem TBMM'de görev alacak milletvekilleri, partilerinin grup başkanvekillerini ve TBMM komisyonlarında görev alacak arkadaşlarını da seçecekler. (HABER MERKEZİ -AA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.