Problem Çıkmadan Önlemi Alma Projesi

Problem Çıkmadan Önlemi Alma Projesi
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Babacan, IMF'nin Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 25 ülkenin finans sistemini kontrol etme kararına ilişkin olarak "Problem çıkmadan önünü almayla ilgili çalışmadır" dedi.

İstanbul Finans Zirvesi'nde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Babacan, IMF'nin Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 25 ülkenin finans sistemini kontrol etme kararına ilişkin açıklamalarda bulundu. 25 ülkenin bulunduğu listenin küresel finans sistemi açısından büyük önem taşıyan, söz konusu ülkenin finans sisteminde problem olduğu zaman dünyayı etkileyebilecek kapasitede önemli olan ülkelerin listesi olduğunu belirten Babacan, bununla ilgili sadece IMF değil, kendilerinin de daha önce G-20 platformunda çalıştıklarını, konunun G-20'de olgunlaştığını ifade etti.

Babacan, "Türkiye haricindeki diğer ülkelere baktığınız zaman o ülkelerin hepsi tek tek büyük ekonomidir. Bir problem var da izlemeye alma değil, işlerin iyi gittiği dönemde sürekli takip etme, problem çıkmadan önünü almayla ilgili çalışmadır" dedi.

Karar alınmadan önce Türkiye'ye görüşünün sorulduğunu vurgulayan Babacan, "Bizim bilgimiz dahilinde, bizim de içinde olduğumuz bir çalışmayla bu liste oluşturuldu. Dün nihai karar açıklandı. Bu şunu ifade eder, Türkiye dünya için artık çok önemli ülkedir. Türkiye finans sistemi, dünya finans sistemi için vazgeçilmezdir" diye konuştu.

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin'in "kurumlar arasında koordinasyonun daha kuvvetli olması" gerektiği yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine ise Babacan, kendilerinin baştan beri bağımsız kurumlara irtibat halinde olmalarını telkin ettiklerini söyledi.

İran'a uygulanan yaptırıma ilişkin olarak ise Babacan, bu konuda BM Güvenlik Konseyi kararları bulunduğunu, ancak bunun dışında ABD'nin, AB'nin ve başka ülkelerin aldıkları kararlar ile uyguladıkları yaptırımlar olduğunu ifade etti.

"Bunlar, bizi bağlayıcı hükümler değil" diyen Babacan şöyle devam etti:

"Onlar, kendi iç hukukları, kendilerini bağlayıcı hükümler. Biz bu konuda şunu söylüyoruz; her şirketimiz, her bankamız Güvenlik Konseyi kararlarını zaten biliyorlar. Ama ABD olsun başka ülkeler olsun tek taraflı kararlar varsa tek taraflı kararların sonuçları, etkileri ne olur? O şirketlerimizin, bankaların diğer ülkelerdeki çalışmalarını nasıl etkiler? Bu konuda biz kendi şirketlerimizi tamamen serbest bırakıyoruz. Herhangi bir ülkenin aldığı tek taraflı karara bizim şirketlerimiz uymak zorunda değil.

'Kendiniz bilirsiniz, siz bakın, kendiniz karar verin' diyoruz."

Mali kurala ilişkin sorulara ise Babacan, "Biz bu konuyu kenara koyduk. Önümüze bakıyoruz, yolumuza devam ediyoruz" yanıtını verdi.

İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.