Gül'den Sürpriz Mesaj

Gülden Sürpriz Mesaj
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM'nin açılışında sürpriz mesajlar verdi. Gül, "Tüm siyasi akımların temsil edilmediği bir Meclis eksik olacaktır.

 Yeni bir anayasanın hazırlanması artık zorunluluktur. Yargılamadaki gecikmelerin sebebi ne olursa olsun tutukluluğu fiili mahkumiyete dönüştürmemelidir." ifadelerini kullandı

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin yeni yasama yılının açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, referandumdan seçim barajına, demokrasiden yargı reformuna, Kürt sorunundan Ergenekon davasına çok önemli mesajlar verdi.

Gül'ün konuşmasından satır başları şöyle:

"Siyasi tarihimiz açısından çok anlamı olan bir referandum gerçekleşti. Cumhuriyet bu Meclis çatısı altında kuruldu, kurtuluş savaşı bu Meclis tarafından yürütüldü. Meclis'in çalışmaları zaman zaman kesildi ancak milletimiz bu badireleri atlatmasını bildi.

Tarihin bu Meclis'e yüklediği misyona layık olmak herkesin boynunun borcudur. Demokrasi cumhuriyetimiz değişmez ve değiştirilemez niteliği haline gelmiştir.

Farklılıkları koruyacak şekilde demokrasiyi geliştirmek iktidarın ve muhalefetin sorumluluğudur.

Asıl olan milletin tüm farklılıkların korunması, dile getirilmesi ve temsil edilmesidir. Demokrasinin işlemesi için öncelikli husus siyasi temsilin Meclis'te çeşitlenmesidir. Tüm siyasi akımların temsil edilmediği bir Meclis bir eksik olacaktır. Olgun demokrasi için önemli bir diğer husus katılımın artırılmasıdır. Bu, temel sorunları çözecektir.

Bugün ihtiyacımız olan bir diğer husus yeni bir siyaset dilidir. Demokratik sistemin kendini yenilemesi için siyasetçilere düşen görev siyaset dilinin yenilenmesidir. Yakın dönem siyasi tarihimizdeki siyaset dilinin çatışmacı olduğu söylenebilir, eskittiğimiz dil yapıcı değil yıpratıcıdır. Temel meseleleri çözüm bekleyen bir ülke olduğumuzu unutmamalıyız.

Referandum halkın bizzat gerçekleştirdiği katılımın bir örneği olmuştur. Mesele referandum öncesinde kimin ne dediği değil, sandıkta seçmen tarafından söylenenlerin milli bir irade olduğunu bilmek ve bunu selamlamaktır.

Demokrasi halkın tercihlerine saygı duymakla başlar ancak sadece seçim de değildir. Referandumun en önemli kazanımı milletin bizzat kendisi tarafından seçtikleri tarafından hazırlanan değişimin milletin bizzat kendisi tarafından onaylanmıştır. Demokrasinin olgunlaşması yolunda katedecek daha çok mesafemiz var.

Modern demokrasiler, aynı zamanda çoğunluğun iktidarının temel hak ve hürriyetleri korumak amacıyla sınırlandırıldığı, daha da önemlisi, iktidar kavramının da bu bilinçle tanımlandığı anayasal demokrasilerdir. Tarihimiz göstermiştir ki, bunu bir an olsun unutanlar, milletin tecessüm etmiş iradesine zıt şeyler yapmaya kalkanlar, Türk halkının güvenini kaybetmişlerdir. Aslolan, milletin tüm birlik nişanelerinin ve farklılıklarının, varlığının ve birliğinin korunması, dile gelmesi ve temsil edilmesidir. İktidar ve muhalefet bu çerçevede anlam taşımaktadır.

Yeni bir anayasanın hazırlanması artık zorunluluktur. Ülke gündeminin ilk sıralarında yer alan kimlik tartışmaları, demokratik standartların yükseltilmesi, yeni anayasa yapılması, din devlet ve toplum ilişkisine yönelik tartışmalar, iktidar olsun muhalefet olsun tüm tarafların, Meclis dışındaki siyasi partiler ve sivil toplumun tüm unsurlarının da katılımını ve ortak bir anlayışa varmasını gerektirmektedir.

Demokrasi dışı eğilimlere meclis ve tüm kurumlar karşı durmalıdır. Milletin bu çatı altındaki temsilcileri, demokratik düzen ve ilkeler çerçevesinde milletin iradesinin tecellisi konusunda çok dikkatli olmalı ve milletin sesini bastıracak, iradesini askıya alacak girişimlere karşı durmalıdır. Demokrasimiz üzerinde her zaman tehdit teşkil etmiş olan demokrasi karşıtı plan ve programlara millet adına Türkiye Büyük Millet Meclisi tek bir ses olarak karşı çıkmalıdır. Bu çatı altında, bu iradenin varlığından kuşkum yoktur. Güvenlik güçlerinin yıpratılması vahim olur, buna herkesin dikkat göstermesi gereklidir.

Geride kaldığımız dönemde en büyük tartışmanın yargı etrafında çıktığını gördük. Bu konudaki özeni, hükümetten, muhalefetten ve yargıdan beklemeliyiz. Tarafsızlığını korumak yargı mensuplarının görevidir. Yargılama sürecindeki gecikmelerin sebebi ne olursa olsun tutukluluğu fiili mahkumiyete dönüştürmemelidir. Yargının iş yükünün fazlalığı ve adaletin gecekmesi en önemli sorunlar arasındadır. Ortak paydamız daha fazla demokrasi, daha fazla çoğulculuktur. Dünkü sorunlarımız zamanında çözemediğimiz için bugüne gelmiştir.

Kürt sorunu bugün ne yazık ki terörle iç içe geçmiş vaziyettedir. Yaşanan onca acıya rağmen milletimizin bir bütün olarak sağduyusu sayesinde yine de büyük mesafeler katetmiş durumdayız. Bu konudaki temel yaklaşım terörle demokratik haklar konusunu ayırmaktır. Sorunu bölücü terörden ayırarak çözmek zorundayız. Terörle mücadelede güvenlik güçlerimiz maksimum kapasiteye sahiptir, bunu herkes anladı. Bugün geldiğimiz noktada adını tartışmak yerine sivil bir irade ile yanlışlıklarla mücadele etmeli. Güvenlik güçlerimize ve vatandaşlarımıza yöneltilen tek bir silah bile olduğu müddetçe, bunun cevabı en sert şekilde verilecektir. Sorunun demokratikleşmeyle ilgili boyutunun muhatabı da çözüm zemini de Türkiye Büyük Millet Meclisi'dir.

Daha fazla demokrasi, daha fazla çoğulculuk siyasi sorunların çözüm yöntemidir. Devletin birliği ve bütünlüğü temel siyasi perspektifimiz ve tartışmaya açık olmayan ilkemizdir. Çare etnik odaklı siyaset dili değil, daha fazla demokrasidir.

Dış politika alanında ciddi ve anlamlı sıçrama Türkiye'nin dinamikleri iyi okumasından kaynaklanmaktadır. Türkiye sadece bölgesel misyonu olan bir ülke değil, küresel sorumluluk açısından da takdir toplamaktadır.

Türkiye'nin batıya yönelimi nesilden nesile gelen bir politika ve straejik bir tercihtir. Avrupa Birliği ile yaşanan sorunlarda AB'den kaynaklananları Batı başkentlerinde dile getirdiğim için tekrar etmeyeceğim. Bize düşenleri ve eksiklikleri gidermeliyiz. AB üyeliği yolunda karamsarlığa düşmeden yolumuza devam etmeliyiz."

İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.