Barışa Katkı Yapmak Borçtur

Barışa Katkı Yapmak Borçtur
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Suriye-İsrail arasındaki görüşmelerle ilgili olarak, "Bu konuda defalarca biz pozisyonumuzu teyit ettik.

Bizim için bölge barışına her türlü atkıyı yapmak bir borçtur, bir görevdir. Ancak bunun için de barış isteyen tarafların olması lazım. Ne zaman ortam uygun olursa, o zaman bu konu tekrar gündeme gelir ve tartışılır" dedi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Gambiya Dışişleri Bakanı Mamadou Tangara ile Dışişleri Konutu'nda biraraya geldi. Gambiya Dışişleri Bakanı ile geçen hafta Birleşmiş Milletler toplantısında biraraya gelerek ziyareti kararlaştırdıklarını söyleyen Davutoğlu, Gambiya Dışişleri Bakanı Tangara'nın Yahya Cammeh'in mesajını Cumhurbaşkanı Gül'e iletmek ve ikili görüşmelerde bulunmak üzere Türkiye'ye geldiğini belirtti.

Gambiya ile Afrika'da çok köklü ilişkilere sahip olduklarını ifade eden Davutoğlu, özellikle güvenlik güçlerinin eğitimi konusunda ortak çalışmalar gerçekleştirildiğini kaydetti. Gambiya'nın Türkiye'de büyükelçilik açtığını belirten Davutoğlu, bunun Afrika açılımından sonra Afrika'dan Türkiye'ye açılan ilk büyükelçilik olduğunu kaydetti. Davutoğlu, Gambiya'da büyükelçilik açmayı düşündüklerini de ekledi.

Bakan Davutoğlu, Gambiya ile siyasi ilişkilerin iyi seyrettiğini belirterek, uluslararası platformda iki ülkenin birbirini desteklediğini söyledi. Cumhurbaşkanı Cammeh'in mektubu çerçevesinde insan ve uyuşturucu kaçakçılığı konusunda güvenlik kuvvetlerinin eğitimi, teknik ihtiyaç hususlarında karşılıklı görüştüklerini belirten Davutoğlu, genç diplomatların eğitimi konusunda ortak çalışma yapmayı planladıklarını ve Gambiyalı diplomatların Diplomasi Akademisi'nde eğitim görmelerini önemsediklerini kaydetti.

Gambiyalı öğrencilere destek konusunun görüşüldüğünü de belirten Davutoğlu, ikili ilişkilerin istenilen düzeyde olmadığını fakat artış trendinde olduğunu ifade etti. Türk işadamlarının Gambiya'ya yatırımlar konusunda ortak çalışacaklarını işaret eden Bakan Davutoğlu, gelecek dönemde Gambiya ile ortak çalışmalara önem vereceklerini söyledi.

Gambiya Dışişleri Bakanı Tangara ise, Davutoğlu'nun Gambiya ile ilişkileri geliştirmeye destek verdiğini belirterek, gelecek dönemde de Davutoğlu'nun ilişkilerin gelişmesine destek vereceğini söyledi. Gambiya'nın özellikle güvenlik alanında verdiği desteğe müteşekkir olduğunu ifade eden Tangara, barış ve istikrarın bir ülkenin gelişmesi için önemli olduğunu vurguladı. Tangara, Gambiya'da Cumhurbaşkanı Cammeh önderliğinde 1994 yılında devrim çalışmalarını başlattıklarını belirterek, Gambiya'nın bağımsızlığının ilanından sonra üniversiteye sahip olmayan ülkelerden biri olduğunu söyledi. Bu nedenle yabancı uzmanlara ihtiyaç olduğunu kaydeden Tangara, Cumhurbaşkanı Cammeh'in eğitimin kalkınmada ön planda olması için çalıştığını söyledi.

Cammeh'in bu konuyu üç yapı taşına oturttuğunu belirten Tangara, bu üç konunun eğitim, sağlık ve tarım olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Cammeh'in yaptıklarıyla halka örnek olduğunu söyleyen Tangara, dost ülkelerin yardımlarına önem verdiklerini belirtti. Tangara, Türk yatırımcıları Gambiya'ya yatırım yapmaya davet ederken, Türk yatırımcılara çalışmalarını yönlendirecek güvencelerin, ortamın sağlanacağını da vurguladı.

Davutoğlu, Mehmet'in Gambiya'daki kullanılışının Mamadou olduğunu belirterek, Tangara'nın Gambiya'nın bağımsızlığı ile yaşıt olduğunu söyledi. Bakan Tangara'nın Afrika'da öz güveni yüksek neslin en iyi örneği olduğunu ifade eden Davutoğlu, birçok Afrika ülkesinde araştırmalar yaptığını kaydetti.

İki bakan daha sonra basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Bir basın mensubunun Gambiya'daki Türk birliği ile ilgili sorusu üzerine Tangara, danışman seviyesinde bir yetkilinin, eğitmenlerden oluşan bir ekibin Gambiya'da olduğunu belirterek, bu alanda iyileştirme yapmak istediklerini söyledi.

Davutoğlu, Lazkiye ziyareti sırasında Suriye-İsrail arasındaki aracılı görüşmelerin yeniden başlatılması konusunun gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine, bu ziyaret sırasında çeşitli bakanlıklar arasında ikili görüşmeler yapıldığını ve ortak bakanlar komitesinin toplanarak çeşitli alanlara ilişkin ikili konuları ele aldığını hatırlattı. Davutoğlu, toplantı çerçevesinde Suriye Devlet Başkanı Yardımcısı Asistanı Hasan Türkmani ve Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ile de ayrıca biraraya geldiğini söyleyerek, "Irak ile Lübnan gibi bölgesel konuları ele aldık. Çok kısa olarak Suriye-İsrail konularını da ele aldık. Bu konuda defalarca biz pozisyonumuzu teyit ettik. Suriye de teyit etti.

Zaten benim bu ziyaretimden iki gün önce dostum Muallim'in bir açıklaması da olmuştu; Türk-İsrail-Suriye arasındaki görüşmelerin ancak ve ancak Türkiye üzerinden başlayabileceğini, bunun için de Suriye'nin kaldığı yerden devam etmeye hazır olduğunu ifade ettiler. Bundan sonra artık biraz da gelişmelerin seyri İsrail'in tutumuna bağlı olacak. Bizim için bölge barışına her türlü katkıyı yapmak bir borçtur, bir görevdir. Ancak bunun için de barış isteyen tarafların olması lazım. Ne zaman ortam uygun olursa, o zaman bu konu tekrar gündeme gelir ve tartışılır" dedi.

Ermenistan ile protokol süreci konusunda İsviçre'nin taraflar nezdinde telefon diplomasisi yürütüp yürütmediğinin ve yeni bir sürecin başlayıp başlamayacağının sorulmasına karşılık da Davutoğlu, "Süreç bitmedi ki yeni bir tanesi başlasın. Bu bizim için devam eden bir süreçtir, hiçbir zaman bitmemiştir ve Kafkaslar'a barış gelene kadar da bitmeyecektir" ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, İsviçre Dışişleri Bakanı Calmy Rey ile BM Genel Kurulu toplantıları çerçevesinde bir guuladı. Tangara, Gambiya'da Cumhurörüşme yaptığını hatırlatarak, bu konuda her zaman ilgili taraflarla görüş alışverişinde bulunduklarını, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ile de yine New York'ta iki kez biraraya geldiğini belirtti. "Süreç devam ediyor, dolayısıyla arayışlar da devam eder. Süreci kapanmış ve bitmiş görmediğimiz için bu tür temasların dolaylı ya da doğrudan temasların özel bir durum olduğunu düşünmüyoruz. Bizim, Kafkasya perspektifimiz aynen Balkanlar'da ve Ortadoğu'da olduğu gibi açıktır.

Bu perspektif kalıcı barışın tesisi için siyasi diyalogların sürmesi, karşılıklı saygı etrafında ekonomik bağımlılığın olması, herkesin sınırlara, uluslararası hukuka saygı göstererek, tam bir dostluk anlayışını yerleştirmesi. Bu çerçevede Azerbaycan zaten özel ve kardeş bir ülke, onlarla her konuyu istişare ediyoruz. Ermenistan da komşumuz. Biz, bu ilişkilerin düzelmesi için bütün çabayı göstermeye devem edeceğiz" şeklinde konuştu

İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.