Anayasa Mahkemesi'nin yapısı değişiyor

Anayasa Mahkemesinin yapısı değişiyor
Anayasa değişikliği teklifinin Anayasa Mahkemesi'nin yapısının değiştirilmesini öngören 17. maddesi, 337 oyla kabul edildi.

Anayasa değişikliği teklifinin Anayasa Mahkemesi'nin yapısının değiştirilmesini öngören 17. maddesi, 337 oyla kabul edildi.

Anayasa değişikliği teklifinin, Anayasa Mahkemesi'nin yapısının değiştirilmesini öngören 17. maddesi Meclis Genel Kurulu'nda 337 oyla kabul edildi. Oylamaya katılan BDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, AK Parti milletvekilleri tarafından alkışlanırken, CHP'li vekiller ise Uras'ı alkışlarla protesto etti.

TBMM Genel Kurulu, Anayasa'nın Bazı Maddelerinin Değiştirilmesi Hakkında Kanun Teklifi'nin ikinci tur görüşmelerini sürdürüyor. Teklifin 17. maddesi üzerindeki görüşmeler tamamlandı. Görüşmelerin ardından yapılan gizli oylamaya 410 milletvekili katılırken, 337 milletvekili kabul, 69 milletvekili ret oyu kullandı. Oylamada 1 çekimser, 3 boş oy çıktı. Oylama sonucunu AK Parti milletvekilleri coşkulu alkışlarla karşıladı.

Teklifin 17. maddesinin oylamasında ilginç görüntüler yaşandı. CHP ve MHP milletvekilleri gizli oylamayı yakın takibe aldı. Oylamayı ayakta izleyen muhalefet milletvekilleri sık sık, 'Perdeleri kapatsınlar. Açık oylama yapılıyor' şeklinde itirazlarda bulundu. AK Parti milletvekilleriyle muhalefet milletvekilleri arasında sık sık söz düellosu yaşandı.

SAĞLAM, MHP'Lİ KATİP ÜYE MURAT ÖZKAN'IN ÜZERİNE YÜRÜDÜ

Oylama için zarfını almak üzere sıraya giren AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Sağlam, MHP'li Katip Üye Murat Özkan'la tartıştı. Özkan'ın üzerine yürüyen Sağlam, AK Parti milletvekilleri tarafından engellendi. Tartışmanın, zarfın içine pul atıldığı iddiasından çıktığı öğrenildi.

Anayasa oylamalarında sadece ilk turda 8. maddenin oylamasına 5 milletvekiliyle katılan BDP'de ise Ufuk Uras sürprizi yaşandı.

Uras, 17. maddesinin gizli oylamasına katılarak Genel Kurul'u şaşırttı. Oyunu kutuya Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç'la birlikte atan Uras'a salonun bir bölümünden destek, bir bölümünden ise tepki alkışları geldi. Kültür Bakanı Günay ve AK Parti milletvekilleri Uras'ı alkışlarken, CHP milletvekilleri ise aynı anda BDP milletvekilini alkışlarla protesto etti. Uras, oyunu kullandıktan sonra AK Parti Çorum Milletvekili Agah Kafkas'la yan yana oturarak sonuçların açıklanmasını bekledi.

Başbakan Erdoğan da oyunu kullandıktan sonra salondan ayrılmadı. Grup Başkanvekilleriyle birlikte ön sıraya oturan Başbakan Erdoğan, sonuçlar açıklanıncaya kadar salonda kaldı.

ANAYASA MAHKEMESİ'NİN ÜYE SAYISI 17'YE ÇIKIYOR

Teklifin 17. maddesi Anayasa Mahkemesinin kuruluşunu düzenleyen Anayasa'nın 146. maddesinde değişiklik yapılmasını öngörüyor. Düzenlemeye göre 11 asıl 4 yedek üyesi bulunan Anayasa Mahkemesi, 17 asıl üyeden oluşacak. TBMM, 2 üyeyi, Sayıştay Genel Kurulunun gösterdiği 3'er aday arasından, 1 üyeyi baro başkanlarının avukatlar arasından göstereceği 3 aday arasından gizli oylamayla seçecek. Cumhurbaşkanı, 3 üyeyi Yargıtay, 2 üyeyi Danıştay, 1 üyeyi Askeri Yargıtay, 1 üyeyi Askeri Yüksek İdare Mahkemesi tarafından gösterilecek 3'er aday içinden, en az ikisi hukukçu olmak üzere 3 üyeyi ise YÖK'ün kendi üyesi olmayan yüksek öğretim kurumları öğretim üyeleri arasından göstereceği 3'er aday arasından seçecek. Cumhurbaşkanı, 4 üyeyi de üst kademe yöneticileri, serbest avukatlar, 1. sınıf hakim ve savcılar ile en az 5 yıl raportörlük yapmış Anayasa Mahkemesi raportörleri arasından seçecek.

Teklifte, ilgili yüksek yargı organları ile barolardan Anayasa Mahkemesi üyeliğine aday gösterilecek kişilerin seçim sürecine ilişkin düzenlemeler de bulunuyor. Anayasa Mahkemesi üyeleri arasından gizli oyla ve üye tamsayısının salt çoğunluğu ile 4 yıl için bir başkan ve iki başkanvekili seçilecek. Görev süresi bitenler yeniden seçilebilecek. Anayasa Mahkemesi üyeliğiyle ilgili olarak Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ve Sayıştay genel kurullarınca yapılacak aday gösterme seçimlerinde uygulanacak temel prensipler, YÖK Genel Kurulu tarafından yapılacak aday gösterme seçimlerinde de uygulanacak.

ASKERE SİVİL YARGI YOLU

Anayasa değişikliği teklifinin askere sivil yargı yolu açan 16. maddesi Meclis Genel Kurulu'nda 336 oyla kabul edildi.

TBMM Genel Kurulu, Anayasa'nın Bazı Maddelerinin Değiştirilmesi Hakkında Kanun Teklifi'nin ikinci tur görüşmelerini sürdürüyor. Teklifin 16. maddesi üzerindeki görüşmeler tamamlandı. Görüşmelerin ardından yapılan gizli oylamaya 410 milletvekili katılırken, 336 milletvekili kabul, 72 milletvekili ret oyu kullandı. Oylamada 1 çekimser, 1 boş oy kullanıldı.

Teklifin 16. maddesinde Anayasanın 'Askeri Yargı' başlıklı 145. maddesinde değişiklik yapılıyor. Askeri yargının görev alanı yeniden belirleniyor. Buna göre, askeri yargı, askeri mahkemeler ve disiplin mahkemeleri tarafından yürütülecek. Askeri mahkemeler, asker kişiler tarafından işlenen askeri suçlar ile bunların asker kişiler aleyhine veya askerlik hizmet ve görevleriyle ilgili olarak işledikleri suçlara ait davalara bakmakla görevli olacak. Devletin güvenliğine, anayasal düzene ve düzenin işleyişine karşı suçlara ait davalar her durumda adliye mahkemelerinde görülecek. Siviller, savaş hali dışında askeri mahkemelerde yargılanamayacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.