Anayasa Değişikliğinin İptali Mümkün Değildir

Anayasa Değişikliğinin İptali Mümkün Değildir
Kahramanmaraşlı sivil toplum kuruluşları Anayasa Mahkemesi'nde görülen değişiklik paketinin iptal edilmesine ilişkin davaya katılma talebinde bulundu.

Baro'nun da aralarında bulunduğu 7 sivil toplum kuruluşu Anayasa Mahkemesi'nde görülen iptal davasına katılmak, ayrıca Anayasa Mahkemesi üyesi Fulya Kantarcıoğlu'nun da Seyfi Oktay'la yaptığı telefon görüşmesi nedeniyle davadan çekilmesi için Kahramanmaraş Valiliği aracılığıyla başvuruda bulundu.  

  Valilik önünde toplanan STK temsilcileri adına konuşan Kahramanmaraş Platformu Dönem Sözcüsü Avukat Yusuf Bülbül, Anayasa Mahkemesi'nin anayasa değişikliklerini sadece şekil yönünden inceleme yetkisine sahip olduğunu kaydetti. Değişikliğin halkoyuna sunulmadan iptal edilmesinin de hukuken mümkün olmadığını öne süren Bülbül, "Yani esasa girme yetkisi yok. Zaten şu anda da Anayasanın 175. maddesine göre referandum, halkoylamasına sunulmadan yürürlüğe giremeyeceği ve norm haline gelemeyeceği için böyle bir

kanun maddesinin veya anayasa değişikliğinin iptal edilmesi hukuken de mümkün değildir. Biz bu konuda dilekçelerimizi hazırladık. Valilik kanalıyla anayasa mahkemesine bu dilekçelerimizi göndereceğiz ve sonuçlarını bekleyeceğiz" diye konuştu.

  Davanın toplumu ve Türkiye'nin geleceğini ilgilendirdiğini savunan Bülbül, herkesin kişisel olarak müracaat etme hak ve yetkisinin bulunduğunu dile getirdi. Bülbül, "Biz davaya müdahale talebinde bulunuyoruz. Gerekçelerimiz de Anayasa Mahkemesi'nin şekil yönünden denetleme yapabileceği noktasında. Ayrıca Fulya Kantarcıoğlu'nun da ihsası rey de bulunması nedeniyle davadan çekilmesini talep ediyoruz. Bildiğiniz gibi Seyfi Oktay'la aralarında geçen bir kısım konuşmalar olmuştur.

avukatlar.jpg

Bu Türkiye'nin geleceğini ilgilendiren bir dava. Biz burada sorumluluk alarak bu davaya müdahale talebinde bulunuyoruz. Sivil toplum kuruluşları olarak ve bireysel olarak. Anayasa metinlerini de koyduk. Herkesin kişisel anlamda da müracaat etme hak ve yetkisi var. Toplumu ilgilendiren bir konu bir, dava, bütün Türkiye'yi ilgilendiren bir dava. Bu sebeple Biz başvurumuzu yapacağız ve takdir mahkemenindir diyeceğiz" ifadelerini kullandı. 

  Kahramanmaraş Baro Başkanı İsmail Kahveci ise, paketin yürürlüğe girmeden, iptal davası açılmasının yersiz olduğunu vurguladı. Anayasa Mahkemesi'nin de kendisiyle ilgili bir değişikliği inceleme yetkisine haiz olmasının hukuken ve hakkaniyete aykırı bir durum olduğunu savunan Kahveci şunları söyledi: 

  "Aslında kesinleşen bir anayasa kararı olmadan, paket yürürlüğe girmeden bu davanın açılması bana göre yersiz diyorum, hukukçular olarak da yersiz. Dava yürürlüğe girecek, yürürlükten sonra 'bu yasa anayasaya aykırıdır' diye müracaat edilecek. İkinci bir konu paket çıkıyor ve anayasa mahkemesi konusunda pakette değişiklik var, aynı mahkeme kendisi hakkında çıkan değişikliği inceleme yetkisine haiz. Bu hukuken ve hakkaniyete aykırı bir durum diye düşünüyorum ben. Bunu inceleme yetkisi olmaması

kanaatindeyim. Ayrı bir kurulla bunun incelenmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bir kişi de olsa kendi aleyhine verilen bir konuda sağlıklı bir karar vereceği inancı yoktur bende. Bu nedenle bu konuda Anayasa Mahkemesinin vereceği kararlar konusunda müdahil olmak istiyoruz."

  İnsani Yardım Derneği, Diyanet-Sen Kahramanmaraş Şubesi, Rıdvan Hoca Vakfı, Genç Ufuk Derneği, Göksunlular Derneği ve Tebessüm Derneği'ne üye yaklaşık 20 kişiden oluşan grup, daha sonra hazırladıkları dilekçeleri Kahramanmaraş Valiliğine sundular. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.