Altyapı bizim vazgeçilmezimiz olmalı

Altyapı bizim vazgeçilmezimiz olmalı
Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu, "Yabancı sayısını konuşmaktansa, altyapıyı konuşmak daha önemli. Altyapı bizim vazgeçilmezimiz olmalı." dedi

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, konuk olduğu Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İl ve ilçelerde halkla temas ettiklerini belirten Bakan Kasapoğlu, "Bakanlıkla ilgili yatırımlar ve gençlerimizle buluşma imkanı elde ettik. Halkımız içten, samimi ve güler yüzlü. Halkımızla temas etmekten ayrı bir enerji alıyoruz. Her ilimizin ayrı bir tadı ve özelliği var. Bu manada Şırnak'tan Ege'ye kadar, Karadeniz'e ve Akdeniz'e kadar gittiğimiz her yerde halkımızın ev sahipliği konukseverliği bizi ayrıca heyecanlandırıyor ve duygulandırıyor." diye konuştu.

Seçimle ilgili değerlendirmelerde de bulunan Kasapoğlu, şöyle devam etti:

"Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde 27 martta, 1994 yılında çıkılan yerel yönetim hamlesi, yerel yönetimle ilgili yeni bir anlayışın gerçekten halkımızı bu manada mutlu kıldığını görüyoruz. Bu çerçevede Cumhur İttifakı'mızın adaylarını büyük bir heyecanla desteklediğini görüyoruz. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan çok güzel birtakım izlenimlerle ayrıldım. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yaşanan çukur siyasetinin halkımızda bıraktığı derin izleri ve artık bunlardan kurtulma yönündeki kararlığı ve inancı gördük. 31 Mart'ta doğusuyla batısıyla kuzeyiyle güneyiyle ülkemizin yerel yönetimlerdeki o hizmet anlayışını daha da yukarılara taşıma inancını, heyecanını ve kararlığını görüyoruz."

Talepler ve ihtiyaçlar
Bakan Mehmet Muharrem Kasapoğlu, seçim gezilerinde çeşitli taleplerle karşılaştıklarını vurgulayarak, "Bizim tüm Türkiye'de gerçekleştirdiğimiz semt sahalarımız var. Futbol, basketbol ve voleyboldan oluşuyor. Onlar çok güzel bir ilgi uyandırıyor. Gençlerin, çocukların ve kızlarımızın o sahalara gidip talepleri bizi mutlu ediyor. Talep olan her yere yapmaya gayret ediyoruz. İhtiyaç buluşması gibi oluyor." ifadelerini kullandı.

Gittikleri yerlerdeki halkla hasbihal ortamları bulduklarını anlatan Kasapoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Gerek kadın, gerek gençler. Onları dinlemeyi önemsiyoruz. Başkan adaylarımızla beraber, onların ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak, bugüne kadar ki yatırımlarımızın analizini yapıyoruz. Bundan sonraki planlarımızın, onların o katkılarını, taleplerini ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak yönetişim uyguluyoruz. Cumhur İttifakı'nın hakikaten ciddi bir potansiyelinin seçimde ortaya çıkacağına inanıyoruz."

"Hocamızla birlikte oluşan ciddi bir sinerji var"
A Milli Futbol Takımı'nın 2020 Avrupa Şampiyonası Elemeleri'ndeki mücadelesini değerlendiren Kasapoğlu, "A Milli Futbol Takımı'nın yeni teknik direktörü Şenol Güneş hocamız başladı. 1 Haziran itibarıyla tam olarak başlayacak. Şu an ilgili maçlarda görevli. Kampta ciddi bir heyecan var, dinamizm var. Bunu gözlemledik. Hocamızla birlikte oluşan ciddi bir sinerji var. İnşallah takımımızın önümüzdeki maçları güzel şekilde, galip gelerek atlatacağına inanıyorum." dedi.

Futbolcuların dinamizme sahip olmasının ve Şenol Güneş'in hem geçmişteki milli takım başarıları hem de Beşiktaş'ta elde ettiklerinin önemli olduğunu vurgulayan Kasapoğlu, "Milli takım adına, yarınlar adına çok ümitli olduğumu ifade etmek istiyorum. Dün gördüğümüz tablo da zaten bunu pekiştirdi." ifadelerini kullandı.

Milli takımda gençleştirme çalışmalarının da olduğuna dikkati çeken Kasapoğlu, "Önceki dönemlere göre genç bir milli takımımız var. Bu da bir heyecan ve dinamizm katıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Kasapoğlu, milli takımın 2020 Avrupa Şampiyonası'na gideceğine inandığını dile getirdi.

Türkiye'nin genç bir nüfusa sahip olduğunu kaydeden Kasapoğlu, "Bu her alanda geçerli, sporda da geçerli. Sporun her branşında bu avantajımız var. Ben Türk futbolunun daha ciddi bir şekilde, daha motive olarak, daha pozitif yönde geliştiğine, dönüştüğüne inanıyorum." şeklinde konuştu.

TFF'deki yönetim değişikliği
Yıldırım Demirören'in Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) başkanlığından istifasına değinen Kasapoğlu, şunları söyledi:

"Yıldırım Bey hakikaten başarılı, özverili bir yönetim dönemi geçirdikten sonra, işlerinin yoğunluğu nedeniyle geçtiğimiz günlerde görevi bıraktı. Kendisine özverili çalışmaları ve katkıları nedeniyle teşekkür ediyoruz. Kendi takdiridir, saygı duyuyoruz. Hüsnü Güreli Bey genel kurula kadar devam edecek. Kendisi de zaten federasyonun içinden geldi. Tecrübeli, iyi birikimi olan, yönetici bir isim. Federasyonumuzun zaten oluşmuş bir kurumsal yapısı var."

Federasyonun Riva'daki tesislerini de dün ziyaret ettiklerini hatırlatan Kasapoğlu, "Gerçekten muhteşem bir tesis. Takımlarımız hem orada kamp yapıyorlar hem de federasyonumuzun idari yönden işlemleri orada gerçekleşiyor. Orayı da görünce ayrı gururlandım. Çünkü bakanlığımızın Spor Toto Teşkilatı ile ciddi katkıları var. O anlamda da oradaki devasa tesislerle birlikte, takımımızın yeni heyecanı, yeni ekibimizle, gençlerimizle beraber, inşallah milli takım adına çok daha güzel yarınları ümit ediyorum." diye konuştu.

"Altyapı bizim vazgeçilmezimiz olmalı"
Bakan Kasapoğlu, yabancı oyuncu konusunun Türkiye Futbol Federasyonunun sorumluluğunda olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Onların bu konuda çalışmaları var. Burada yabancı futbolcu sayısını konuşmaktansa, ülkemizde altyapıyı konuşmanın çok daha önemli olduğunu düşünüyorum. Altyapı bizim vazgeçilmezimiz olmalı. Burada en temel şart üretim. O yüzden üreteceğiz, daha çok yetiştireceğiz, altyapıya daha çok yatırım yapacağız. Çok güzel modeller var. Altınordu ve Bursaspor modelleri. Bunları bizim mutlaka arttırmamız gerekiyor. Bizim tüm branşlarda yetiştirme, eğitme ve altyapı yatırımlarını desteklemekten başka çıkış yolumuz olmadığını düşünüyorum. Kulüplerimiz, karşılaştıkları finansal sorunlardan dolayı altyapıyı çok önemli bir çıkış noktası olarak görüyorlar. Bu da önemli bir kazanım oldu diye düşünüyorum."

Kasapoğlu, Video Yardımcı Hakem (VAR) sisteminin iyi bilinmesi ve anlatılması gerektiğini dile getirerek, "VAR, öncellikle minimum müdahale ve maksimum yarar ilkesine göre çalışan bir sistem. Yeni bir sistem. Bu sistemin yavaş yavaş oturacağına inanıyorum. Elbette teknoloji yardımcı bir unsur. Hakemlere yardımcı olması amacıyla devreye alınan bir unsur. Önemli olan insan faktörü. Biz hakemlerimize bu çerçevede güveniyoruz. Bu sistemin iyi bilinmesi ve anlatılması gerektiğini düşünüyorum. Esas unsurun hakem olduğunu unutmamak lazım. Hakemlerimize güveniyoruz." diye konuştu.

"Kulüplerin çoğunluğunun sıkıntı yaşadığı doğru"
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, kulüplerin yaşadıkları mali sıkıntıların ortada olduğunu dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Her kulübün kendi durumu farklı. Gerçekten finansal anlamda iyi kulüplerimiz de var ama çoğunluğunun sıkıntı yaşadığı doğru. Bu aşamadan sonra ayağını yorganına göre uzatma felsefesine rağbet edeceklerine düşünüyorum. Bu manada kulüplerin yönetim anlayışlarının şeffaflık ve rasyonellik boyutuyla daha farklı dönüşmesi gerektiğine inanıyorum. Kulüplerin yanlış yönetilmeleri neticesinde gelinen darboğaz ortada. Kulüplerin bankalarla bir yapılandırma çalışması var. Ondan sonra güzel yönetilirlerse daha rahat olacaklarını düşünüyorum."

Bakanlık olarak bu konudaki yaklaşımlarının belli olduğunu aktaran Kasapoğlu, "Bu konuda federasyonumuzun, parlementomuzun çalışmaları var. Kulüplerin bir takım görüşleri var. Kamuoyunun görüşü var. Yine sporda şiddetle ilgili çalışmalar var. Bakanlık olarak gerek finansal çerçevede gerekse yönetim anlamında olsun, kulüplerin yeniden tanımlanması noktasındaki kararlılığımızı da sürdürüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"Spor Türkiye her bir bireyin tesisleri kullanmasıdır"
Tesislerle ilgili düzenlemelerin yapılmasını, kulüplerin yeniden tanımlanması ve geleceğe çok daha farklı bir kulüp anlayışıyla yürünmesini de "Spor Türkiye" kapsamında değerlendiren Kasapoğlu, federasyonlara devlet tarafından çok ciddi desteklerin verildiğini belirtti.

Bu desteklerin daha farklı başarılar getirmesi gerektiğini vurgulayan Bakan Kasapoğlu, şöyle devam etti:

"Spor Türkiye, Türkiye'de her bir bireyin kadın erkek, genç yaşlı, engelli engelsiz demeden tesisleri kullanmasıdır. Bu çerçevede federasyon tanımlarımızın daha farklı boyutlara da çekilmesi gerekiyor. Federasyon tanımlamasıyla ilgili Spor Türkiye'nin bir yaklaşımı olacak. Bazı federasyonların konsolide edilmesi mümkün olabilir. Önemli olan etkin bir şekilde yönetilmesi, bizim amacımız bu. Spor Türkiye, gerçekten toplumun tüm kesimlerini kapsayan, herkesin spora erişimini kolaylaştıran ve teşvik eden bir anlayış. Bunu ülkemizin tüm noktalarına uygulayacağız. Bu yüzden Spor Türkiye diyoruz. Spor İstanbul, Spor Trabzon, Spor Konya olacak. İl ve ilçelerimizde ve sadece Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak değil, ülkemizin tüm kurum ve kuruluşlarıyla her kesimi kapsayacak. Spor Türkiye, sivil toplum kuruluşlarını bile kapsayacak bir yapı."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın spora ve sporcuya verdiği değere her gün şahit olduklarını dile getiren Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu, "Ciddi tesisleşmemiz var. Sadece futbolda değil, tenis kortlarımız, basketbol ve voleybol ile yüzme alanları. Tesisleşmemiz gerçekten mükemmel. Statlarımız dört dörtlük. Batıda olmayan statlar bizde var. İnsanlarımızın spor alışkanlığını kültür düzeyine çıkartarak daha verimli kılmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"Sporun mazereti olmaması gerektiğine inanıyoruz"
Bakan Kasapoğlu, spor tesislerinin kullanımının artması gerektiğini ifade ederek "Gençlerle buluşmalarımda 'İçinizde düzenli olarak spor yapan kimler var?" diye soruyorum. Maalesef cevaplar tam olarak istediğimiz rakamlarda değil. Amacımız bunu arttırmak. Sporun mazereti olmaması gerektiğine inanıyoruz. Her anlamda tesisimiz var. Gece-gündüz tesislerimiz açık. Tesis olmayan yer yok. İnsanlarımıza o katkıyı, o bilinci ciddi anlamda daha görünür kılmak için Spor Türkiye modelimiz var. Spor her kötülüğü yenecektir. Başta obezite olmak üzere sağlık sorunlarını, bağımlılığı pek çok sorunu yenecektir." diye konuştu.

Sporun tabana yayılması gerektiğinin altını çizen Mehmet Muharrem Kasapoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sporu tabana yaymadan, şampiyonluklar hakikaten daha zor olabilecek bir şey. Piramidin altını doldurmamız gerekiyor. Bu manada bundan sonraki süreçte tesislerimizi ciddi şekilde kullanacağız. Bu imkanı sağlayacağız. Gerektiğinde yetmiyorsa yeni tesisler yapacağız. Bu manada bizim tabii antrenörlere yönelik ciddi çalışmalarımız var. Antrenörlerimizin güncellenmesine yönelik çalışmalar yapıyoruz, tüm spor branşlarında. Bunu da yine Spor Türkiye adı altında değerlendiriyoruz. Eğitici havuzu çok önemli. Hem bu havuzu zenginleştireceğiz hem de daha dinamik ve etkin kılacağız. Yeni antrenörler kazandırma çerçevesinde birtakım projelerimiz mevcut."

"Akademik camiayla iş birliğini özellikle önemsiyoruz"
Tesis yöneticiliği noktasında ihtiyaç bulunduğunu kaydeden Bakan Kasapoğlu, "Tesis yöneticiliği, hakem yetiştirme ve birinci kademe antrenörlükle ilgili hem üniversitelerimizle hem milli eğitim camiamızla iş birliğimiz var. Akademik camiayla iş birliğini özellikle önemsiyoruz. Bu anlamda antrenör konusu bizim için tesis kadar önemli bir konu. Sporcuya, insana yön veren antrenör. O antrenör ne kadar güçlü olursa, tesislerimiz antrenörlerle ne kadar dolu olursa hem sportif başarının hem de insanlarımızın spora olan ilgi ve alakasının daha yüksek olacağına inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Üretim için her türlü desteği ve imkanı seferber edeceklerinin altını çizen Bakan Kasapoğlu, şunları kaydetti:

"Tüm branşlarda yeni antrenörler kazanmaya yönelik birtakım çalışmalar yapmayı amaçlıyoruz. Bizim hedefimiz orta vadede 20 bin antrenör. Bu bizim sportif anlamda o dönüşümü gerçekleştirmemiz için gerekli. Yetiştiricileri yetiştirmek. Sadece spor tesislerimizi değil, okullarımızı da değerlendireceğiz. Şu an tüm tesislerimiz okullara açık. Öğrencilerimizi tesislerimizde ağırlamaktan çok mutluyuz. Her şey onlar için. Bu sayede yaşayan tesisler oluyor. Spor Türkiye kapsamında spor liseleriyle ilgili Milli Eğitim Bakanlığımızla çalışmalarımız var. Malum stadyumlarımız var. Bunların daha fonksiyonel olması çerçevesinde bazı statlarımızı yeniden düzenleme kararı aldık. Statlarımızın içinde spor liseleri inşa edeceğiz. Uygun olan statlarımız için öyle bir çalışmamız var. Stadın daha yaşanır olmasını sağlayacağız. Gençlik merkezlerimizdeki spor alanlarımız var. Okul bahçelerine kurduğumuz spor alanları var. Bunları mahalleli de kullanıyor. Bunları hem arttırıp hem daha verimli nasıl kullanırızın gayreti içerisindeyiz. Bunu kısa sürede başaracağımıza inanıyoruz."

Bakan Kasapoğlu ayrıca, "Bugün Dünya Şiir Günü. Erbain'in yazarı ve 40 yaşında olan şairimiz (İsmet Özel) şu an Cerrahpaşa Hastanesi'nde tedavi görüyor, yoğun bakımda. Kendisine şifa diliyor, hayırlı uzun ömür temenni ediyorum." ifadelerini kullandı.

"İkinci 100 günlük eylem planında hedefleri güzel bir şekilde gerçekleştirdik"
Bakanlık olarak gerçekleştirdikleri ikinci 100 günlük eylem planı hakkında görüşlerini aktaran Kasapoğlu, "Bu anlamda gerek tesisleşme gerek sporun tabana yayılmasıyla ilgili hedeflere ciddi anlamda ulaştık. Yurtlarımız ve gençlik merkezlerimizle ilgili hedeflerimizi gerçekleştirdik. Bağımlılık karşıtı çalışmalarımızın da önemli bir ilgi ve sorumluluk alanımızda olduğunu düşünüyorum. İkinci 100 günlük eylem planında hedefleri güzel bir şekilde gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Spor Türkiye" projesi hakkında da bilgi veren Mehmet Muharrem Kasapoğlu, "Eğitim sürecini yönetmemiz gerekiyor. Yüzme, atletizm ve cimnastik gibi temel branşlarımız var. Bu proje çok ses getiren ve halkın çok rağbet ettiği bir proje. Yüzme Bilmeyen Kalmasın projesiyle hedeflerimizi ciddi anlamda aştık. Her yerden talep var. Avrupa Yüzme Birliğinin dikkatini çektik. Bizim projemizi tüm dünyaya örnek gösterdiler. Amacımız hedeflediğimiz rakamları çok aşmak. Yüzme çok önemli bir branş. Herkese yüzme öğretmek istiyoruz; fiziki anlamda insanları geliştiren sağlıklı bir spor. Yapılan havuzlar yüzmeye olan erişimi ciddi anlamda kolaylaştırdı. Yeni havuzların müjdesini veriyorum. Butik havuz projelerimiz var. Havuzları mahalle bazlı yaparak kolay erişebilir hale getireceğiz. Herkesi mutlaka yüzme öğrenmeye davet ediyorum. Bu imkanı tüm halkımıza sağlayacağız." şeklinde konuştu.

"Yetenek taraması projesinde çok güzel sonuçlar elde ettik"
Bakan Mehmet Muharrem Kasapoğlu, "Türkiye Sportif Yetenek Taraması ve Spora Yönlendirme Projesi" ile çok güzel sonuçlar elde ettiklerini belirtti.

Bu projeyi çok önemsediklerini aktaran Kasapoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çok güzel sonuçlar elde ettik. İlkokul 3 ve 4'ten başlıyoruz. Çocuklarımızı farklı yönlerden tarıyoruz. Bunların hepsi bilimsel bazlı kriterler. Bu manada çocuğumuzun potansiyelini ölçüyoruz. Bu çerçevede kendisini ilgili alana yönlendiriyoruz. Şu ana kadar 1 milyon 200 bin çocuğumuzun taramasını yaptık. Bu rakamı da bir yıl içinde 2,5 milyona çıkaracağız. Yetenekli olmayanları da ilgili duyduğu bir başka alanda değerlendirmeyi düşünüyoruz. Spordan koparmayı kesinlikle düşünmüyoruz. Hiçbir çocuğumuzu kaybetme lüksümüz yok. Tüm imkanları seferber edeceğiz. Yaklaşık 50 bine yakın genci elit sporcu havuzumuza alıyoruz. Orada onlarla özel olarak ilgileniyoruz, özel hocalar nezaretinde. Bu proje ülkemiz açısında çok önemli. Toplumun da duyarlılığına teşekkür ediyorum. Eskrimde bir elit sporcu ile ilgili bir madalya kazandık. Atıcılıkta da başarı elde eden bir gencimiz var. Bu manada projenin meyvelerini de almaya başladık. Çok ümitliyiz."

"Amatör kulüplerin misyonu çok önemli"
Amatör kulüplerin desteklenmesini her fırsatta gündeme getirdiklerini vurgulayan Mehmet Muharrem Kasapoğlu, "Okullarda kulüpleşmeyi çok önemsiyoruz. Gençlerin tecrübe kazanması çok önemli. Bu noktada uygulama yaptık, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Valiliğimizle. Bine yakın okul kulübü kurduk. 150 milyon liraya yakın yatırım sözleşmesi imzaladık. Okullarda yetiştireceğimiz sporcular ve kuracağımız kulüplerle yarının sporcuları ve kulüp yöneticilerini yetiştireceğiz. Kuracağımız tesislerle, hem ülke genelinde hem de bölgesel anlamda Gaziantep'in o manada ayrı bir yeri var. Gaziantep halkı için hayırlı olmasını temenni ediyorum." şeklinde görüş belirtti.

Ankara'daki 19 Mayıs Stadı'nın yıkımının tamamlandığını belirten Kasapoğlu, "Çok güzel bir proje var. Eryaman Stadı'nı açtık. Butik ve çok güzel bir stat oldu. Hem spor yapmak hem de izlemek için. Bu manada Burdur Üniversitesi ile stat çalışması yaptık. Sadece üniversitenin değil Burdur halkının kullanacağı bir stat. İçinde derslikler de var. Günün her saatinde kullanılacak stat. Eğitim ile sporun iç içe olmasını önemsiyoruz. Yaptığımız ve yapacağımız tesislerde görüşümüz bu şekilde. Dört dörtlük sahalarımız var. Hepsi insanlar için. Elbette kullanılacak ve eskiyecek. Bizim gerçekten bu gelişimi sağlamamız gerek." değerlendirmesinde bulundu.

"Kadınları spor projelerimizin odağında düşünüyoruz"
Kadınlar ve engellilere yönelik çalışmalar hakkında da bilgi veren Bakan Kasapoğlu, şunları kaydetti:

"Kadınlar bizim için çok önemli. Toplumun mimarı. Kadınları spor projelerimizin odağında düşünüyoruz. Kadınların öncülük ettiği spor anlayışının bizi başarıya götüreceğine inanıyorum. Bizim kadınları sporun, sportif yaşamın öncüsü kılma yönünde düşüncemiz var. Bunu 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde hanımefendilere ilan ettim. Kadınlarımızın daha rahat kullanacağı şekilde spor tesislerini dizayn ediyoruz. Yine çalışan kadınlar için çalışma mekanlarında spor tesisi kazandırma yönünde çalışmamız var."

Kadınlar için proje üretmeye devam ettiklerini aktaran Kasapoğlu, "Kadınlarımız için ne yapsak az gerçekten. Pilates kampanyamız var. Kadınların daha çok ilgi gösterdiği bir spor. Bunu Kilis'ten başlattık. Kadın spor merkezi açtık. 7/24 işleyen bir tesis. Yer yok. Bir tane daha açmayı planlıyorlar. Kadınlar için imkanları seferber ettik. Onların ilgilisini görmek bize motivasyon veriyor." diye konuştu.

Özel sporcularla ilgili de çok güzel çalışmalar yaptıklarının altını çizen Mehmet Muharrem Kasapoğlu, şöyle devam etti:

"Engelli sporcuların yetiştirilmesi ve beden eğitimi öğretmenlerimizin yetkinliklerinin arttırılmasına yönelik bir çalışma yapıyoruz. Bugün Down Sendromu Farkındalık Günü. Bu vesileyle down sendromlu sporcuları alınlarından öpüyorum. Onlar için çalışmaya devam edeceğiz. Gençlik merkezlerimiz de engellilere erişim noktasında önemli. Tematik gençlik merkezi açtık Mersin'de. Önemli bir çalışma. Çalışmalarımızın sınırı yok. Engelli sporcuların daha rahat ulaşım sağlamaları için özel otobüsler dizayn ettirdik. Engelli vatandaşlarla ilgili her branşta çalışmalarımız eğitsel anlamda devam edecek. Özel eğitimli okullarda görevli öğretmenlerimizle ilgili bir kitap seti hazırladık. Onları ayrıca önemsiyoruz."

"2002'ye göre 3 misli tesisleşme var"
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, tesisleşme ve altyapı çalışmaları hakkında ise şunları kaydetti:

"Türkiye'de 2002'ye göre 3 misli tesisleşme var. Belediye ve diğer kurumların yaptıklarını saymıyorum. Onları da katarsak devasa bir yatırım var. Gelecekte bunları daha da arttıracağız. İl ziyaretlerinde belediye başkanlarıyla spor projelerini revize noktasında konuşuyoruz. Onların heyecanlarına şahit oluyorum. Birlikte gerçekleştireceğimiz iş birliğinin önemli bir sinerji meydana getirdiğini gözlemliyoruz. Hem tesisleri daha güzel kullanma ve hem de yeni tesisleri inşa etme noktasında güzel çalışmalarımız olacak. Kırşehir'de belediye başkanının çok güzel çalışmaları var. Sportif anlamda belediye başkanımıza destek olacağız. Yereldeki yöneticilerle iş birliğine Zeytinburnu da güzel bir örnek. Murat Aydın başkanın da yazdığı başarı hikayesini görmek bizi mutlu etti. Bu başarı hikayelerini belediyelerimizle daha güçlü şekilde yazmanın kararlılığındayız."

"KYK yurtlarında yatak kapasitesi 700 binlere çıktı"
Öğrencilerin barınma ihtiyacı önceliğine dikkati çeken Kasapoğlu, "Ancak biz sadece barınma ihtiyacını gidermiyoruz. Öğrencilerimiz için ikinci bir üniversite olma düşüncesindeyiz. Onların ilmi, kültürel, sanatsal anlamda ihtiyaçlarını giderme noktasında da devam eden ciddi çalışmalarımız, yeni projelerimiz var. 2002 yılında 180 bin olan yatak kapasitemiz şu an 700 binlerde. Ciddi ilerleme var." değerlendirmesinde bulundu.

Kasapoğlu, yurtlardaki konforu değerlendirerek şunları söyledi:

"Konfor olarak eskiden 15-20 kişilik odalar vardı. Ranza sisteminden şu anda büyük ölçüde baza sistemine geçildi. Yurtlar o kadar konforlu ki bazı öğrencilerimiz tatilde evlerine gitmiyor. Ayrıca öğrencilerimiz için bu yıl yurtlarımıza hiç zam da yapmadık. Barınmanın yanında yemekhanelerimizde çok güzel gıda takviyemiz var. Pek çok çeşidin olduğu menümüz var. Beslenme yardımımız söz konusu. Yatak kapasitemizi 2023 itibarıyla 900 bine çıkarma planımız var. Bundan sonraki süreçte kampüslerimize yurt inşa etme çalışmamız var. Üniversitelerle sözleşmelerimizi imzaladık. Yoldaki zamanı, yol masrafını düşürme, enerjilerini yolda tüketmeme adına. Özellikle büyük şehirlerde, İstanbul Teknik Üniversitesi ile Marmara Üniversitesi ile var. ODTÜ'de rektörümüz yer tahsisi yaptı. Orada da yurdumuz olacak. Yurtlarımız konforlu şekilde çalışmaya devam edecek."

"Gençlerimiz dışarıya, evine dahi gitmek istemeyecek." diyerek sözlerini sürdüren Bakan Mehmet Muharrem Kasapoğlu, "Yurtlarımızda kültürel aktiviteler, sanatsal aktiviteler, dil eğitiminden diksiyona kadar, sanat, sinema, kitap söyleşileri, tiyatro kulüpleri, dış alanlara kurduğumuz spor alanları... Ben yurtlarımızın öğrencilerimizin evi olduğunu göğsümü gere gere ifade ediyorum. Gençlerimize evlerindeki sıcaklığı aratmamak istiyoruz. İyi yetişsinler, kendilerini iyi donatsınlar. Onlara güveniyoruz. Türkiye'yi daha güçlü şekilde daha ileriye taşıma gayretini göstermeleri için bizim bu imkanları sağlamamız gerekiyor. Cumhurbaşkanımızın yurtlarımızla ilgili ciddi takibi ve emeği var. Konfor ve yatak kapasitesinin gelişmesini çok ciddi takip ettiğini ben şahsen biliyorum." ifadelerini kullandı.

Öğrencilere sağlanan kredi ve burs miktarları ile ilgili de açıklamada bulunan Kasapoğlu "Kredi Yurtlar Genel Müdürlüğü olarak 1 milyon 600 bin gencimize sağladığımız kredi ve burs desteğimiz var. Önemli bir rakam. 2002 yılında 45 lira olan kredi ve burs şu an 500 lira. Yüksek lisans talebesine bin lira, doktora talebesine bin 500 lira. Destekler 10-12 kat artmış durumda. Gençlerimize ne kadar destek versek az. Her şeyimiz gençlerimiz için. İstanbul Teknik, Marmara gibi ülkemizin köklü üniversitelerinin kampüslerinde yurt yapma projelerimizin pek çoğunu 2 yıl içinde 2020 bitmeden hayata geçiririz diye düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

Bisiklet projesi
Bakan Kasapoğlu, bisikleti önemsediklerini belirterek, "Hem bir spor enstrümanı olarak hem de gerçekten ulaşım aracı olarak, çevreci ve ekonomik olarak önemsiyoruz. Kampüslerde gerçekleştirmeye başladığımız bisiklet yolları ve bisiklet destekleri projesi var. Bunu ODTÜ'de hayata geçiriyoruz. Diğer üniversite rektörleriyle de bunu zaman zaman konuşuyorum. Bizi dinamik tutan bir spor aracı." değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa'da insanların 10-12 kilometre bisiklete bindiğini hatırlatan Kasapoğlu şunları kaydetti:

"Bizler neden bu rakamlara ulaşmayalım. Bunun için gerekli altyapı bazı yerlerde zaten var. Olmayan yerlerde bunu hazırlamanın gayretindeyiz. Yeni süreçte kampüs açtığımız yurtlarda öğrenci yurttan derse bisikletiyle gidecek. Ortak bisiklet havuzu olacak. Bu imkanları arttıracağız."

Millet kıraathaneleri
Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu, millet kıraathanelerine ilişkin de şunları söyledi:

"Millet kıraathaneleri gerçekten mükemmel bir proje. Bu anlamda Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde gelişen bu proje nedeniyle kendilerine şükranlarımı arz etmek istiyorum. Bizim kültürümüzde okumak ve kitap önemli bir olgu. Bu manada da millet kıraathaneleri okumayı teşvik eden ve kitabı gündeme alan bir yaklaşım oldu. Her yaştan insanımızın bu konudaki ilgisi ve alakası bizim mutlu ediyor."

Bakanlık olarak projelere verdikleri desteklerden bahseden Kasapoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Pek çok projeyi değerlendirip finansal destek sağlıyoruz. Millet kıraathanesi yönünde pek çok proje geldi. Onları da destekledik. Her yerde irili ufaklı pek çok millet kıraathanesini hizmete alıyoruz. Devamı da geliyor. Yine gençlik merkezlerimizi 7/24 açıyoruz. Kendini genç hissedenleri genç olarak tanımlıyoruz. Herkese açık. Spor salonları içine millet kıraathaneleri açma çalışmamız var. Bazı yerlerde başladık. Kitabı her yerde yaygınlaştıracağız. Kitap bizim için en önemli arkadaş. Bu manada Bakanlık olarak kitap çalışmamız var. Her gencimize kitap hediye ediyoruz."

Gönüllük Yılı
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, 2019 yılını "Gönüllülük Yılı" ilan ettiklerini belirtti.

Bu yıl gönüllülüğü daha da yayma çalışmasını esas aldıklarını dile getiren Kasapoğlu, şunları kaydetti:

"2019 yılını 'Gönüllülük Yılı' ilan ettik. Genetik anlamda da kültürel kodlarımızla ciddi manada iyiliksever özelliğimiz var. Gençleri mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda bu yola kanalize etme çerçevesinde 2019 yılında gönüllülüğü daha da yayma çalışmasını esas aldık. Yarın da bunu Lütfi Kırdar'da sivil toplum kuruluşlarımızla birlikte paylaşacağız. Bizim Bakanlık olarak 4 milyona yakın birlikte çalıştığımız gencimiz var. Tarımdan kültüre, sağlığa ve adalete kadar pek çok alanda. İnşallah diğer bakanlıklarla iş birliği yaparak gençleri alana alacağız. Güzel bir sinerjiyi oluşturmuş olacağız."

Konuşmasında gençlik merkezlerine de değinen Kasapoğlu, "Bizim gençlik merkezlerimizde naylon poşet yerine artık gönüllü gençlerin yaptığı bez torbalarımız var. Çevre dostu. Bunu gençlerimiz hazırlıyor. Bu torbalardan 200 bin adedini dağıttık." dedi.

Radyo projesine ilişkin Kasapoğlu, "Gençlerimiz burada gönüllülük esasına göre çalışıyor. 'Aynı frekanstayız' sloganıyla 100 günlük hedef kapsamındaki bir projemiz. Yeni radyocuları yetiştirme noktasında güzel bir proje oldu. Sizi konuk etmek isteriz ama bu sefer soruları ben sorarım." ifadelerini kullandı.

Gençler arası kültür ve sanat yarışmalarını da anlatan Kasapoğlu, şöyle konuştu:

"Bilgi ve şiir yarışmamız var. Ayrıca Türk müziği ve tiyatro etkinliklerimiz var. Gençlerin ilgilendiği tüm alanları bizim alanımız olarak görüyoruz. Kültürden, sanata, edebiyata ve şiire kadar. Edebiyat bizim için önemli. Gönüllülük çalışmasında kadirşinas milletimizi görev almaya davet ediyorum."

Başlatılan yetenek taramasıyla ilgili olarak velilere bilgilendirme yapacaklarına dikkati çeken Bakan Kasapoğlu, "Velilerin bilgilendirilmesi noktasında çalışmamız var. Bilgilendirme mektubu hazırlanıyor. Veriler onlarla paylaşılacak. Velilerin iş birliği bizim için çok önemli. Kendileri E-Devlet'ten de öğrenebilirler. Aşama aşama paylaşacağız. Bu konularla ilgili bizimle irtibata geçebilirler. Bizim amacımız çocuklarımızı kazanmak." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin pek çok organizasyona ev sahipliği yaptığını hatırlatan Bakan Kasapoğlu, "Marmaris'teki Dünya Ralli Şampiyonası'nın, Cumhurbaşkanımızın katılımlarıyla onurlandırdığı bir final töreni vardı. Organizasyonların çerçevesini ve kalitesini daha yüksek noktalara taşıyacağız." diyerek sözlerini tamamladı.

Öte yandan, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Şenol Kazancı'ya, Nihad Sami Banarlı'nın "Türkçenin Sırları", Cahit Zarifoğlu'nun "Yaşamak" ve Ali Fuad Başgil'in "Gençlerle Başbaşa" kitaplarını hediye etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.