Milletvekili Dora Kahramanmaraş’ın sorunları meclis kürsüsünden anlattı! “İhtiyaçlarımız aldığımız yara kadar büyük”

Milletvekili Dora Kahramanmaraş’ın sorunları meclis kürsüsünden anlattı! “İhtiyaçlarımız aldığımız yara kadar büyük”
MHP Kahramanmaraş Milletvekili Zuhal Karakoç Dora, 6 Şubat depremlerinin Kahramanmaraş’ta yaşanan sorunları meclis kürsüsünde dile getirdi.

Kentte ulaşım’dan alt yapıya, konuttan imar sürecine, fiyat istikrarsızlığından çiftçi ve sağlık sorunlarına değinen Dora şunları kaydetti;

“Uygun Olmayan Alanlar’a ilişkin hazırlanan raporlardaki çelişkili ifadeler giderilmeli, Kahramanmaraş’ımızın yeniden imar ve inşa sürecindeki hukuki ve bürokratik engeller kaldırılmalı, süreçler vatandaş lehine kısaltılmalıdır.

İmar süreci devam ederken inşaat çalışmalarında kullanılan temel yapı malzemeleri ve hazır beton fiyatları deprem bölgesi özelinde denetlenmeli ve istisnalar uygulanmalıdır. Bölgede devlet ihaleleri alarak iş yapan şirketlerin malzeme tedariği bölge esnafından yapılmalı ve Esnaf Kefalet Kredi Kooperatiflerine sağlanan uygun şartlarda kredi-finansman desteği yeniden gündeme alınmalıdır.

Yatırım programında yer alan hastaneler ivedilikle tamamlanıp kullanıma açılmalıdır.

Yeniden yapılanma sürecinin temel koşulu olan ulaşım rahatlığını sağlamak adına Mersin-Gaziantep arasında yapımı planlanan yüksek hızlı tren hattına bağlanmasını istediğimiz Nurdağı-Kahramanmaraş hattının proje takvimi erkene alınmalı ve faaliyete geçirilmelidir.

Kahramanmaraş Havaalanında aletli iniş sisteminin (ILS) olmamasından kaynaklanan İstanbul- Kahramanmaraş seferlerinde yaşanan aksaklıkların son bulması için çalışmalar bir an önce tamamlanmalı, Ankara’ya günlük seferler konularak ulaşım mağduriyetleri giderilmelidir.

Depremzede çiftçimizin artan girdi maliyetleri nedeni ile üretime devam etmesi zorlaşmaktadır; tüm tarımsal ürünlerin stratejik ürün kapsamına alınması, TMO’nun ürüne müdahale fiyatını belirlerken çiftçinin artan maliyetlerini göz önünde bulundurması, sulama birliklerinin 2023 yılında yapmış olduğu zamların gözden geçirilerek sulama suyu fiyatının revize edilmesi bölge çiftçisini toprağa küstürmemek adına uzun vadede stratejik öneme sahiptir.

Deprem sonrasında üniversitelerdeki öğretim üyelerinin şehri terk etmemeleri için kurum geliştirme ödeneği de yeniden düzenlenmelidir. Van depremi sonrasında Van için %330’a çıkarılan bu ödeneğin, Kahramanmaraş depremi sonrasında %190’a çıkarılması planlanmasına rağmen bir yıldan uzun süredir bu kanunun çıkmasını beklemeye devam etmekteyiz.

Felaketin büyüklüğünün bilincindeyiz, bu nedenle atılan her adımın, gösterilen bütün gayretlerin kıymetinin farkındayız ve son derece müteşekkiriz.

Bu süreçte hemşehrilerimizin hoş görüsü oldukça yüksek gerçekleşmiştir ve bu hoş görünün hakkaniyetli bir karşılığı olarak kurumlarımızın bizden daha fazla zaman istemesi yerine çalışmaların hızlandırılmasını talep etmekteyiz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.