Obezite Küresel Krize Dönüşüyor

Obezite Küresel Krize Dönüşüyor
Bilim adamları, 2030 yılında obez kişi sayısının Amerika'da 65 milyon ve İngiltere'de 11 milyonu geçeceğini bildirdi.

Bilim adamları, 2030 yılında obez kişi sayısının Amerika'da 65 milyon ve İngiltere'de 11 milyonu geçeceğini bildirdi.

Uzmanlar sorunun dünya çapında büyük bir kriz olduğunu ancak yavaş yavaş ilerlediği için kimsenin farkında olmadığını belirtti. Obezitenin sonuçları ise hem maddi hem manevi yıkıcı. Japonya ve Çin'de her 20 kişiden biri obez, Hollanda' da her 10 kişiden biri obez, ve İngiltere'de her 4 kişiden biri obez , Amerika'da ise her 3 kişiden biri obez. Uzmanlar sorunun gelişmiş ülkelerin sorunu olmaktan çıkıp az gelişmiş ülkeleri de etkisine altına aldığını belirtti.

Uzmanlar, vücut kitle indeksinin (kilo ve boy oranının) 30 kg/m üzerindeki kişi sayısının yıldan yıla arttığını ve yapılan araştırmaların dunya genelinde büyük bir artış eğilimi gösterdiğini ilan etti. Japonya ve Çin' de her 20 kişiden biri obez, Hollanda' da her 10 kişiden biri obez, ve İngiltere' de her 4 kişiden biri obez , Amerika' da ise her 3 kişiden biri obez. Gelişmiş ülkelerde obez kişi sayısının yükselişi 1970 ve 1980'ler olarak görülüyor. Ancak obezitenin geliri düşük ülkelere de yayılmaya başlaması raporun altını çizdiği diğer bir gerçek. Dünya çapında bir milyar 500 milyon kişi fazla kilolu . Uzmanlar fiziksel aktivitelerin azalması, yemek sektöründeki tüketim alışkanlıklarının giderek kötüleşmesini ilk nedenler olarak görüyorlar. Uzmanlar hükümetlerin sorunu , tarımsal politikaları kötü yönetmek, sağlıksız ürünleri yasaklama ve kısıtlama getirmedikleri gibi okullarda da öğrenci yemeklerini düşünmeden sunmalarının sorunu daha da başıboş bıraktığını ifade ettiler.

Sonuçlar ise akut ve kronik bir çok hastalığı beraberinde getirirken örneğin Amerika'da obezite nedeniyle 7-8 milyon kişinin diyabet, 6.8 kişinin koroner kalp hastalıkları, 539.000 kişinin kanser olmasını beraberinde getireceğini tahmin ediyor. Uzmanlar sorunla baş etmek için kısa süreli diyet programları ile günde 500 kalori kesmek yerine, uzun vadeli kalıcı bir beslenme için günde 100 kalori keserek 3 yılda sağlıklı oranı yakalamalarını tavsiye ediyorlar.

Profesor Boyd Swinburn, "Burada obezitenin bir salgın olarak yayıldığı üzerine yaptığımız raporu paylaşmak için bulunuyoruz. Asıl mesaj bu sorun büyük küresel bir kriz ancak kriz olarak ele alınmamasının nedeni yavaş yavaş ilerliyor olmasından kaynaklanıyor. Eğer bir şey yapılmazsa küresel olarak sağlık bütçelerinde büyük bir darbe yapacak" ifadelerine yer verdi. Asistan Profesor Clare Wang "Bu raporda sadece Amerika'ya bakmadık, Amerika ve İngiltere'yi inceleyerek karşılaştırmalarda bulunduk. Obezite gelişmiş ülkelerde çok yüksek ancak gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerde de sorun büyümeye başladı" açıklamasında bulundu.

James Salmon "Ben öğretmenim ve kilolu öğrencilerim de var farkındayım sorunun bence çok fazla tatlı ürünün piyasada olması fiziksel aktivitenin olmaması sorunu büyütüyor. Daha iyi bir diyete ve sporu içine alan bir diyete ihtiyaçları var. Ben Amerika'da bulumdum sorun orada daha büyük ben kendim kiloluyum ama Amerika'da kendimi çok zayıf hissettim. Bu sorunun 25-30 yılda daha da büyüyeceğini düşünüyorum. Devletin rolü önemli okullarda porsiyonlar ve seçilen yemeklerle öğrencilere neler yemelerini öğretiyorlar" ifadelerine yer verdi.

Lynn Anthey ise "Bugün bence insanlar çok fazla kötü yemekler yiyorlar piyasada çok fazla fast-food var ancak biz ailecek sağlıyız vejetaryen besleniyoruz ve spor yapıyoruz" ifadelerine yer verdi.

İHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.