Bitki Sağlığı İçin Çalışmalar Devam Ediyor

Bitki Sağlığı İçin Çalışmalar Devam Ediyor
Entegre Mücadele kapsamında Çokak ve Çiğşar Köylerinde yapılmakta olan Kiraz Entegre Mücadele Programı titizlikle uygulanmaya devam etmektedir.

Bu program kapsamında 2015 yılında 59 çiftçiye ait toplam 1000 da alana 145 adet sarı yapışkan tuzak asılmış ve düzenli olarak tuzak kontrolleri yapılarak Kiraz Sineği mücadele zamanı tespit edilmiştir

Ayrıca Kiraz hastalık ve zararlıları ile mücadele teknik talimatlarına uygun olarak insan sağlığı ve çevre sağlığı göz önünde bulundurularak zararı en az olan en ucuz ilacın zamanında ve dozunda kullanılması için çiftçilerin bilinçlendirilmesi yönünde yapılan çalışmalar devam etmektedir.

Zirai İlaç Bayileri her ay en az bir defa denetlenerek yönetmeliğe aykırı bir durumlarının olup olmadığı kontrol edilmektedir. İlçede faaliyet gösteren Kimyevi Gübre Bayileri ayda en az 1 kez denetlenerek bayisi olmadıkları gübreleri satmamaları konusunda uyarılmaktadırlar.

İlçemizin ön plana çıkan önemli ürünü kirazda kalite ve kalibrasyonun artırılması çalışmaları kapsamında EDUSER ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzün ortak olarak organize ettiği   Isparta ilinde düzenlenen Kiraz-Vişne Çalışma Toplantısına teknik personelimizin ve kiraz yetiştiriciliği yapan 16 çiftçimizin katılması sağlanmıştır. Ayrıca bu gezi kapsamında Eğirdir’de bulunan kiraz işleme ve paketleme fabrikalarına da teknik gezi yapılmıştır. Böylece üretimden paketlemeye kadar olan aşamaların çiftçilerimiz tarafından görülerek ilçemizdeki üretime örnek teşkil etmesi amaçlanmıştır.

Entegre Mücadele Programı kapsamında olan uygulama bahçeleri haftada en az 1 kez kontrol edilerek çiftçilere gerekli eğitim, hastalık ve zararlı kontrolü konusunda gereken yardımlar yapılmaktadır

Üretici Kayıt Defteri tutma zorunluluğu olan ve ilçemizde ekonomik anlamda yetiştiriciliği yapılan ürünlere ve sahiplerine Üretici Kayıt Defterleri verilmekte böylece gerek ilaç kullanımı gerekse ilacın uygulanması hususunda kontrollü çalışmalar yapılması hedeflenmektedir

Üretici Kayıt Defteri Kontrolleri yapılarak ilgili ürünlerde kullanılan tarım ilaçlarının reçetelendirilmesi, temin edilmesi ve uygulanması konusunda denetim sağlanmaktadır.

İlçemizin 20 Mahallesinde görülen çekirge ile mücadele kapsamında İl Müdürlüğümüzce temin edilen ilaçların çiftçilerimize dağıtmak ve gerekli eğitim verilerek yaklaşık 3.500 dekar alanda mücadelesi yapıldı.

Buğday üretim alanlarımızda görülen Süne zararlısına ve sarı pas hastalığına karşı çiftçilerimiz eğitilmiş ayrıca sürvey çalışmaları ve düzenli tarla kontrolleriyle birlikte yapılan mücadele sonucu buğday üretiminde olası ürün kaybı önlenmiştir.

Elma,Armut, Ceviz ve Kiraz hastalık ve zararlılarına karşı mücadele edilmesi amacıyla çiftçi eğitim toplantıları yapılmıştır. Ayrıca bahçe ziyaretleri de yapılarak çiftçilerin pratik uygulamada da mücadele yöntemlerini görmesi sağlanmıştır.

1-837.jpg2-643.jpg3-409.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.