“Enflasyon Kaynaklı Riskler Varlığını Sürdürüyor”

“Enflasyon Kaynaklı Riskler Varlığını Sürdürüyor”
Mali Müşavir ve İşadamı Fatih Ölmez TÜİK’in açıklamış olduğu Eylül ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Ölmez, “Güçlü iç talep, enflasyonda talep kaynaklı baskıların devam etmesine neden oluyor” dedi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) eylül ayına ilişkin ÜFE ve TÜFE verilerini yayımladı. Buna göre tüketici fiyatlarında yıllık enflasyon %19,58 seviyesine gelip son 30 ayın zirvesine çıkarken yıllık çekirdek enflasyon %16,98'e yükseldi. Üretici fiyatlarıysa yıllık bazda %43,96 arttı.

Verilere göre; en yüksek artış %28,79 ile gıda ve alkolsüz içecekler, %23,27 ile ev eşyası ve %23,27 ile lokanta ve otellerde görüldü. En düşük artışsa %1,80 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti.

ENAGrup verisi: Bir grup akademisyen tarafından hazırlanan ve enflasyon verilerini açıklayan Enflasyon Araştırma Grubu'na göre ise Tüketici Fiyat Endeksi'nde (E-TÜFE) eylül ayındaki artış %2,89 olurken 12 aylık artış oranı %44,70 olarak gerçekleşti.

ENFLASYON ÜZERİNDE Kİ RİSKLER

Güçlü iç talep, enflasyonda talep kaynaklı baskıların devam  etmesine neden oluyor. Hizmetler sektöründe KDV indiriminin uzatılmaması, bu kalemlerde yukarı yönlü baskı yaratabilir.

BOTAŞ zammı, ÜFE kaynaklı ve enerji fiyatları kaynaklı risklerin devam etmesini getiriyor. Petrol fiyatlarındaki yüksek seyir sürüyor.

Global gıda fiyatları yükseliş eğilimini koruyor. Bazı sigaralara gelen zam ekim ayı enflasyonunda etkili olacak. Sigaranın enflasyon sepeti içerisindeki ağırlığı %4,57. Tedarik zinciri aksaklıkları kaynaklı riskler devam ediyor

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.