Yıldız: ''Bizim Önceliğimiz 9 Kişiye Ulaşmak''

Yıldız: Bizim Önceliğimiz  9 Kişiye Ulaşmak
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Afşin-Elbistan B Termik Santraline kömür sağlanan sahada yaşanan heyelana ilişkin önceliklerinin, kayıp 9 kişiye bir an önce ulaşmaktır dedi.

Yıldız, Afşin-Elbistan B Termik Santrali İşletme Müdürlüğünde yetkililerle yaptığı toplantının ardından yaptığı açıklamada, Afşin-Elbistan B Termik Santraline kömür tedarik edilen ve özel sektör tarafından işletilen Çöllolar kömür sahasında, afet denilebilecek ölçüde ciddi bir toprak kayması olduğunu ifade etti.

Olayda 1 kişinin öldüğünü ve haber alınamayan 9 kişinin olduğunun hatırlatan Yıldız, toplantıda olaya ve olayın ardından yürütülen çalışmalara ilişkin yetkililerden ve ilgililerden bilgi aldığını kaydetti.

3.20110215095659.jpg

Yıldız, vefat eden işçiye Allah'tan rahmet, kederli ailesine baş sağlığı dileyerek, haber alınamayan 9 kişinin durumuna ilişkin zamanın aleyhlerine çalıştığını bildiklerini, ümitlerini kaybetmemeye çalıştıklarını vurguladı.

Toplantıda öncelikli meselenin kayıp 9 kişiye bir an önce ulaşmak olduğunun bir kez daha altını çizdiklerine dikkati çeken Yıldız, şöyle konuştu:

''Bizim en öncelikli meselemizin, bu arkadaşlarımıza ulaşmak olduğunun tekrar altını çizdik. Tabii ki işimiz kolay değil. Burada 50 milyon ton civarında bir topraktan bahsediyoruz. Bir kilometrelik, 2 kilometrelik bir yerin, yaklaşık 110-120 metre kalınlığında, zaman zaman 135 metreyi bulan kalınlıkta kaydığını, ciddi bir toprak kaymasının, heyelanın olduğu bir yerden bahsediyoruz.

4.20110215095707.jpg

Bizim önceliğimiz öncelikle 9 arkadaşımıza ulaşabilmek. Ancak bir yandan su çıkıyor, bu toprak suyla besleniyor. Yeni kurtarma ekiplerimizin, ister özel sektörden olsun, isterse kamudan herhangi bir yeni risk, hayati tehlike açısından da çalışmalar son derece dikkatle takip ediliyor. Hem zeminde hem de bu kayan toprakta yapılan analizlerde bu toprağın giderek daha da çamurlaştığını, 400 tane pompayla su çekilen bu yerde şu anda ancak 200 pompanın çalışabildiğini görüyoruz.''

Kayıp 9 kişiye ulaşılabilmesi için yer değiştiren toprağın daha fazla sıvılaşmaması gerektiğini belirten Yıldız, 50 milyon ton hafriyatın içinden 9 kişinin alınabilmesi için çalışma yürütülürken, başka insanların hayatını riske etmemenin de önemli bir konu olduğunu ifade etti.

    5.20110215095714.jpg

''KONUMUZ İŞÇİLERE ULAŞMA KONUSUDUR''

Yıldız, alandan kömür tedarik edilen Afşin-Elbistan B Termik Santrali'ne ilişkin ''üretim ne olacak?'', ''kömür olacak mı, olmayacak mı?'' gibi sözler sarf edildiğini duyduklarını kaydederek, bu konuların kendileri için öncelikli olmadığını belirtti.

''Bunlar şu anda bizim önceliğimiz değil. Şu anda bizim tek önceliğimiz var, bu arkadaşlara bir an önce ulaşabilmek. Biz bunun için birtakım alternatif çözümlerini bulabilir ya da bulmayabiliriz. Yani Termik santralin enerji üretimiyle ilgili konu şu anda bizim için öncelikli konu değil. O konuda arkadaşlarımız çalışıyorlar ama bizim en önemli önceliğimiz, buradaki işçiler ve mühendislerimize, topoğraflarımıza ulaşmak'' diyen Yıldız, toprak altında yalnızca işçilerin kalmadığını hatırlattı.

Yıldız, şunları kaydetti:

''Bu konu ne üzerinde siyaset yapılacak bir konudur ne de üzerinde parti çalışması yapılacak bir konudur. Burada öncelikle kardeşlerimize ulaşmakla alakalı konumuz vardır. Tabii ki bu konuyla alakalı hem cumhuriyet savcılığımız kanalıyla hem de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığıyla beraber soruşturmalarını başlatmıştır, incelemelerini başlatmıştır.

Fakat söz konusu hafriyat çok ciddi bir miktardır, hafriyat çok ciddi bir miktardır. Şu ana kadar Çöllolar'da yapılan çalışmalarda 138 milyon ton toprak alınmıştır. Ama şu anda kayan toprak miktarı 50 milyon tondur. O yüzden bu bulunduğumuz bölgede ciddi bir coğrafya değişikliği oldu. Bu 3-4 kilometrelik alanda ciddi bir coğrafya değişikliği oldu.''

Yıldız, kayıp 9 kişinin bulunması için GSM hassas arayıcılarla elektromanyetik dalgalar gönderilerek, AKUT ekipleriyle ve insana duyarlı köpeklerle, ellerindeki teknik cihazları kullanarak bir çalışma gerçekleştirildiğini bildirdi.

60 metre derinlikteki toprağın 4-5 metreden sonraki bölümünde sıvı ortamın daha çok olmasının kayıp 9 kişiye ulaşılmasını güçleştirdiğini vurgulayan Yıldız, toplantıda yapılabilecek çalışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulunduklarını yineledi.

   

''AZALMAYAN HASSASİYETİMİZLE ÇALIŞMALAR DEVAM EDECEK''

Yıldız, ''Her gün azalmayan hassasiyetimizle çalışmalar devam edecek. Bunu bilmenizi isterim. Ama yeni bir cana malolmamak açısından da bu çalışmalar dikkatle takip edilecek'' diye konuştu.

6.20110215095725.jpg

Toprak altında 9 kişinin kaldığı olaya kayıtsız kalmalarının kesinlikle düşünülemeyeceğini vurgulayan Yıldız, ''Hem hepimizi derinden üzen bu olayın tekrarlamaması hem de o arkadaşlarımıza, kardeşlerimize ulaşabilmek açısından bir işlem yapmamız söz konusudur. Makinesiz böyle bir işlem yapmak söz konusu değildir. Ama makinenin o alana girebilmesi için de zemini sağlamlaştırmamız lazım. Herhangi bir yeni heyelanın olma ihtimali de vardır, bu konuda da duyarlı olmamız lazım'' diye konuştu.

Yıldız, açıklamalarının ardından gazetecilerin ve vatandaşların sorularını yanıtlarken, kömür üretim sahasındaki toprak kayması riskinden çevredeki yerleşim yerlerinin etkilenmesinin söz konusu olmadığını belirtti.

Konunun soruşturulması ve diğer işlemlerin yerine getirilmesinde bir aksaklığın kesinlikle olmayacağını, ama kendilerinin ilk planda bu konuları değil ulaşılamayan kişilerin durumunu ele aldıklarını kaydetti. Yıldız, bu nedenle ''suçlu kimdir'', ''suçlu var mıdır, yok mudur'' konularında ''kesin hüküm cümleleri'' kullanmadıklarını bildirdi, bu konunun altını çizdiğini vurguladı.

Türkiye'nin Afşin-Elbistan Termik Santrali'nde gerçekleşecek enerji üretimine ilişkin bir meselesinin olmadığını, Türkiye'nin ihtiyacını karşılayacak enerjiye sahip olduğuna dikkati çekti. Yıldız, açıklamalarının ardından haber alınamayan 9 kişinin aileleriyle görüştü, olayda hayatını kaybeden dozer operatörü Ruşen Demir'in babası Osman Demir'e taziye ziyaretinde bulundu.

Yıldız'ın geceyi Afşin'de geçireceği ve yarın da heyelan alanında incelemelerde bulunacağı bildirildi.

 

BU KONU SİYASET ÜSTÜ BİR MESELEDİR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Afşin'deki Çöllolar açık kömür üretim sahasında meydana gelen göçüğün siyasete alet edilmesine çok üzüldüğünü, konunun siyaset üstü bir mesele olduğunu söyledi.

Dün bazı siyasi parti temsilcilerinin ve milletvekillerinin olay yerine geldiğini ve açıklamalarda bulunduğunu öğrendiğini kaydeden Yıldız, şöyle konuştu:

''Dün olay yerine gelen bazı siyasi parti temsilcilerinin ve milletvekillerinin yapmış oldukları açıklamalar ile konuyu siyasete alet etmeye çalıştıklarını duydum. Buna çok üzüldüm. Bu konu siyaset üstü bir meseledir. Bunun üzerinden siyaset yapmak yanlıştır.Burada yaşanan olay bir toprak kaymasıdır. Burada insan ihmali var mıdır, yok mudur bilmiyoruz. İlgili kurumlar bütün bu konuları araştırıyor, hazırlayacakları raporlarda bu mesele ortaya çıkacak. Varsa suçlu, cezasını çekecek ama şimdiden birilerini suçlamak yanlıştır. Bilim adamları teknik incelemelerini detaylı bir şekilde sürdürüyor. Yeni can kayıplarının yaşanmaması için bölgede önlemlerimizi sürdürüyoruz. Kömür ocağındaki zeminde biriken suyun çekilmesi için şu anda 200 kuyudan pompalarla su çekiliyor. Zemini kurutabilirsek yeni toprak kaymalarının önüne geçmiş olacağız. O zaman da toprak altındaki kardeşlerimizin çıkarılması kolaylaşacak.''

Önceliklerinin toprak altındaki vatandaşlara ulaşmak olduğuna ve başka bir hedefleri olmadığına dikkati çeken Yıldız, ''Önceki gece ailelerle de görüştük, zor bir olaydır. Ailelere sabır diliyoruz. Şunu herkes iyi bilsin ki sorunun çözümü konusunda devlet bütün imkanlarını seferber etmiş durumdadır'' dedi.

Yıldız, incelemelerinin ardından arama kurtarma çalışması yapmak için bekleyen sivil savunma ekiplerinin yanına giderek sohbet etti. Yıldız, arama kurtarma çalışmalarında kullanılan köpekler Hektor ve Aleks'in kabiliyetleriyle ilgili bilgi aldı.

 

SIRA DIŞI BİR TOPRAK KAYMASIYLA KARŞI KARŞIYAYIZ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Afşin'deki Çöllolar açık kömür üretim sahasında meydana gelen göçükte toprak altında kalan 9 kişiyi arama ve kurtarma çalışmalarının, heyelan riski bulunan alanların dışında sürdürüleceğini söyledi.

Yıldız, Afşin-Elbistan B Termik Santrali İşletme Müdürlüğü Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında, yetkililerle yaptığı görüşmeler ve göçük alanındaki incelemelerin ardından bir kısım kararlar aldıklarını ve bu kararları kamuoyuyla paylaşmak istediğini belirtti.

Çöllolar açık kömür üretim sahasında kömür çıkarma faaliyetlerinin resmi olarak durdurulduğunu kaydeden Yıldız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerinin çalışmaları sonucunda, arama kurtarma çalışmalarının riskli olmayan bölgelerde sürdürülmesine karar verildiğini bildirdi.

Yıldız, şevlere 100 metre yaklaşma mesafesindeki alanların riskli olduğunu ifade ederek, arama ve kurtarma çalışmalarının, göçük alanının riskten uzak bölümlerinde, kimsenin sağlığı riske edilmeden yapılacağını kaydetti. Sahada yaptıkları çalışmaların bölgede yeni heyelanlar olabileceğini ortaya koyduğunu vurgulayan Yıldız, ''Heyelan riski olan bölgeler var. Bu yüzden o bölgelerde bir çalışma yapılması söz konusu olmayacak'' dedi.

Taner Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Tabii ki toprak altında kalanların, özellikle canlı olma ihtimaline karşılık olarak arama kurtarma ekiplerimizin yanındaki köpeklerin yanında, hayatını kaybetmiş olma ihtimallerinin büyük olmasına karşılık da bu sefer bu tarz arama yapabilecek köpekleri aynı şekilde burada bulunduracağız. Bununla alakalı hem Ankara'dan hem İzmir'den yeni bir ekip buraya gelecek.''

   

''YETKİMİZ DE YOK İMKANIMIZ DA YOK''

Şu andaki birinci amaçlarının toprak altındaki 9 kişinin durumuyla ilgili olduğunu, kayıpların bulunması için çalışmaların sonuna kadar sürdürüleceğini vurgulayan Yıldız, şöyle devam etti:

''Bu şu demek değil değerli arkadaşlar, soruşturmalar, bununla ilgili hukuki süreç, denetim, müfettişler bunlar çalışmayacak anlamında değil. Bunlar çalışmaya başladılar. Başından beri biliyorsunuz bu çalışmalar başladı ve aynı şekilde yürütülüyor. Bu işin sorumlusu kimse, ister özel ister kamu, bununla ilgili çalışmalarımız, tespitlerimiz devam edecek. Kimsenin kimseye yaptığına, yanlış yaptıklarına kayıtsız kalma imkanımız yoktur. Böyle bir yetkimiz de yoktur, imkanımız da yoktur. Ama olayı doğru tespit edip doğru şekilde davranabilmemiz lazım.''

   

SIRA DIŞI BİR OLAY

Yıldız, sıra dışı bir toprak kaymasıyla karşı karşıya olduklarına dikkati çekti. Literatürde, dünyada ve Türkiye'de 50-60 milyon metrüplük heyelana ilişkin bir çalışma olmadığını, dünyada bu büyüklükte bir heyelanın olduğunun de pek bilinmediğini ifade etti.

Bakan Yıldız, ''Sıra dışı bir toprak kaymasıyla karşı karşıyayız. Heyelanın yeni heyelanlar oluşturabileceğini de burada tekrar söylüyorum'' diye konuştu.

Heyelanın neden kaynaklandığına ilişkin henüz net bilgilere ulaşılamadığına, söylenebilecek bir nedenin doğruluğunun sondaj ve laboratuvar sonuçlarıyla teyit edilmesi gerektiğine dikkati çeken Yıldız, bunun için zamana ihtiyaç olduğunu belirtti.

Yıldız, en öncelikli amaçlarının toprak altında kalanlara ulaşmak olduğunu, sahanın işletilmesiyle ilgili bir kaygılarının, endişelerinin bulunmadığını kaydetti.

Yürütülen çalışmaya ilişkin kamuoyunun düzenli olarak bilgilendirileceğini anlatan Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Dün akşam, toprak altında kalanların aileleriyle buluştuk. Bir kısım bilgileri onlarla paylaştım. Bizden bir tarih verip veremeyeceğimizi sordular. 'Hangi gün çıkartılabilirler' diye sordular. Biz kendilerine kamuoyuyla paylaştığımız bilgileri paylaştık, bir tarih vermedik. Dediğim gibi sıra dışı bir toprak kayması. Toprak kayması sırasında alanda kömür çıkarma faaliyeti de yürütülmüyordu.

Şu ana kadar, 2008 yılından bu yana buradan 138 milyon ton bir hafriyat yapılmış, 25 milyon metreküp civarında bir su boşaltılmış, 26 milyon ton dolayında bir kömür çıkarılmış. Ama şu anki heyelanda 50 milyon tonun üzerinde bir hafriyat olmuş. Şu anki heyelanın miktarı çok yüksektir. O yüzden zaten heyelanı alışılmışın dışında, sıra dışı diye kastediyorum.''

 

BAKAN YILDIZ, HAYATINI KAYBEDEN YAŞAR ALKAYA'NIN AİLESİNİ ZİYARET ETTİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Afşin'deki Çöllolar açık kömür üretim sahasında 6 Şubat’ta meydana gelen göçükte hayatını kaybeden işçi Yaşar Alkaya'nın ailesini ziyaret etti.

Alkaya ailesinin Elbistan Kızılcaobası Mahallesi'ndeki evine TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Avni Doğan ile giden Yıldız, işçinin eşi Meryem Alkaya ve oğlu Soner Alkaya ile yakınlarına başsağlığı dileklerini iletti.

Yaşar Alkaya'nın 8 yaşındaki kızı Esra ile ilgilenen Bakan Yıldız ve beraberindekiler daha sonra göçükte yaralanan işçi Baki Kahya'yı tedavi gördüğü Elbistan Devlet Hastanesinde ziyaret etti.

Hastane girişinde Başhekim Murat Gönen tarafından karşılanan Bakan Yıldız, tedavisi süren Kahya'ya geçmiş olsun dileğinde bulundu.

Yıldız ve beraberindekiler ziyaretlerinin ardından Afşin ilçesine hareket etti.

Çöllolar açık kömür üretim sahasında 6 Şubatta yaşanan göçükte, işçi Yaşar Alkaya hayatını kaybetmiş, 10 kişi de yaralanmıştı. AA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.