Şeref Usta’nın Dilinden Maraş Usulü Çiğ Köfte

Şeref Usta’nın Dilinden Maraş Usulü Çiğ Köfte
Ferah Pastanesi Müdürü Şeref İnalbars, her hafta sipariş üzerine Maraş Usulü Çiğ Köfte yapıyor.

Gazetemiz okuyucular için kendisinden yöremize ait bol acılı köftenin tarifini aldık.

Şeref Usta, gereç ve malzeme olarak

 “250gr yağsız dana eti, 400gr ince çiğ köftelik bulgur, 2 yemek kaşığı acı biber salçası(tepeleme), 1 yemek kaşığı domates salçası(tepeleme),150gr isot , 2 baş soğan (orta büyüklükte), 5 diş sarımsak, yarım demet taze nane, yarım demet maydanoz

1 bağ yeşil soğan ( sadece yeşil kısmı) 2 tatlı kaşığı kimyon, 1 tatlı kaşığı yenibahar

1 tatlı kaşığı kara reyhan, 1/2 tatlı kaşığı tarçın, 1/2 tatlı kaşığı karabiber, malzemeye göre az taze yağ, ceviz yada fıstık kırığı yada çedene içi kullanıyor.

Yapıma başlamadan önce;  Kuru soğanlar ve sarımsaklar minik minik doğranır(asla robatta çekmeyin veya rendelemeyin soğan suyu çiğ köftenin tadını bozar)İçine biber salçası ve domates salçası, baharatlar ve et katılır(et kesinlikle keserle dövülmeli, yada zırh ile) ve iyice karışana dek yoğrulur. Daha sonra hazırlamış olduğunuz karışıma bulgur katılır ve yoğrulmaya başlanır. Bulgur iyice yumuşayıncaya dek yoğurmaya devam edin arada bir az miktarda su verin.(Tüm yoğurma işlemi boyunca kullanacağınız su miktarı 2 çay bardağını geçmesin)Bulgur macun kıvamına geldiğinde doğramış olduğunuz maydanoz, nane ve yeşil soğanı katıp son kez az miktarda su verip yaklaşık 3 dk kadar yoğurun. Çiğ köfteniz hazırdır.

Şeref usta, kişilerin damak tadı farklı olduğu için bu malzemelere bazen ilave yaptığını, bazen çıkarttığını da ifade ediyor. Yanında yufka ekmeği tavsiye eden ustamız, köfteyi acı bulanların, cacıkla yada yoğurtlu çorba ile köfte yemeyi öneriyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.