Sani Konukoğlu Vakfı Öğrenci Buluşması

Sani Konukoğlu Vakfı Öğrenci Buluşması
Hocalarınız sizin hafızanızı açıyor, genişletiyor. Bunu dolduracak ve geliştirecek olan sizlersiniz.

SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, üniversite eğitiminin bireyin ufkunu açtığını belirterek, “Hocalarınız sizin hafızanızı açıyor, genişletiyor. Bunu dolduracak ve geliştirecek olan sizlersiniz” dedi.

Sani Konukoğlu Vakfı’ndan burs alan ve İç Anadolu Bölgesi’ndeki üniversitelerde öğrenim gören öğrencilerle Ankara Hilton’da bir araya gelen Konukoğlu, iş ve hayat deneyimlerini paylaştı.

Küçük yaşlardan itibaren çalışmaya ve sanata büyük ilgi duyduğunu ve babasının karşı çıkmasına rağmen ortaöğretimini yarım bırakarak babasının işyerinde çalışmaya başladığını kaydeden Konukoğlu, işyerinde yer süpürmekten, tezgah silmeye kadar her işi yaptığını söyledi.

“İşyerinde işletme sahibinin oğlu değil, normal bir çalışan olarak görev yaptım” diyen Konukoğlu, babasının kendisini ustalarına “eti sizin, kemiği benim” diyerek teslim ettiğine dikkati çekti.

İşletmede çalıştığı dönemde ustalarının kendisine hiçbir zaman patronun oğlu gibi yaklaşmadıklarını, kendisinin de öyle bir beklentiye girmediğini anlatan Konukoğlu, “Ustalarım çeşitli bahanelerle enseme tokat da attılar, sildiğim tezgahı,  ‘olmamış’ sözleri ile yeniden sildirdiler, kasten devirdikleri çöp tenekesi dolayısıyla yeri bir kez daha süpürmek durumunda kaldım ama hiç tepki göstermedim” diye konuştu.

ÖĞRENCİLERE UYARILAR

Bu noktalara patron oğlu olarak değil, çalışarak ve her kademenin hakkını vererek geldiğini vurgulayan Konukoğlu, öğrencileri başarılı olmaları için öncelikle empati kurmayı öğrenmeye çağırdı.

“Empati kurun, kendinizi her konuda ve her zaman karşınızdakinin yerine koyun. Ayrıca, hedef belirleyin. Hedefiniz uzandığınızda erişebileceğiniz ve ne yaparsanız yapın erişemeyeceğiniz noktada olmamalı” diyen Konukoğlu, şöyle devam etti:

“Her zaman sahip olduklarınızın kıymetini biliniz. En azından, çok az gence nasip olan üniversite eğitimi almanın mutluluğunu yaşayın. Bu okulları kazanamayan arkadaşlarınızı düşünün ve halinize şükredin ama bununla yetinmeyin ve ‘Neden bir işadamı, bu okulda neden profesör olmayayım? Neden en iyi mühendislerden, iktisatçılardan, avukatlardan, doktorlardan birisi olmayayım’ diye hırslanın. Ancak, hırsınız aklınızın önüne geçmesin. Hırsın fazlasının zarar olduğunu da unutmayın.

İş başvurusu yaparken veya görüşmeye gittiğinizde kıyafetinize ve görüşmeye gittiğiniz kişi ‘oturunuz’ demeden oturmamaya dikkat edin. Şu hataya da düşmeyin;  bu okulları bitirenler geliyorlar, ‘maaşım ne olacak, makamım ve arabam olacak mı’ diyor. Çalışıp, başarmadan yüksek maaşı, müdürlüğü, arabayı bunları beklemek hayaldir. İş görüşmeleri başta olmak üzere her türlü görüşmede kıyafetinize ve üslubunuza dikkat ederseniz, kazanan siz olursunuz.”

KEŞKE…

Konukoğlu, eğitimini yarında bırakmasının hayatında “keşke” dediği tek şey olduğunu ve her zaman “Keşke okusaydım” diye pişmanlığını dile getirdiğini belirtti.

“Keşke okusaydım, keşke yabancı dilim olsaydı” diyen Konukoğlu, kendi kuşağındaki az sayıda insanın, babalarının kurduğu iş olmasaydı, ilkokul mezunu olarak bu noktalara gelmelerinin mümkün olmayacağının altını çizdi.

Meziyetlerini eğitim ve yabancı dil ile geliştirip pekiştiremeyenlerin günümüzde başarılı olmasının zorluğunu anımsatan Konukoğlu, “Bazılarınız, ‘zenginlerin hangisi okumuş’ diyorsunuzdur. Bu söz bizim dönemimiz için geçerliydi ama artık iyi bir eğitim ve iki yabancı dilin önemi ve gerekliliği tartışılamaz” diyerek, gençleri kendilerini geliştirmeleri için uyardı.

Üniversite eğitiminin bireylerin ufkunu açtığını, öğrencilerin aldıkları bilgi doğrultusunda kendilerini geliştirmesi gerektiğini bildiren Konukoğlu, “Üniversiteler, hocalarınız hafızanızı açıyor, genişletiyor. Bunu dolduracak olan sizlersiniz” diye konuştu.

Konukoğlu, öğrencilere, mezuniyet sonrasında bir işyerinde işe başlanılması halinde neler yapmaları gerektiğini, şöyle açıkladı:

“Sizden önce işe başlayanlara, hele hele aynı birimdeyseniz, eğitim düzeyi sizden daha az dahi olsa, en azından o işi tam anlamıyla kavrayana kadar sakın saygıda kusur etmeyin. Onların kıskançlığına ve bilgi saklamasına neden olmayın. ‘Abi - abla’ derseniz, ‘kardeşi’ olursunuz. Saygı sevgiyi, sevgi saygıyı getirir. Hizmet etmekten gocunmayın. Bir üstünüz sizden bir bardak su istese dahi, içtenlikle götürün.”

Babası Sani Konukoğlu’nun, “İşin Hilesi Dürüstlüktür” sözünün başarılarında önemli etken olduğunun altını çizen Konukoğlu, öğrencilere yokluklar ve zorluklar karşısında pes etmemeleri çağrısında bulundu.

Konukoğlu, başarılı olmak için, ne iş yapılıyorsa yapılsın, işi en iyi şekilde yapılması gerektiğini söyledi.

PAYLAŞMAK MUTLULUKTUR

Tekstil sektöründe faaliyet gösteren SANKO’yu babasının vefatı sonrasında kardeşleri ile birlikte diğer sektörlere de yönelttiklerini vurgulayan Konukoğlu, “Babamın 1994 yılında bir sektörde 7.000 çalışanla devrettiği SANKO’yu, 13 sektörde yaklaşık 14.000 kişinin istihdam edildiği büyüklüğe eriştirdik” diyerek, başarı hikayesini paylaştı.

Başarılı olmalarının ve büyümelerinin sırrının paylaşmaktan geçtiğine işaret eden Konukoğlu, şu bilgileri verdi:

“Sani Konukoğlu Vakfı aracılığı ile 1.500’ün üzerinde üniversite öğrencisine burs veriyoruz. Burs alan öğrencilerden bir isteğimiz var. Ekonomik durumları iyi olduğunda, ailesinin geçimini sağladıktan sonra en azından bir öğrenciye burs vererek okumasını sağlamaktır. Bunu yapanların bize karşı hiçbir gönül borcu kalmaz ve ekonomik olanağı olmayan zeki öğrenciler yükseköğrenim yapma fırsatı bulur.

Valilikle işbirliği içerisinde 65 bin kişiye gıda yardımı yapıyoruz. Milli Eğitim Müdürlüğü ile koordine ederek 10 bin öğrenciye kıyafet, 10 bin öğrenciye kırtasiye yardımı gerçekleştiriyoruz. Herkes olanağı ölçüsüne toplumla paylaşırsa, o ülkede birlik ve dirlik hakim olur. Türkiye bugün dimdik ayaktaysa bunun bir nedeni de akrabalar arasında var olan yardımlaşma anlayışının, milletçe uygulanmasıdır.”

Toplantıda, İnovasyon, Ar-Ge ve Kariyer Eğitimcisi ve Danışmanı Prof. Dr. C. Ruhi Kaykayoğlu, öğrencilere “Üniversitede Kariyer Planlaması ve Geleceği Bugünden İnşa Etmek” konulu sunum yaptı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.