Proje Ekibi KMTSO'yu ziyaret etti

Proje Ekibi KMTSOyu ziyaret etti
Kahramanmaraş’ta Kaybolmaya Yüz Tutmuş El Sanatlarının Canlandırılması konulu projeyi tanıtmak üzere Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Sıtkı Bilgin ile Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Öğretim Görevlisi Cavit Polat, Odamız Yöne

Kahramanmaraş’ta Kaybolmaya Yüz Tutmuş El Sanatlarının Canlandırılması konulu projeyi tanıtmak üzere Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Sıtkı Bilgin ile Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Öğretim Görevlisi Cavit Polat, KMTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kadir Gülkesen’i ziyaret etti.

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Sıtkı Bilgin, Kahramanmaraş’ta bazı el sanatlarının kaybolmakta olduğunu ve bazılarının da yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını ifade ederek, “Bir zamanlar İstanbul Kapalı Çarşısı ve Bağdat’tan sonra üçüncü büyük kapalı çarşıya sahip olan Maraş Kapalı Çarşısında, dericiliğin, kuyumculuğun, oymacılığın, bakırcılığın, keçeciliğin tüm alanlarında faaliyetler sürdürülürken, sonraları çeşitli nedenlerden dolayı Maraş el sanatlarında gözle görülür gerilemeler ve yok olmalar yaşanmıştır. Geleneksel özelikler taşıyan el sanatları, fabrikasyon ürünlere dönüşmüştür. Bu da dolaylı olarak ekonomiye ve iş gücüne olumsuz etki etmiştir. Bu proje ile Kahramanmaraş’ta el sanatlarının gerilemesine ya da yok olmasına etki eden faktörler, saha çalışmaları  ve bilimsel araştırmalarla tespit edilerek çıkan sonuçlar  rapor halinde TUBİTAK’a sunulacaktır. Yine yapılan çalışmanın sonuçları Kahramanmaraş’ı doğrudan ilgilendireceği için Kahramanmaraş Valiliği, Kahramanmaraş Belediyesi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ve Kahramanmaraş’ta Faaliyet gösteren meslek guruplarıyla paylaşılacaktır.” dedi.

TUBİTAK 1001 projeleri kapsamında Kahramanmaraş’ta Kaybolmaya Yüz Tutmuş El Sanatlarının Canlandırılması Projesi’nin amacının el sanatlarının gerilemesine ya da yok olmasına yönelik alınması gereken önlemler ve el sanatlarının kültürel miras olarak gelecek kuşaklara aktarılması konusunda gerekli tespitlerin yapılması olduğunu ifade eden Bilgin, “Proje ekibi olarak Kahramanmaraşlılardan beklentimiz, ilk defa el sanatları alanında TUBİTAK’ın desteklediği bu projemize resmi kurum ve kuruluşlarıyla, meslek odalarıyla Kahramanmaraş’ın destek vermesidir.” şeklinde konuştu.

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Kadir Gülkesen ise, böyle bir projenin Kahramanmaraş’ta yapılmasından duyduğu memnuniyeti belirterek; “Projeniz çok güzel, şimdiden tebrik ediyor ve başarılar diliyorum. Projenizi iki açıdan önemsiyorum. Birincisi; kültür ve tarihin geleceğe aktarılması açısından, ikincisi ise el sanatlarının bazı mesleklerin alt yapısını oluşturması açısından. Tarih, sanayileşme ve gelecek için çok büyük aydınlatıcı önem taşıyor. Bu bağlamda Kahramanmaraş’ta temelini el sanatlarının oluşturduğu ciddi sınai üretimler gerçekleştiriliyor. Şu anda çelik mutfak eşyası sektöründe Türkiye üretiminin %65’lik kısmını Kahramanmaraş üretiyor ve bunun temelini bakırcılık gibi el sanatları oluşturuyor.” dedi.

Projeyle ilgili Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın üzerine düşen görevi yapacağını ifade eden Gülkesen, “Kahramanmaraş’ta el sanatlarının unutulmaması, devamının sağlanması, turizmin gelişmesiyle daha büyük kitlelere ulaşılmasını sağlayacaktır” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.