Medeniyet çatışması değil medeniyet buluşmasıdır

Medeniyet çatışması değil medeniyet buluşmasıdır
Kardeşliğin, dayanışmanın ve barışın dili, Türkçe Olimpiyatları, Tarihi gibi geniş kapsama sahip.

 

Kahramanmaraş’ın Ekonomi, Kültür ve Siyasetini ele alan ve hafta içi Çarşamba günleri 17.00-19.00 saatleri arasında Cesur Fm de Anadolu Bakış Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Alper Gültepe’nin hazırlağı ve Kahramanmaraş Yorum Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Kürşad Kerem Akçakale’nin yorumladığı Baş Başa’nın bu haftaki konuğu,  Kahramanmaraş Lider İşadamları Derneği (KALİDA) Genel Sekteri Mahir Keçe oldu. 5 Haziran Salı günü yapılacak olan ve Kahramanmaraş’ta 4. sü düzenlenen Türkçe olimpiyatları ile ilgili değerlendirme de bulunan Keçe, her geçen gün izleyici oranının arttığını ifade etti.

Baş Başa programına konuk olan KALİDA Genel Sekreteri Mahir Keçe, program boyunca Türkçe olimpiyatlarına nasıl başladığını ve temel felsefesine değindi.

TÜRKÇE OLİMPİYATLARI TAMAMEN YERLİ BİR ORGANİZASYON

KALİDA Genel Sekreteri Mahir Keçe: “Türkçe olimpiyatlarının tamamen yerli bir organizasyondur. İlk olarak 2003 yılında 17 ülkenin katılımı ile İstanbul da yapıldı. 2003 yılından bu yana devam eden programdır… Bugün geldiğimiz nokta ise 135 ülkeden 1500 öğrenci ağırlıyoruz. Türkçe olimpiyatları çok büyük destekleri kapsayan bir organizasyon. Türkçe olimpiyatlarının bugünkü geldiği konumu anlamayabilmek için geçmişini iyi bilmek gerekir. Aslında 1991 yılında ülkemizin fedakâr genç öğretmenlerinin ve eğitim gönüllüsü işadamlarının yurt dışına açılma felsefesi ile başladı. Rusya’nın içerisinde bulundu bunalımlı yıllar ve Orta Asya’nın sıkıntılı olduğu yıllardı. O tarihte Anadolu’nun fedakâr insanları, 1991 yılında öncelikli olarak Nahçıvan’a ayak bastılar. Bu da orta Asya’ya açılmanın işaretidir. Belirli bir sayıya gelindiğinde; Afrika, Orta Doğu, Amerika ve Avrupa gibi ülkelerde bu farklı çalışmaları görüyoruz. 1991 de Nahçıvana ilk açılan ilk Türk Okulu olma özelliğini gösterdi. O sıkıntılı halkın bunalımlı dönemlerinde eğitimin kalitesini yükseltmesi için aramızdaki köprünün bağın daha da güçlenmesi için onlara yapabileceğimiz farklı yardımlar için böyle bir organizasyon gerçekleştirdik. Avrupa’da medeniyetler çatışmasından bahsediliyor, biz aslında buna medeniyetler buluşması diyoruz.

135 ülkenin çocuklarının renkleri, dilleri, kültürleri, anlayışları farklı ama hepsi bizim kültürümüzün güzelliği ve bir potada erimiş ve hepsi bir arada arkadaşlık kuruyor şarkı söylüyorlar. Buda gösteriyor ki insanların önüne güzel bir proje konuluyor. Bu da barış içinde hayal ettiğimiz dünyanın bir arada olmasını hayal ettiğimiz bir felsefedir.”

650.20120604101540.jpg

TÜRK OKULLARININ LÜZUMSUZ OLDUĞUNU KİMSE SÖYLEYEMEZ

“Ülkemizden yurt dışına İhracat yapan büyük firmalar yurt dışında Pazar bulma ihtiyaçları var. İş bağlantılarında destek bulmaları amacı ile Türk okulları ihracatçılarımıza rehberlik yapıyor. Tahribi görev üstleniyor ve ekonomimizin artmasına çok önemli iş konfederasyonu görevini üstleniyorlar. Türk okullarının ekonomiye çok katkısı oluyor. Bu bir kültür lobiciliğidir. Vizelerin kaldırılması ile birlikte başka ile yatırım yapılmazken dünyanın her tarafına yatırım yapılıyor, bugün yatırımcı hangi ülkeye yatırım yapmak isterse istesin Türk okulları buna destek vermektedir. TUSKON da bu konuda büyük destek vermektedir.”

ÖĞRENCİLER SEÇMELERLE KATILIYOR

“Türkiye geneli olarak 10.su düzenlenen organizasyon yıl boyu yapılıyor. Şubat ayına kadar kendi okullarında öğrenciler seçmelere alınıyor. Okullar kendi aralarında ve hangi ülkeden katılacaklar belli oluyor. Bu olimpiyatları Tükçe-Der Derneği organize ediyor. Okullar tahmini olarak ilköğretim seviye 300 okul, ortaokul 700, üniversite 100 okul, Kültür dil merkezi olarak ta 100 kadar oluyor. Okulda yarışanlar ülke birincileri bizlere geliyor. Başarılı çocuklar, Türkçe-Dere bildiriliyor. Bunun dışın da İstanbul Ankara merkezlerimizde yarışma yapılıp 1.ler de buralar da yarışıyor. Anadolu satında ki sahne alan öğrencilerimiz Ülkerlerinde derece yapmış ama seçmelerde birinci olamamış öğrenciler sahne alıyor. Malatya, Elazığ, Diyarbakır, Şanlıurfa, Hatay, Osmaniye, Mersin, Kahramanmaraş ta birbirinden güzel şarkı söyleyecek 70 öğrenci bekleniyor. Bu dalda her şey var kendi yetenekleri doğrultusunda gerçekleşecek. 41 il bu sene turneye katılacak.”

4. DEFA EV SAHİPLİĞİ YAPIYORUZ

Fedakar öğretmenlerin azmi ve Anadolu’nun ‘gönlü zengin’ sponsorlarının desteği ile faaliyet gösteren Türk Okulları, 20 yıldır dünyaya Türkiye’nin, Türkçenin ve Anadolu’nun sesini yayıyor. Türk okullarından gelen öğrencilerin katıldığı Türkçe olimpiyatları bu yıl 10.yılına ‘merhaba’ diyecek.

Türkçe olimpiyatları sanat, siyaset, ekonomi ve spor dünyasından bir çok ismi bir araya getiriyor. Ayrıca kapanış törenini 106 yerli ve yabancı basın mensubunun takip ettiği Türkçe Olimpiyatları, “Türkçenin”  kardeşliğin, barışın, paylaşmanın, dayanışmanın dili olduğunu gösteriyor.

“Güzel dilimize kendi renk ve desenlerini katan öğrencilere bize her yıl gurur verici saatler yaşatacakları için teşekkür ediyoruz. Dünyanın dört bir yanından gelen dost ve kardeş ülke gençlerini izlerken sevindiğimiz, tebessüm ettiğimiz, bazen de ağladığımız oldu. Bize bizi hatırlatan, bize özümüzü hatırlatan, bize sözümüzü ve sazımızı hatırlatan destek olan, katılan, emek veren, dua eden her kim varsa hepsine teşekkür ediyoruz.

KALİDA olarak bu güzelliğe 4.defa ev sahipliği yapmış olmanın da gururunu yaşıyoruz.  Öğretmenlerimize, öğrencilerimize, okullarımızın yapımına maddi-manevi destek olan bütün Anadolu insanına esnafına, işadamlarına, analara, babalara, siyasilerimize ve bu tabloda olmaktan memnuniyet duyan her kese kucak dolusu sevgi ve saygımızı gönderiyoruz” dedi.

Anadolu Bakış Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni F.Alper Gültepe’nin hazırlağı, ve  Yorum Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Kürşad Kerem Akçakale’nin yorumladığı Baş Başa programı hafta içi Çarşamba, farklı konu ve konuklarıyla Kahramanmaraş halkının huzuruna çıkıyor. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.