KSÜ’de “Nükleer Enerji Ve Türkiye İçin Önemi” Konulu Konferans

KSÜ’de “Nükleer Enerji Ve Türkiye İçin Önemi” Konulu Konferans
Atılım Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sümer Şahin, “Nükleer enerji uzun vadede her zaman en karlı enerji üretimidir.” dedi.

Şahin, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi tarafından düzenlenen “Nükleer enerji ve Türkiye için önemi” konulu konferansta, nükleer enerjiyi Türkiye için bulunmaz Hint kumaşı olarak nitelendirdi. Dünya’da elektrik ışığı görmeyen 750 milyon insanın bulunduğunu anımsatan Sahin, yeni nesil nükleer enerjinin insanoğlunun uzun vadede en önemli enerji kaynağı olduğunu kaydetti. Nükleer enerjinin uzun vadede her zaman en karlı enerji üretme yöntemi olduğunu dile getiren Şahin, şöyle konuştu:

  “Avrupa Birliği nükleer elektrik üretiminde en büyük paya sahiptir. İkinci sırada ABD ve onları Kanada ile Japonya takip etmektedir. ABD ve Kanada’nın yakıtı var. Avrupa Birliği'nde nükleer yakıt yok. Avrupa yakıt için bütün ihtiyacını Afrika’dan alır ve bu kıta Avrupa tarafından sömürülüyor. Ancak elektriği görmeyen 750 milyon insanın da büyük bir bölümü Afrika’da yaşamaktadır.”

  “En güvenilir elektrik üretimi nükleer enerjiden olur.” diyen Şahin, bütün nükleer sanayinin sebep olduğu kişi başına radyasyon kirliliğinin, tabii radyasyonun binde biri oranında olduğunu ifade etti. kömür santrallerinin çevreye ciddi ölçüde radyasyon yaydığını belirten Şahin, Afşin-Elbistan Termik Santrali’nin nükleer santralden 100 kat daha fazla çevreye zarar verdiğini belirtti. Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

  “Türkiye elektrik üretimi için, ticari maksatlarla nükleer teknolojiye geçmelidir. Nükleer teknoloji şu an bilinen en ileri teknoloji olduğu için, Türkiye’nin bu düzeye mutlak surette geçiş yapması gerekiyor. Ancak Türkiye gibi ülkelerde, bilhassa dış güçler tarafından desteklenen birtakım dernek, kurum ve kuruluşlar ileri teknolojiye geçilmesin diye propaganda yapar ve bunun arkasında petrol ya da kömür kartelleri vardır.”

  Rusya’nın da doğalgaz karteli olması nedeniyle Türkiye’nin nükleer enerjiye geçişini istemeyeceğine vurgu yapan Şahin, yine Rusya’nın İran’daki nükleer enerji santralini 17 yıldır tamamlamadığını işaret etti. Nükleer zenginleştirme ile ilgili dünyanın İran’la bir krizinin bulunduğunu hatırlatan Şahin, tüm dünyanın ayağa kalksa da İran’ın nükleer silah falan yapmayacağını öne sürdü. Dünyada nükleer enerji santrallerini en hızlı yapan ülkenin Japonya olduğunu da kaydeden Şahin, sözlerini şöyle tamamladı:

  “Japonya 39 ayda tesis yapıp teslim ediyor. Reaktör elektrik vermeye başlıyor. Kanada 60 ayda teslim ediyor. Rusya 17 yıldır İran'da çalışmasına devam ediyor. Daha reaktöre elektrik verilmedi. İran parayı da verdi. İran'ın Rusya'nın bunu teslim etmeyeceğinin kanaatine vardı. Rusya ile olmayınca kendileri yapmaya başladı. Bu sefer çok yönlü kalkınmaya başlayınca dünya ayağa kalktı. 'Bunlar petrol ülkesi petrol ülkelerini sömürecek' diye. Dünyanın İran konusunda ayağa kalkmasının tek sebebi teknoloji üretmeye başlamasıdır ve silah falan da ürettiği yoktur.

Kaynak:

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.