KSÜ'de Geleceğimiz Konuşuluyor

KSÜde Geleceğimiz Konuşuluyor
Ksü’de 3.Uluslararası Odun Dışı Orman Ürünleri Sempozyumu Başladı

Ksü’de 3.Uluslararası Odun Dışı Orman Ürünleri Sempozyumu Başladı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile birlikte koordine edilen 1’sinin Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde, 2’sinin Isparta Süleyman Demirel Üniversitesinde yapıldığı  ‘Uluslararası Odun Dışı Orman Ürünleri Sempozyumu’nun 3’sü Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Konferans salonunda başladı.

8-9-10 Mayıs tarihlerinde üç gün sürecek olan ‘3. Uluslararası Odun Dışı Orman Ürünleri Sempozyumu’nun açılışına KSÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Fatih Karaaslan, Merkez Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Odun Dışı Orman Ürünleri ve Hizmetler Dairesi Başkanı Fuat Şanal, Rektör Yardımcısı Prof.Dr. İsmail Bakan, Merkez Onikişubat Belediye Başkan Yardımcısı Fatih Yoğurt, Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Muharrem Erantapli, Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Bektaş, Yerli ve yabancı akademisyenler ile sektör temsilcileri katıldı.

acilistan-bir-goruntu.jpg

Saygı duruşu ve istiklal marşının ardından kürsüye gelen Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Bektaş  böylesine özel ve yararlı bir sempozyuma ev sahipliği yapmaktan dolayı duyduğu menmuniyeti dile getirerek vesile olan herkese teşekkür etti. Dekan Bektaş sözlerine söyle devam etti: “Türkiye’nin 2009 yılında Kyota’da Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çevre Sözleşmesi imzaladığını ve bu süreç sonrasında çevreye duyarlı doğal ürünlerin kullanımının odun dışı ürünlerin önemini artırdığını belirtti. Doğadan toplanarak ticareti yapılan bitkilerin sayısı 346 civarında olduğunu ve bunun 98 adedi ihraç edildiğini söyleyen Dekan Bektaş: “Dünya odun dışı orman ürünleri ihracatı 2006 yılında 5,7 milyar dolar düzeyindeyken, 2010’da bu değer 8,5 milyar dolar yükselmiştir. 2013 yılı itibarı ile 10 milyar doları geçtiği tahmin edilmektedir. Dünya piyasasında Çin, Hindistan, ABD, Almanya ve Mısır ilk sırada yer almaktadır.” diye konuştu

Ormanların sınırsız kaynak ve iş gücü istihdamına sahip olduğunu  ve bu sempozyumda elde edilen bilgilerin uygulamaya dönüşeceğini ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanlığı Odun Dışı Orman Ürünleri ve Hizmetler Dairesi Başkanı Fuat Şanal ise: “Ormanlar odun dışında birçok ürün ve hizmeti özellikle de sınırsız derecede bilgiyi içerisinde barındıran bir ekosistemdir. Ülkemizin en büyük sorunlarının başında işsizlik geliyor. İşsizliği çözmenin de temel yolu bilgi üretmektir, bu bilgiyi de uygulamaya dönüştürmektir. Bu sempozyumdan çıkacak bilgileri birleştirerek binlerce işsizimize iş sağlıyoruz. Sözlerime son verirken diyorum ki gerçekten atalarımız dünyanın en güzel yerini bize vatan olarak bıraktılar ama burada kalmanın da bir bedeli var oda güçlü olmak” dedi.

Kısa bir ‘Hoş geldiniz’ konuşması için kürsüye gelen KSÜ Rektörü Prof.Dr.Mehmet Fatih Karaaslan ise: “Doğal kaynakların sorumsuzca israf edildiği günümüzde bu sempozyumun üç farklı bitki kuşağının kesiştiği oldukça zengin floraya sahip şehrimizde yapılıyor olmasının ayrı bir anlamı olduğunu düşünüyorum. Sempozyumun başarılı geçmesi dileği ile emeği geçenlere saygı ve şükranlarımı sunuyorum” dedi.

dulkadiroglu-belediye-baskani-necati-okay.jpg

Son olarak Büyükşehir Belediyesini temsilen kürsüye gelen Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay ise burada alınacak kararlara Kahramanmaraş Büyükşehir, Onikişubat ve Dulkadiroğlu Belediyeleri olarak her zaman destek olacaklarını bildirerek: “Bu organizasyonun Kahramanmaraş’ta yapılmasından ziyadesi ile memnun olduk ve buradan çıkacak fikirlerin fiiliyata dönüşmesini hep beraber takip edeceğiz. Kahramanmaraş’ımız yüzde 25’i ormanlarla kaplı olan bir yer, bu odun dışı ürünlerin Kahramanmaraş ekonomisine katkılarını biliyoruz. Bunlardan en önemlisi dondurmamızın hammaddelerinden bir orkide çeşidi olan salep bitkisi.Ben bununla beraber ormanlarımızda bunun gibi bir çok bitkimizin ekonomiye kazandırılacağı ümidiyle bu organizasyonu gerçekleştiren değerli hocalarımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Oturumlarla 3 gün sürecek olan yaklaşık 8 farklı ülkeden 35 civarında değişik üniversite, enstitü ve kamu kurumundan180 dolayında bildirinin sunulduğu sempozyuma, 15’i yurt dışından olmak üzere 200’ü aşkın akademik ve diğer personelin katılması bekleniyor.

orman-fakultesi-dekani-prof.dr.jpgogm-oduh-dairesi-baskani-fuat-sanal-.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.