Kahramanmaraş’ın Dini Musıkisi kayıt altına alınıyor

Kahramanmaraş’ın Dini Musıkisi kayıt altına alınıyor
Kahramanmaraş’ın Dini Musıki Eserleri kayıt altına alınıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı İle Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen çalışma ile Kahramanmaraş’ın Dini Musıki Eserleri kayıt altına alınıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu sanatçılarından Kahramanmaraşlı Ahmet Uncu tarafından yapılan çalışma ile şehrimize ait Dini Musıki Eserler notaya alınarak kayıt altına alınacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Büyükşehir Belediyesi tarafından projelendirilen çalışma Kurtuluşun 100. Yıl Etkinlikleri kapsamında sahnelenecek. Eserler ayrıca yazılı ve sesli olarak kayıt altına alınacak.

dsc_0040musiki.jpg

Konya Tasavvuf Müziği Topluluğu ses sanatçısı Ahmet Uncu, kayıt altına alınacak eserler için özel olarak Bakanlık tarafından görevlendirildi. Kahramanmaraş Musıki Derneği, Kahramanmaraş Hz. Mevlana Kültürü Tasavvuf Musıkisi Ve Folklorünü Araştırma Ve Yaşatma Derneği’nin de katkıları ile çalışmalar başladı.

Ahmet Uncu konu hakkında yaptığı açıklamada, amaçlarının Kahramanmaraş’ın dini musıkisi eserlerini kayıt altına alarak zamanla asli hüviyetini kaybetmemesi için olduğunu belirterek şunları söyledi:

1-20191202141729.jpg

‘’Şehrimizde uzun zamandır yıllardır okuna gelen ilahilerimiz, salalarımız, ramazanda teravihte okuduğumuz salavatlarımız, bunları zaman içerisindeki bozulmaya fırsat vermeden yazılı ve sesli kayda almak amacıyla bakanlığımız ve büyükşehir belediyemizin ortaklaşa çalışmasıyla görevli olarak Kahramanmaraş’a geldim. Sağ olsun gönül dostlarımızın da yardımıyla bunu inşallah hem sesli hem yazılı olarak bir kayda geçirip sabitleme amacındayız. Bu çalışmalarımızı burada olgunlaştırdıktan sonra ilk fırsatta konserini yapmak istiyoruz. Daha sonrada bu çalışmayı sesli ve görüntülü olarak bir stüdyo ortamında kayda almak istiyoruz. Üzerinde çalıştığımız 13 civarında eserimiz var şuanda. Bunun 8 tanesi ilahi tarzında, cumhur okunan eserler. Bu eserler minarelerden saladan sonra ilahide okunur kaside de okunur. Bunlar minarelerde okunan eserlerdi. Biz bunları bir düzene almaya çalıştık. Bir kalıp ölçüler içine almaya, makam içerisine almaya çalıştık. 8 tanesi cumhur okunan eserler, diğerleri hem solo hem koro şeklinde okunabilecek eserler. Bizim yıllardır okuna gelen; okuyan hocalarımız, bizde bu memleketin çocuğuyuz, hepimiz kulaklarımızda bunlarla büyüdük. Bu konuda Yaşar Alparslan hocamızdan, Sıddık Tekerek hocamızdan, Bahaeddin Bilginer hocamızdan istifade ettik. Bunu yalnız başıma yapmamın imkânı yok. Ben burada sadece bir aracıyım. Var olan bu eserler zaman içinde bozulmaya başlıyor. Kulaktan kulağa, dilden dile farklı yorumlarla eserler asli hüviyetini kaybetme başladığı için biz böyle bunu toparlayıp kayıt altına almak istedik. Yani bozulmaktan korumak amacımız. Bu eserler bizim şehrimizde var. Yıllardır da okuna gelen eserler.’’

dsc_0081musiki.jpg

Kahramanmaraş Musıki Derneği Başkanı Bahaeddin Bilginer ise, yapılan çalışmanın çok önemli ve ilk olduğunu vurgulayarak, ‘’Eskiler buna enkaz derlerdi. Üstü örtülü kıymet. Fakat günümüzde farklı kullanıyoruz. Bu üstü örtülü kıymetlere Ahmet Bey sağ olsun ön ayak oldu. Bu işi açığa çıkardı, bizde buna sadece yardımcı oluyoruz. İnşallah bu bir başlangıç olur. Özellikle halk müziğinde de çok okunan eserlerimiz var. Bunlarında notaya alınması lazım. Özellikle ovadaki cem evlerinde çok farklı müzikler çok farklı deyişler, nefesler duyuyoruz. Onların da notaya alınması lazım. Biz buradan başladık, Ahmet Bey lokomotif oldu. İnşallah devamı gelir diye düşünüyoruz.’’ Diye konuştu.

dsc_0033musiki.jpg

Kayıt Altına Alınan Eserler:

Ya Muhavvilel Havli Vel Ahval

Her Kaçan Anarsam Seni (Kaside)

Rahmeyle Bu Dil Hasta-İ Nâçâre İlâhi

Ramazan Teravih Salavatları (Hüseyni)

Habibimiz Muhammed’e Salât İle Selâm Olsun

Bu Ayın Hürmetine Ya İlâhî

Gökyüzünde Saf Saf Durur Melekler

Teravih Kılanın Tahtı Yücedir

Bu Gün Cennet Kapıları Açılır

Ey Ya Şehr-İ Ramazan

Sen İdin Rahmet-İ Rahman-

Onbir Ayın Sultanısın

Harîrî Nar-I Hasretle

İlâhiler Ve Salât-Ü Selam (Hüseyni)

Mevlâm Derki Doğruca Gel

Mevlid-İ Şerif Velâdet Bahri Sonu

Hüseyni Salât-Ü Selâm

Perişandır Hâli Bütün Ehl-İ Dillerin  (Hüseyni)

Can Ahmedim Hoş Geldin  (Uşşak)

Cümlenin Cananı Sensin  (Evç)

Yalvar Güzel Allah’a  (Rast)

Sakal-ı Şerif Ziyareti

Essubh-u Beda  (Rast)

Çün Doğup Tuttu Cihan  (Rast)

Salâvat Ayeti Kerimesi

Salât-I Ümmiyye  (Segah)

Salât-ı Kemâliye   (Neva)

Hicaz Salât-ü Selâm Ve Kasideler

Hüzzam Aşr-ı Şerif

2-20191202141845.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.