Kahramanmaraş dernekleri federasyon oluşturuyor
Türkiye’nin bütün şehirlerinde kurulan Kahramanmaraş Dernekleri bölgesel federasyon oluşturuyor. En sonunda da konfederasyon haline gelecekler
Kahramanmaraş’ın tanıtımının il dışında daha iyi tanıtılması ve lobi faaliyetlerini yürütmek için Akdeniz’deki Kahramanmaraş Dernekleri bir araya gelerek Akdeniz Federasyonunu oluşturmuştu. Kentin tarihinde ilk federasyonlaşmaya giden Akdeniz Dernekleri ilk kongrelerini Kahramanmaraş’ta yapacak.
Kahramanmaraş’taki kongre ve etkinliklerle ilgili Bugün Gazetesine bilgiler veren Akdeniz Kahramanmaraşlılar Akdeniz Federasyonu Başkanı Cengiz Biber, ilk kongrelerini Kahramanmaraş’ta yapacaklarını ayrıca tüm Türkiye’deki Kahramanmaraşlılar derneklerinin yöneticilerini ise burada misafir edeceklerini duyurdu.
Federasyon olarak 2019 yılını Kahramanmaraş yılı ilan ettiklerini ve çağrılarına da diğer derneklerin destek vereceğine inandığını dile getiren Kahramanmaraşlılar Akdeniz Federasyon Başkanı Cengiz Biber şehrin tanıtımının çok önemli olduğunu 2019 yılında tüm derneklerin Kahramanmaraş’ın tanıtımı için aşırı efor sarfetmesi gerektiğini belirtti.
Maraş Gündem Haber merkezini ziyaret ederek imtiyaz sahibimiz Mehmet Taş’ı ziyaret ederek federasyonun çalışmaları ve kongre ile ilgili sorularını da cevaplayan Federasyon Başkanı Cengiz Biber gelecekten de çok umutlu olduğunu belirtti.
KAHRAMANMARAŞ AKDENİZ DERNEKLERİ FEDERASYON BAŞKANILIĞI’NA GİDEN YOLLA İLGİLİ NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?
Kahramanmaraş Derneklerin Türkiye çapında faaliyetleriyle ilgili bir araya gelip istişare toplantıları 2016 yılında İstanbul’da 1. Yapıldı. 2017 Aralıkta da İzmir de bir toplantı yapıldı. Yapılanmaya doğru gidilmesi konusunda karar çıktı. Karardan sonra Osmaniye Kahramanmaraşlılar Derneği ile toplantı yaptık. Federasyon başkanının bölgesel olmasıyla ilgili bir karar çıkarttık. Bu karar doğrultusunda da Antalya, Mersin, Adana, Hatay, Osmaniye illerindeki Kahramanmaraşlı dernekleriyle istişare toplantısı yaptık. Federasyon kurma konusundaki sayıya ulaştık. Kahramanmaraş dernekleriyle ilgili ilk kurulması kararını aldık. Milletvekilimiz Celalettin Güvenç’in de katılımıyla Federasyonu kurduğumuzu açıkladık.
Resmi olarak 6 Haziran 2018 tarihinde Osmaniye Dernekler il Müdürlüğüne müracaatı yaptık. Onay aldık. Üç toplantı yaptık. Kararlar aldık. Belgeler düzenledik. Bölge de bulunan derneklerin etkinlikleriyle ilgili ziyaret ve bilgi aktarımı yapıyoruz. Whatsapptan grup kurduk iletişimi oradan sağlıyoruz. Dernekler kanununa göre 6 ay içerisinde ilk genel kurulu toplantısının yapılması lazım. Biz altıncı ayı beklemeden 4.ayın içinde 21 Ekim 2018 Pazar günü Kahramanmaraş’ ta ilk toplantımızı yapmaya karar verdik. Türkiye’deki diğer Kahramanmaraş derneklerinin toplantılarının Kahramanmaraş’ta yapılmasıyla ilgili düşüncemiz de var. İzmir toplantımızın sonuç bildirisine göre Kahramanmaraş’ta istişare toplantısını yapacağız. Biz genel kurulumuzu kültür parkta yapacağız derneklerin toplantısını da KMESOB’un kongre salonunda yapacağız. Bu etkinliği Kahramanmaraş büyük şehir belediyesinin desteğiyle federasyonumuzun ev sahipliğinde gerçekleştireceğiz. Bütün Kahramanmaraş Derneklerimizin başkanlarını Kahramanmaraş’ta ağırlayacağız. Başkan ve etkin kişiler olacak.
TÜRKİYE’DEKİ DERNEKLER AKTİF Mİ YETERİ KADAR?
Kahramanmaraş dernekleri şu anda aktif. Proje hazırlayan uygulama yapan derneklerimiz var. Kültürümüzü tanıtımla ilgili kurtuluşla ilgili etkinlikleri var. Bölgemizde bu çok güzel yapılıyor. Sadece emniyet ve vergi idaresinden kaçmak için kurulmuş bir dernek. Hemşericilikle ilgisi olmayan bir dernek aramızda yeri yok.
SİZ ÇOK ÇABUK FEDERASYON KURABİLDİNİZ DİĞER DERNEKLERE GÖRE BU NASIL OLDU?
Federasyon düşünürken bölgesel düşünmek lazım. İl ve ilçelere göre dernek kurulduğu zaman ulaşım ve derneği yönetenlerin işi ve zaman kaybından dolayı hep olumsuzluklar ortaya çıkıyor.
Örneğin İstanbul ve Kahramanmaraş’taki bir dernek bir araya gelip bir federasyonda görev alırsa İstanbul’dan Kahramanmaraş’a ulaşım sorunu zaman olarak söylüyorum iş adamıysa işine engel olur. Eğer devlet memuruysa sorunlar yaşayacak. Olumsuzluklar oluyor. Tabi en az ayda bir gelecek veya etkinlikler çoğaldıkça. Diğer kardeş federasyonların bir şeyi olursa onlara katılırlar. Kahramanmaraş’ın tanıtımıyla ilgili katılımlar oldukça yönetim kuruluna olumsuz yansıyor. Bölgesel olduğunda ulaşım daha kolay oluyor. Konfederasyonlaşmak gerekiyor bu da Ankara merkezde olmasında fayda var.
Şehrimizde lobiciliğin gelişmesi için Ankara’da devamlı görevli olan bir ekibin olması lazım. Diğer bölgelerle Kahramanmaraş’ı kıyasladığımızda şehrimiz göç alıp göç vermeyen bir şehir. Diğer şehirler devamlı göç vermiş. Hayatın daha rahat olduğu şehirlerde dernekler kurmuşlar. Bu dernekler vasıtasıyla hemşericiliği geliştirmişler. Lobiciliği geliştirmişler. Dayanışmayı kültür alış verişini geliştirmişler. Bazı ilerde birden fazla konfederasyon var.
DİĞER BÖLGELERLE ALAKALI FEDERASYONLAŞACAĞIMIZA İNANIYOR MUSUNUZ?
Umudum var o konuda. Bir sloganımız var 2019 yılı Kahramanmaraş yılı diye. Bunu her ortamda kullanacağız. Şehrimizin tanıtımında lobinin çok önemi var. Biz her ne kadar yönlendirmeye çalışsak da kişisel oluyor ama federasyonla toplumsal oluyor. Siyaset de bürokrasi de ekonomi de bilindiği üzere Kahramanmaraş’ta Türkoğlu kalkınma güç birliğini kurduğumuzda Türkoğlundan olan esnaftan alışveriş yapmıştık. Üyelerimiz tarafından benimsenmişti. Başka şehirlerde de birleştirici bu ruhla toplumumuzun kazanç sağlayacağını düşünüyorum. Eskiden sivil toplum kuruluşları önemliydi. Dernekler dikkate alınmıyordu ama artık gelişen sistemde lobicilikte dernekçiliğin de vakıfçılığın da önemi var. Şehir anlamında birlik olunursa bütünlük sağlanırsa güçlü bir şekilde Ankara merkeze isteklerini iletirler.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.