“Hem iş sahibi oldular hem de iş sahibi yaptılar”

“Hem iş sahibi oldular hem de iş sahibi yaptılar”
Kahramanmaraş kent merkezinde günlük olarak yayım yapan “Kahramanmaraş’ta bugün” gazetesinin 3 Ocak 2017 tarihli Salı günkü sayısı “Hem iş sahibi oldular hem de iş sahibi yaptılar” manşetiyle çıktı.

Kahramanmaraş kent merkezinde günlük olarak yayım yapan “Kahramanmaraş’ta bugün” gazetesinin 3 Ocak 2017 tarihli Salı günkü sayısı “Hem iş sahibi oldular hem de iş sahibi yaptılar”  manşetiyle çıktı.

İşte haberin ayrıntıları;

Hayalindeki işler için küçük meblağlar ile iş hayatına atılan bayan patronlar, 9 yılda 48 milyon 417 bin 753 TL’lik finansman kullandı. Mikro Kredi Kahramanmaraş Bölge Müdürü Mustafa Pehlivan, hedeflerinin daha çok bayana ulaşarak herkesi iş sahibi yapmak olduğunu söyledi.

2007 yılında mikro kredi kullanmak için pilot ile seçilen Kahramanmaraş, 9 yılda 4072 bayanı iş sahibi yaptı. Kadın patronlar 9 48 milyon 417 bin 753 TL’lik kaynak kullanarak, Kahramanmaraş’ın çalışkanlığı gözler önüne serdi.

Mikro Kredi Kahramanmaraş Bölge Müdürü Mustafa Pehlivan: “Toplamda 4072 bayana 48 milyon 417 bin 753 TL’lik kredi sağlanmıştır. Programın faaliyette olduğu bu süre zarfında dönen kredi miktarı 25 milyon 170 bin 723 TL olup alınan kredilerin taksitlendirilmiş geri ödeme oranı yüz % 100’dür” dedi.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’un ‘Mikrokredi kullanan bayanların her zaman yanındayım ve destekliyorum’ dediğini hatırlatan Pahlivan: “Maddi manevi desteklerini bizlerden hiç esirgemeyen Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanımız  Fatih Mehmet Erkoç’a şahsım kurumum ve üyelerim adına teşekkür ederim” şeklinde konuştu

Pehlivan şöyle konuştu: “Kahramanmaraş Mikrofinans Programının amacı; Kahramanmaraş’taki kırsal ve kentsel bölgelere kredi imkânı sağlayarak geleneksel olmayan bir bankacılık sistemini tanıtmak ve kurumsallaştırmaktır. Bu teşebbüs,  fakir insanların özelliklede geleneksel bankacılık sistemiyle kapsanmayan kadınları korumayı ve onların iş hayatına girmelerine yardımcı olmayı amaçlar. Programın uygulanması suretiyle halen Kahramanmaraş’taki kırsal ve kentsel bölgelerde yaşayan özellikle fakir kadınlara kredi imkânı sağlamak ve küçük çaplı işlerle fakirliğin azaltılması hedeflenmektedir.

GRUP BİLİNCİ KAZANDIRILIYOR

Kadınların ekonomik hayata katkı sunması ve üretken hale gelmesi için, mikro ölçüden başlayıp makro boyutlara doğru yatırım yapmalarını sağlamayı amaçlayan programın uygulamasında,  kadınlar arasında birliktelik ve grup bilinci kazandırılmaktadır.

Mikrofinans Programı kapsamında kredi alımlarında herhangi bir proje hazırlanmasına, kefil, senet ve ipotek gibi işlemlere gerek yoktur. Bunun yerine kişilerin ne iş yapacaklarına karar verip kendileri ile aynı sosyo-ekonomik özelliklere sahip mahalle sakinlerinden güvenilir beş kişilik bir grup oluşturmaları yeterlidir. Grup, her yönü ile benzer şartlara sahip; söz gelimi ekonomik durumları, sosyal durumları, ikamet yerleri benzer olan insanların oluşturduğu küçük topluluktur.

Mikrofinans Programında krediler kişiye özel verilir. Ama kişiler kredi talebinde bulunacaklarsa beş kişilik bir grup oluşturmak zorundadırlar. Grup oluşumu Mikrofinans Programı’nın işbirliğini sağlamakta son derece önemlidir.

Grup Mikrofinans Programı için sosyal bir güvencedir. Grup içinde oluşabilecek herhangi bir sorunda, her üye kendi üzerine düşen görevini yaparsa dayanışma sonucu, ortaya çıkan sorun ortadan kalmış olur. Bunun yanında gruptan beklenen önemli bir fonksiyon da grup içerisinde ki birlik ve beraberliğin günlük hayatın her safha ve aşamasında devamının sağlanmasıdır. Böylelikle kadınlarımızın sosyalleşmesi de sağlanmak istenmektedir.

Grup üyeleri kredi alma şartlarını yerine getirmeleri sonrasında krediler ödenir ve takip edilen kırk altı ( 46 ) hafta süresince alınan krediler eşit taksitlerle geri ödenir.

ANDIRIN ŞUBE

Kahramanmaraş Şubesi (2007) Andırın Birimi (2013)  Mikrofinans Programı 12 Eylül 2007 tarihinde şubenin açılması ile resmi olarak faaliyete geçmiştir. Yaklaşık 9 yıl 3 aydır faaliyette bulunan Mikrofinans Programı’nın 2008 üyesi bulunmaktadır.  Toplamda 1881 bayana 28.440.842,00 TL’lik kredi sağlanmıştır. Programın faaliyette olduğu bu süre zarfında dönen kredi miktarı 25.170.723,10 TL olup alınan kredilerin taksitlendirilmiş geri ödeme oranı yüz % 100’dür.

TÜRKOĞLU ŞUBE

Kahramanmaraş Türkoğlu Şubesi 06.07.2009 şubenin açılması ile faaliyete geçmiştir. Yaklaşık 7 yıl 5 aydır faaliyette bulunan Mikrofinans Programı’nın 315 üyesi bulunmaktadır. Toplamda 301 bayana 2.096.676,04 TL  kredi sağlanmış olup Programın faaliyette olduğu süre zarfında dönen kredi miktarı 1.505.755,39 TL olup alınan kredilerin taksitlendirilmiş geri ödeme oranı % 100 dür

ELBİSTAN ŞUBE

Kahramanmaraş Turgay Ciner Elbistan Şubesi 01.11.2008 şubenin açılması ile faaliyete geçmiştir. Yaklaşık 8 yıl 2 aydır faaliyette bulunan Mikrofinans Programı’nın 858 üyesi bulunmaktadır. Toplamda 809 bayana 8.412.732,53 TL  kredi sağlanmış olup Programın faaliyette olduğu süre zarfında dönen kredi miktarı 7.270.487,10 TL olup alınan kredilerin taksitlendirilmiş geri ödeme oranı % 100 dür.

AFŞİN ŞUBE

Kahramanmaraş Afşin Şubesi 06.07.2009 şubenin açılması ile faaliyete geçmiştir. Yaklaşık 7 yıl 5 aydır faaliyette bulunan Mikrofinans Programı’nın 833 üyesi bulunmaktadır. Toplamda 748 bayana 8.054.776,59 kredi sağlanmış olup Programın faaliyette olduğu süre zarfında dönen kredi miktarı 7.008.030,59 olup alınan kredilerin taksitlendirilmiş geri ödeme oranı % 100 dür.

GÖKSUN ŞUBE

Kahramanmaraş Göksun Şubesi 06.07.2009 şubenin açılması ile faaliyete geçmiştir. Yaklaşık 7 yıl 5 aydır faaliyette bulunan Mikrofinans Programı’nın 339 üyesi bulunmaktadır. Toplamda 333 bayana 1.412.726,63 TL kredi sağlanmış olup Programın faaliyette olduğu süre zarfında dönen kredi miktarı 1.009.002,79 TL olup alınan kredilerin taksitlendirilmiş geri ödeme oranı % 100 dür.

MERKEZ VE İLÇELER TOPLAM

Kahramanmaraş merkez ve ilçe şubelerinde toplamda 4353 üyesi bulunmaktadır. Toplamda 4072 bayana 48.417,753,79 TL kredi sağlanmış olup Programın faaliyette olduğu süre zarfında dönen kredi miktarı 41.963.998,97 TL olup alınan kredilerin taksitlendirilmiş geri ödeme oranı % 100 dür.

HER SEKTÖR VAR

Kahramanmaraş Büyükşehir Mikrofinans Programı uygulamaları kapsamında şu ana kadar kredi alan 4353 üye çok çeşitli işler yapmaktadırlar. Mikrokredi alan üyelerimiz; elişi/ örgü yapımı ve satımı, bakkaliye, aksesuar, bazlamacı, tuhafiye, kozmetik, sim sırma- Antep işi yapım-satımı, nakış- piko yapımı, ayna süsleme, resim yapımı, simit yapım-satımı, kıyafet, mutfak eşyası ve çeyizlik eşya alım-satımı,  sandalye kiralama, tatlı yapımı ve satımı, küçükbaş hayvan besiciliği, nikâh şekeri, salça, tarhana, sucuk, pestil, bastık, kuruluk gibi çeşitli işlerle uğraşmaktadırlar.

Projenin fakir insanlara sağladığı kredi imkânın yanı sıra, fakir insanları üretime teşvik etmesi, yoksullar arasında birlik oluşturması ve iş imkânı oluşturması noktaları üzerinde durulmuştur. Kredi imkânı ile gerçekleştirilen yatırımlar, il ekonomik ve ticaret hayatına katkı sunmakla beraber, yoksul kadınların ekonomik bağımsızlıklarını kazanabilmelerine yardımcı olmaktadır. Böylelikle mikrofinans uygulaması, kadın girişimciliğine ve toplumda kadının statüsünün gelişmesine destek olmaktadır.

Mikrokredi alan kadınlar, hem ev ortamında hem de toplum içerisinde büyük gelişim sağladılar. Kadınlar bundan sonra, çeşitli kararlar alma noktasında ve kendilerini geliştirme noktasında çok aktif birer katılımcı konumundadırlar. Kadınlar toplumda saygınlık kazanmalarının yanı sıra; çocuklarının eğitimi ve aile sağlığı gibi konularda da büyük gelişme sağladılar.

Kadınlar ekonomik bir güç olarak kabul edilmelidirler. Türkiye’de yoksul olmak herkes için zordur. Ancak, yoksul bir kadın olmak en zordur. Toplumumuzda yoksul bir kadın olmak insanı tümüyle güvencesiz bırakır. Kadın, eline en ufak bir fırsat geçtiğinde, yoksulluktan kurtulmak için olağanüstü bir mücadele verir.

Eğer ekonomik kalkınma hedefleri; gelişmiş hayat standartlarını, yoksulluğun ortadan kaldırılmasını, onurlu bir iş bulmayı ve eşitsizliğin azaltılmasını da ihtiva ediyorsa o halde Mikro kredi uygulamasına kadınlardan başlamak daha uygun olabilir.

Kadınlar, hem aile içinde hem de toplumda yoksulluktan en fazla etkilenen ana gruptur. Diğer taraftan geleceğimizin teminatı olan çocukların daha iyi beslenmesi, eğitilmesi ve bakılması için büyük bir görev üstlenmiştir.

Kadınlar, yoksulların, işsizlerin, ekonomik ve sosyal ezilmişlerin büyük çoğunluğunu oluşturmaktadır. Üstelik çocuklara da daha yakın olduklarından, Türkiye’nin geleceğinin anahtarı kadınların elindedir.

HİBE ŞEKLİNDE

Hibe şeklindeki yardımlarla insanlar yoksulluk ve açlık sınırının üzerine çıkarılamaz. Bu bakımdan kendi hesabına çalıştırmayı özendiren ve daha onurlu bir iş yapmaya imkân veren Mikrofinans Programı uygulaması Türkiye’de yaygınlaştırılmalı ve desteklenmelidir. Mikrofinans Programı basit bir yoksullukla mücadele projesi olmayıp aynı zamanda toplumsal barış programıdır. Sosyal, gelir adaletsizliğinin giderilmesi dolayısıyla toplumsal barışa hizmet edecektir.

ÇOK KREDİ DAĞILDI

02.01.2017 tarihi itibariyle, 4858 yoksul kadına 59.845.063,80 TL kredi dağıtılmış olup, hiçbir teminat ve kefalet olmadan tamamen güvene dayalı olarak yapılan uygulamada geri dönüş oranı %100’dür.  Hedefimiz, sizin desteğinizle ‘onurumla çalışarak, kendi kendime gelir getirecek bir faaliyette bulunmak istiyorum’ diyen her Kahramanmaraş’lı fakire ulaşarak, yoksulluğun olmadığı bir Kahramanmaraş’ın oluşturulmasına katkı sağlamaktır.

HER KURUM PAYDAŞIMIZ

Türkiye’de mikrokredi faaliyetlerini yürütmekte olan Türkiye İsrafı Önleme Vakfı’nın Mütevelli Heyeti Üyeleri, Yönetim Kurulu Üyeleri, Denetim Kurulu Üyeleri, Genel Sekreteri ve Sekreterya hizmetlerini yürüten bütün kişiler bu görevlerini gönüllü olarak yapmakta olup, Vakfın kurulduğu 1998 yılından bugüne kadar vakıftan her ne ad altında olursa olsun, tek kuruş ücret veya ücret benzeri herhangi bir gelir almamaktadır. Yaptıkları görevi, kendi işleri yanında, bir sosyal sorumluluk olarak ve karşılıksız yapmaktadırlar.

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı, 2008 Yılının Sivil Toplum Kuruluşu Ödülünü 13 Mart 2009’da Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ve TBMM Üstün Hizmet Ödülünü de zamanın TBMM Başkanı Sayın Köksal Toptan’ın elinden 13 Temmuz 2009 tarihinde almıştır. Dünya gazetesi de Türkiye İsrafını Önleme Vakfını 2009 yılının en başarılı sivil toplum kuruluşu olarak seçmiştir. Şeffaflık açısından, PriceWaterhouseCooper Bağımsız Uluslararası Denetim Kuruluşu, bir sosyal sorumluluk projesi olarak Vakıf ve Mikrokredi uygulamasını denetlemekte ve raporlar açıklamaktadır. Bu denetim raporları www.tgmp.net sitesinde yayınlanmaktadır”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.