Fuarda Standımız İlgi Çekti

Fuarda Standımız İlgi Çekti
Proje koordinatörlerinden Gülayşe Yetmez, gördükleri ilgiden memnuniyetini dile getirdikten sonra fuarla ilgili bilgi verdi.

Geçtiğimiz hafta İKGOP kapsamında Türkiye’nin 38 ilinde yürütülen Özellikle Kız Çocuklarının Okullaşmasının Artırılması Hibe Programı ve Genç İstihdamının Desteklenmesi Hibe Programı AB projelerinin kapanış fuarı düzenlendi.

Fuarda ilimizde başarı ile  uygulanan 4 proje stand açtı.  Başta Şanlıurfa Valisi Sayın Celalettin Güvenç olmak üzere, Ab delegasyon üyeleri, izlemeci ve şehir halkı Kahramanmaraş’tan katılan bu projelerin stantlarına yoğun ilgi gösterdi.

Proje koordinatörlerinden Gülayşe Yetmez, gördükleri ilgiden memnuniyetini dile getirdikten sonra fuarla ilgili bilgi verdi.

İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı (İKG OP)’ kapsamındaki fonlar ağırlıklı olarak  İstihdam, Eğitim, Sosyal İçerme, Hayat Boyu Öğrenme başlıkları çerçevesinde hazırlanan Hibe Programları altında yürütülen hibe projeleri şeklinde kullanılıyor. Bu projeler ağırlıklı olarak kişi başına düşen gayri safi yurtiçi hâsılası Türkiye ortalamasının yüzde 75’inin altında kalan 12 Düzey II bölgesinde yürütülüyor. İKG OP kapsamında şu anda kadar toplamda 431 hibe projesi yürütüldü.

1.20111024114723.jpg

İKG OP kapsamında yaklaşık bir yıldır yürütilen Özellikle Kız Çocuklarının Okullaşmasının Desteklenmesi Hibe Programı (89), Genç İstihadamının Desteklenmesi Hibe Programı (127) kapsamında uygulanan  toplamda 216  proje, 13 Ekim 2011 tarihinde Urfa DSİ XV. Bölge Müdürlüğü Konferans Salonunda düzenlenecek Hibe Programları Kapanış Fuarı ile kapanışı yapmıştır.

Bu hibe programlarından Özellikle Kız Çocuklarının Okullaşmasının Artırılması Hibe Programı, özellikle kız çocuklarının; ortaöğretim ve mesleki eğitim kurumlarına kayıt oranını artırılması, okul terklerini azaltılması, iş gücüne dayalı mesleki beceri ve yeterliliklerinin artırılması, kızların eğitiminin önemi ile ilgili ebeveynlere yönelik farkındalık artırıcı faaliyetlerin yürütülmesi için hazırlandı. Genç İstihdamının Desteklenmesi Hibe Programı ise genç işsizlerin; iş bulmaları için desteklenmesi,yeni bir iş kurmalarının desteklenmesi, özellikle genç kadınların işgücü piyasasına entege olmalarının desteklenmesi, rehberlik, stajyerlik ve işbaşı eğitim gibi yöntemlerle eğitimine devam etmekte olan gençlerin desteklenmesi amacıyla hazırlandı ve yürütüldü.

Kapanış Fuarı, Türkiye’nin 38 ilinden gelecek hibe faydalanıcıların, projeleri kapsamında edindikleri tecrübeleri ve  ürettikleri materyalleri katılımcılarla ve birbirleriyle paylaşmalarına, Proje Yöneticilerinin birbirleri ile tanışmalarına ve ileride oluşturabilecekleri ortaklıkların temellerini atmalarına olanak sağlayacak önemli bir platform oldu. Fuar esnasında  hibe faydalanıcıları, projelerinin sonuçlarını yansıtacak materyallerin yanı sıra projelerinde kullandıkları tanıtım filmi, haber bülteni, poster, broşür, el ilanı gibi görünürlük materyallerini, yayınlarını, ilgili taraflarının ilgisini çekebilecek çalışma raporlarını ve hibe projeleri sonucunda elde ettikleri çıktıları sergileme fırsatı buldular.

2.20111024114736.jpg

İNSAN KAYNAKLARININ GELİŞTİRİLMESİ OPERASYONEL PROGRAMI

Avrupa Birliği, daha önce çeşitli programlar altında aday ve potansiyel aday ülkelere sağladığı mali yardımları 2007 yılı itibariyle yeni bir mali perspektif çerçevesinde Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) adı altında birleştirmiştir. IPA tarafından belirlenen “İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi” bileşeni çerçevesinde,  Türkiye’ye sunulacak AB fonlarının kullanılması, program ve projelerin hazırlanması, yönetilmesi, uygulanması, izlenmesi, denetlenmesi ve değerlendirilmesi konularında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Program Otoritesi olarak görevlendirilmiştir.

Bu bileşen çerçevesinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı,  Türkiye’nin eş finansman sağladığı AB fonlarının kullanılacağı öncelik alanlarını, coğrafi bölgeleri, fonların kullanımı için öngörülen koşulları, önceliklere ayrılan miktarları ve genel itibarıyla fonların kullanımı için gerekli yapıları ortaya koyan temel strateji belgesi niteliğinde “İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı’nı (İKG OP)” hazırlamıştır.  Programın öncelik alanları İstihdam, Eğitim, Hayat Boyu Öğrenme, Sosyal İçerme, Teknik Yardım şeklinde belirlenmiştir. 

Operasyonel Program temelde ülkemizde istihdamı artırmayı hedeflemektedir. Bu amaçla kadınların, gençlerin, engelliler ve eski mahkûmlar gibi dezavantajlı kişilerin istihdama kazandırılması, kız çocuklarının okullaşma oranının artırılması, mesleki eğitimin güçlendirilmesi, işçi ve işverenlerin değişen küresel koşullara uyum yeteneğinin artırılması gibi tematik alanlara proje bazlı destek vermektedir.

İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği Fonları Koordinasyon ve Uygulama Merkezi tarafından yönetilmektedir.  2007 – 2013 yılları için belirlenmiş %85’i Avrupa Birliği, %15’i Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilecek  toplamda 486 milyon Avroluk fon , ulusal düzeyde İŞKUR, Milli Eğitim Bakanlığı, TOBB, SGK gibi kurumlar ve yerel düzeyde belediyeler, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve sendikalar gibi yerel aktörler tarafından kullanılmaktadır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.