Fıstıklı Maraş Böreği

Fıstıklı Maraş Böreği
Basri Kara Usta fıstıklı Maraş Böreğini, Bugün okurları için tarif etti, yöremizde çokça tüketilen bu böreğin, beylik döneminden kaldığını belirten Basri usta, “ Bu börek aslında tuzsuz Maraş peyniriyle yapılır.

Ama başka peynirler de kullanılabiliyor.   Mesela biz bu börekte künefeye konulan peynirde kullanıyoruz. Aynı şekilde çevre illerden gelen peyniri de kullanılabilirsizin. Veya tuzsuz lor ile de yapılabilir. Bu böreği yapma için gerekli malzemeler bir tepsiye konulup mahalledeki fırına götürülür ve fırıncı tüm malzemeleri karıştırarak pide yapılan hamurların üzerine iç harcı koyarak açık kalacak şekilde böreği hazırlar ve odun fırınında pişirilir. Biz bu defa Antep fıstığı da koyduk. Aslında fıstık konulmadan yapılır.

3.20110228110636.jpg

MALZEMELER                                     

Ferah’ın yemek ustalarından biri olan Basri Kara Şekerli Peynir Böreği Malzemeleri 12 adet için şu şekilde sıraladı. 500 gr. Peynir. 250-300 gr. toz şeker (peynirin yarısı kadar şeker yeterli geliyor ama şekerli seviyorsanız veya içine fıstıkta ekliyorsanız şeker miktarını biraz artırmalısınız. Biz fıstıkta koyduğumuzdan 300 gr. şeker bize az bile gelir. 100-150 gr. fıstık (Antep boz fıstık olmalı. Boz fıstık, tatlılarda kullanılır, tadı ve görüntüsü daha kalitelidir)2 yumurta, 1/4 paket margarin. Hamuru için:

500 gr. un

25 gr. yaş maya

1 çay kaşığı karbonat

1 tatlı kaşığı sıvıyağ

 Çok az tuz ve yeteri kadar ılık su

Hazırlanması:

Peynir rendelenir, margarin eritilip tüm malzemelerle birlikte karıştırılır. Eğer fıstık ekleyecekseniz robotta toz haline getirilerek eklenir.

Hamur için maya ılık suda eritilerek una katılır ve diğer tüm malzemelerle birlikte azar azar su katılarak hamur yoğrulur. Üstü nemli bezle kapatılarak oda sıcaklığında yarım saat kadar dinlendirilir.

Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alınıp elips şeklinde merdane ile açılır. İçine hazırlanan içten konulup ortası açık kalacak şekilde kenarlarından 1-2 cm katlanır. Orta hararetli fırında pişirilir. Afiyet olsun

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.