Çiçek, Aileleri Ziyaret Etti

Çiçek, Aileleri Ziyaret Etti
Cemil Çiçek, K.Maraş'ın Afşin ilçesinde meydana gelen heyelanda hayatını kaybeden Ruşen Demir ile halen ulaşılamayan Aydoğan Polat, Adnan Demir ve Tuğran Gökhan'ın ailelerini ziyaret etti.

Çöllolar açık kömür üretim sahasında 10 Şubat'ta yaşanan göçükte hayatını kaybeden Ruşen Demir'in Gaziosmanpaşa Mahallesi'ndeki evine giden Çiçek, dozer operatörünün babası Osman Demir ve yakınlarına başsağlığı diledi.

Çiçek, taziye ziyaretinin ardından heyelanda kaybolan Aydoğan Polat ve Adnan Demir'in ailelerini ziyaret etti. Çiçek, ziyaretleri sırasında Aydoğan Polat ve Adnan Demir'in aileleri ve yakınlarına göçük alanında yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi verdi, kayıpların bulunması için devletin, hükümetin tüm imkanlarını seferber ettiğini anlattı.

3.20110217092520.jpg

Kayıp Tuğran Gökhan'ın babası Şevki Gökhan ile evlerinin önünde kurulu çadırda bir araya gelen Çiçek, gözü yaşlı babayla bir süre sohbet etti.

Baba Şevki Gökhan, olay nedeniyle kimseye kızgınlıkları ve kırgınlıkları olmadığını söyledi. Şevki Gökhan, ''Oğlum inşallah şehittir. O, inançlı ve imanlı biriydi, Allah'ın yolundaydı. Ben şehit olduğuna inanıyorum. Allah devlete, millete zeval vermesin. Çocuğumun kaderi böyleymiş, böyle oldu'' dedi.

Çiçek'in ziyaretlerine TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Avni Doğan, Afşin Kaymakamı Faik Arıcan ile Maden İş Sendikası Genel Başkanı İsmail Aslan da katıldı.

 4.20110217092528.jpg

BAKANLAR KAHRAMANMARAŞ'TAN AYRILDI

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kahramanmaraş'tan ayrıldı.

Afşin'deki heyelanla ilgili incelemelerde bulunmak üzere Kahramanmaraş'a gelen bakanlar, heyelan bölgesindeki araştırma ve incelemelerini tamamladıktan sonra Kahramanmaraş'a geldi.

Bakanlar, Kahramanmaraş Havaalanı'ndan özel uçakla Ankara'ya hareket etti.

Bakan Çiçek, Dinçer ve Yıldız'ı TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe, Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, AK Parti İl Başkanvekili İsmail Bildirici ve diğer yetkililer uğurladı.

 5.20110217092536.jpg

KUMLU: ''ÜZERİMİZE NE GÖREV DÜŞÜYORSA YAPMAK ZORUNDAYIZ''

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Afşin'deki Çöllolar kömür üretim sahasında yaşanan göçükte toprak altında kalan 9 kişinin bir an önce çıkarılması için herkesin üzerine düşen görevi yapmak zorunda olduğunun söyledi.

Kumlu, heyelan alanındaki incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada, ''Bu olayda bir hatası, kusuru olan varsa elbette cezalandırılacaktır'' dedi.

Heyelanı ''feci bir olay'' olarak tanımlayan Kumlu, olayın iş sağlığı ve iş güvenliği konusunun ne kadar çok önemli olduğunu ortaya koyduğunu bildirdi.

Kumlu, şunları kaydetti:

''Burada çok feci bir olay gerçekleşti. Burada meydana gelen göçükte bir arkadaşımız hayatını kaybetti. Ölen işçinin yakınlarına başsağlığı ziyareti için buraya gelmeye hazırlanıyorduk ikinci göçük olayı yaşandı. Göçük altında kalanların bir an önce çıkarılması için üzerimize ne görev düşüyorsa yapmak zorundayız. Hükümet olarak, yöre halkı olarak, sendikalar olarak herkes üzerine düşen görevi yapmak zorunda. Önceliğimiz bu olmalı. Hepimizin başı sağ olsun, arkadaşlarımızın ailelerine elimizden gelen desteği vereceğiz.''

Kumlu, daha sonra göçükte hayatını kaybeden dozer operatörü Ruşen Demir'in babası Osman Demir ve yakınlarına başsağlığı diledi.

Kumlu, kayıp 9 kişiden Adnan Demir ve Tuğran Gökhan'ın ailelerini de ziyaret etti.

KOKUYA DUYARLI KÖPEKLERLE ARAMA ÇALIŞMASI YÜRÜTÜLÜYOR

Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesindeki Çöllolar açık kömür üretim sahasında, heyelanda kaybolan 9 kişinin bulunması için sivil savunma ekipleri ve kokuya duyarlı köpeklerle arama çalışması yürütülüyor.

Yaklaşık 2 kilometrekarelik alandaki göçükte arama çalışmaları, çeşitli illerden gelen sivil savunma ekipleri tarafından gerçekleştiriliyor. Göçük alanına dağılan sivil savunma ekipleri, çukurları ve derin çatlakların içini kontrol ediyor.

Sivil savunma görevlilerinin arama çalışmaları sırasında, heyelan riski nedeniyle göçük alanındaki şevlerin yakınlarına yaklaşmadıkları gözleniyor.

9 kişinin kayıp olduğu göçük alanında, İzmir'den getirilen kokuya duyarlı 2 köpekle de arama yapılıyor. Kamyonet içerisine monte edilmiş özel kafeslerinde bölgeye getirilen ve İzmir Emniyet Müdürlüğüne ait oldukları belirtilen köpekler, bakıcılarının nezaretinde görev yapıyor.

Kömür üretim sahasının çevresinde güvenlik önlemlerini sürdüren jandarma, alana sivil savunma personeli dışında kimsenin girmesine izin vermiyor.

Bu arada, kömür üretim sahasındaki şevlerde gece 2 küçük çaplı heyelan daha yaşandığı bildirildi.

   

OLAY

Afşin-Elbistan B Termik Santrali için kömür temin edilen ve Park Teknik Şirketi tarafından işletilen Çöllolar açık kömür üretim sahasında, 10 Şubatta heyelan meydana gelmiş, olayda 7 kişi hafif yaralanmış ve 10 kişi kaybolmuştu. Heyelan sonrasında gerçekleştirilen arama kurtarma çalışmalarında kaybolan kişilerden dozer operatörü Ruşen Demir'in cesedine ulaşılmıştı.

Aynı kömür üretim sahasında 6 Şubat'ta yaşanan heyelanda da 1 işçi ölmüş, 10 işçi yaralanmıştı.

''OLAYIN BİR MADEN KAZASI OLDUĞU TARTIŞILMAZ BİR GERÇEKTİR''

Maden Mühendisleri Odasından (MMO) yapılan açıklamada, Afşin'de bulunan Çöllolar kömür sahasında yaşanan olayın bir maden kazası olduğunun tartışılmaz bir gerçek olduğunu belirterek, ''Bu boyuttaki bir maden kazasının her boyutuyla incelenmesi ve araştırılması her açıdan çok fazla önem taşımaktadır'' denildi.

MMO Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, Elektrik Üretim Anonim Şirketine (EÜAŞ) ait olan ve özel sektöre 25 yıllığına işletilmek üzere verilen Kahramanmaraş'ın Afşin İlçesinde bulunan Çöllolar kömür sahasında, 6 ve 10 Şubat tarihlerinde iki kez şev kayması meydana geldiği, ilk olayda bir işçinin yaşamını yitirdiği, ikinci olayda ise toplam 10 kişinin kayan malzemenin altında kaldığı hatırlatıldı.

Oda yetkililerinin olay yerine giderek incelemelerde bulunduğu belirtilen açıklamada, meydana gelen şev kayması sonucu akan malzemenin yaklaşık 1,5 kilometrekare alana yayıldığı, yüksekliğinin ise takriben 35-40 metre arasında olduğu, şev kaymasının dairesel bir kayma şeklinde olduğu ve yaklaşık 50 milyon metreküp malzemenin açık ocak sahasını kapladığının görüldüğü kaydedildi. Açıklamada, ''Kaza sonrası organizasyon ve koordinasyonda ciddi zaaflar olduğu gözlemlenmiş, bu durum yetkililere iletilmiştir'' denildi.

Olayın gerçek nedeninin, proje çalışması ve uygulama aşamalarının detaylı incelenmesi sonucu ortaya çıkacağı ifade edilen açıklamada, şu değerlendirmelere yer verildi:

''Ancak, insan eliyle yapılan bir çalışma sonucu oluşan bir maden kazası olduğu tartışılmaz bir gerçektir. Bu boyuttaki bir maden kazasının her yönüyle irdelenmesi ve araştırması her açıdan çok fazla önem taşımaktadır. Bunun yanı sıra ülkemizde halen devam etmekte olan açık işletme projelerindeki olası tüm riskler iş kazalarının önlenmesi açısından yeniden değerlendirilmelidir. Odamız yapılacak bu çalışmaları yakından takip edecektir.''

Açıklamada, Türkiye'nin linyit rezervlerinin yaklaşık yüzde 46'sını oluşturan Elbistan Linyit Havzasında ekonomik olarak üretilebilecek yaklaşık 4,3 milyar tona yakın linyit bulunduğu belirtilirken, madenlerin kaynak kaybına neden olmadan rasyonel olarak değerlendirilmesi için havza madenciliği yapılması ve kamu madenciliğinden vazgeçilmemesi gerektiği kaydedildi. AA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.