Bu Köydekiler Çeyiz Sandığı Üreterek Geçiniyor

Bu Köydekiler Çeyiz Sandığı Üreterek Geçiniyor
Kahramanmaraş merkez ilçeye bağlı Kızılseki köyünde yaşayan aileler, ceviz oyma çeyiz sandığı yaparak geçimini sağlıyor.

Kent merkezine 50 kilometre uzaklıkta ve Sır Baraj Gölü kıyısında bulunan Kızılseki köyünde 50 yıldan bu yana ceviz oyma çeyiz sandığı imalatı yapılıyor.
     270 haneli köyde, iki katlı olarak inşa ettikleri evlerinin üst katını konut olarak kullanan aileler, küçük ölçekli atölyeleri andıran evlerinin alt katında ceviz oyma çeyiz sandığı yaparak ekonomik kazanç sağlıyor. Oyma ceviz sandığı üretimi o kadar yaygın ki, köyde yaklaşık 250 kişi oyma çeyiz sandığı imalatı yapıyor. Bu kişiler arasında çevre köylerden gelenler de bulunuyor.
     Köyde üretilen çeyiz sandıkları, ceviz ağacı kerestesinden yapıldığı için sağlam olduğu ve uzun yıllar kullanıldığı için de ilgi görüyor.
     Önce ana gövdesi yapılan ve daha sonra üzeri el emeği ve becerisi harcanarak değişik motiflerle süslenen ceviz oyma çeyiz sandıklar, dayanıklılıkları yanında oldukça güzel olan görünümleri sayesinde de ilgi çekiyor.
     Köylülerin çok farklı ebatlarda yaptıkları ceviz oyma çeyiz sandıkları, büyüklüğü ve harcadıkları emeğe bağlı olarak 150 ile 2 bin lira arasında değişen fiyatlardan satıyor.
     Köyün oyma çeyiz sandığı üretim merkezine dönüşmesine öncülük eden Mustafa Taşlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş'ta ceviz oyma çeyiz sandığı denilince akla köylerinin geldiğini vurguladı.
     Ceviz oyma çeyiz sandığı üretimdeki gelişme sayesinde köyün kaderinin değiştiğini belirten Taşlı, ''Köyümüz bir el sanatının bir köyün kaderini nasıl değiştirebileceğine güzel bir örnek. Birkaç yıl öncesine kadar ekonomik gelirinin büyük bölümünü bitkisel ve hayvansal üretimden sağlayan köylüler şimdilerde en yüksek kazancı oyma çeyiz sandığı yaparak elde ediyor'' dedi.

sandikkoy2.jpg
     -''GÖÇ VERİYORDU ŞİMDİ GÖÇ ALIYOR''-
     Taşlı köylerinin ceviz oyma çeyiz sandığı üretiminde kaydedilen gelişme sayesinde göç veren bir köyden göç alan bir köye dönüştüğüne dikkati çekti.
     Köyde ceviz oyma çeyiz sandığı imalatının gelişmesi için yoğun çaba harcadığını bildiren Taşlı, sözlerini şöyle sürdürdü:
     ''Köylüler tarlayla uğraşıyordu, hayvancılık yapıyordu. Onları ceviz oyma çeyiz sandığı üretmeye yönlendirirken ciddi sıkıntı yaşadım. Çünkü ceviz oyma çeyiz sandığı yapmayı bilmiyorlardı. Sonra bu işi deneyenler çıktı ve başarılı oldular. Diğer köylüler baktılar ki bu işi yapanlar para da kazanıyor, onlar da ceviz oyma çeyiz sandığı yapmaya başladılar. Gün geldi evlerin altı atölyelere dönüştü. Bu atölyelerde üretim tüm aile bireylerinin katılımıyla yapılıyor.''
     Köy Muhtarı Bünyamin Uzun da, ceviz oyma çeyiz sandığı üretmeye başlayan köylülerin, elde ettikleri gelirden memnunluk duyunca makineye yatırım yaptıklarını, sandık yanında ceviz oyma masa, telefonluk, sehpa gibi ürünler de imal etmeye başladıklarını belirtti.
     Ürettikleri ürünlere alıcı bulmakta zorlanmadıklarını kaydeden Uzun, şunları anlattı:
     ''Köyümüzde üretilen ceviz oyma çeyiz sandıkları ve diğer ürünler yurt içinin yanı sıra yabancı ülkelere pazarlanıyor. Bu işi aracı firmalar yapıyor. Biz üretiyoruz onlar pazarlıyorlar. Onlar sipariş ediyorlar, biz üretiyoruz. Köyümüzün adı ürettiğimiz sandıklarla birlikte anılmaya başladı.''

AA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.