İslâmiyetin hükümleri kıyamete kadar geçerlidir. Herhangi bir kişi dini aklına göre değiştiremez. Akılla bazı dini meseleleri çözmeye çalışmak yanlış neticeye götürür. Bir öğrenci zor duruma sokmak için tanıdığım seçkin bir zata sınıfta bir suâl sorar. “Hocam uçaktan düşen şehid olur mu?” der. Hocası, “Evet olur” deyince, öğrenci “Hocam peygamber döneminde uçak yoktu” diyerek alay etmeye kalkışır. Hocası “Evladım! Her yüksekten düşen şehid olur” buyurur. Bu bir genel ve evrensel kuraldır.
Şehidler de çeşit çeşittir. Çok günahkâr biri ile, sâlih birinin şehitliği arasında çok fark vardır. Savaşta öldürülen şehid ile, attan düşüp ölen şehit arasında çok fark vardır. İslâm’ın beş şartından sonra ibadetlerin en üstünü cihaddır. Cihadda ölen şehidin, kul haklarından başka bütün günahları affolur. Cihadda, hac yolunda ve hudut boyunda nöbette ölenlere, Kıyamete kadar, bu ibadetlerin sevabı devamlı verilir. Her biri Kıyamette yetmiş kişiye şefaat eder. Nitekim bir hadis-i şerifte, “Şehit, ölüm acısı duymaz, kabirde üzülmez, kıyametin dehşeti, hesap, mizan, sırat onu rahatsız etmez, doğruca Cennete gider” (Beyhekî) buyurulmaktadır.
Şehidlik çeşitleri hakkında hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
“Suda boğulan, yangında ölen, garip, kimsesiz olarak ölen, zehirli hayvan sokarak ölen, iç hastalıklarından ölen, duvar ve enkaz altında kalarak ölen, kocasını kıskandığını gizleyen kadın, kendinin, din kardeşinin ve komşunun malını savunurken öldürülen, emr-i maruf ve nehy-i münker yaparken öldürülen kimse şehittir.” (İbni Asakir)
“Hamile iken, doğumda veya lohusa iken ölen kadın şehittir.” (Taberani)
“İlim öğrenirken ölen şehittir.” (Hatib)
“Allahü teâlâdan, ihlâsla şehitlik isteyen, yatağında ölse de şehid olur.” (Müslim)
“Âşık olup, aşkını gizleyip ve iffetini koruyup ölen şehid olur.” (Hakim)
“Abdestli yatıp da ölen şehiddir.” (Deylemi)
“Cuma günü veya gecesi ölen, şehid olur, kabir azabından kurtulur.” (Ebu Nuaym)
“Her gece, Yasin okumaya devam eden kimse, şehid olarak ölür.” (Taberani)
“Ümmetimin arasında fitne, fesat yayıldığı zaman, sünnetime sarılana yüz şehit sevabı vardır.” (Hakim)
Allahü teâlâ şehid olup, Cennette cemâlini görmeyi nasip eylesin.